Francois Hollande: Prvi socijalista nakon Mitterranda:U djetinjstvu je govorio da će biti predsjednik Francuske
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

EU

U djetinjstvu je govorio da će biti predsjednik Francuske

"Gospodin Normalni" je nakon Francoisa Mitterranda (1981.) postao prvi francuski predsjednik socijalist. A s druge strane, dosadašnji predsjednik Nicolas Sarkozy prvi je francuski predsjednik koji nije osvojio drugi mandat takođe od 1981. godine

U djetinjstvu je govorio da će biti predsjednik Francuske

hollande_copyKandidat socijalista za francuskog predsjednika Francois Hollande, nazvan "gospodin Normalni", nema iskustva u vladanju, no od potpunog autsajdera prije godinu dana postao je favorit i tako pobijedio na predsjedničkim izborima u Francuskoj.

PRVI SOCIJALIST

"Gospodin Normalni" je nakon Francoisa Mitterranda (1981.) postao prvi francuski predsjednik socijalist. A s druge strane, dosadašnji predsjednik Nicolas Sarkozy prvi je francuski predsjednik koji nije osvojio drugi mandat takođe od 1981. godine.
Hollande je umjereni političar lijevog centra koji obećava smanjiti javni dug do 2017., i povećati poreze prvenstveno bogatašima te više izdvajati za programe poput obrazovanja.

Ekonomisti upozoravaju da je neophodno rezati javnu potrošnju i smanjiti ulogu države kako bi se pokrenuo rast i smanjivao javni dug. Hollande odgovara da oštre mjere štednje u grčkom stilu ne potiču privrednu aktivnost. Kritičari Hollandeu najviše zamjeraju manjak iskustva u vladanju i nazivaju ga "mlohavim" i neodlučnim.

Njegovog dolaska na čelu Francuske, najviše su se bojali u finansijskim krugovima. On je dovodio u pitanje upisivanje u ustav zlatnog pravila budžetske ravnoteže koje su članice EU-a obećale ugraditi u ustave, čime pristaju na gotovo automatske sankcije premaše li dopušteni godišnji strukturni deficit.
Njemačka kancelarka Angela Merkel odbila je Hollandea primiti tokom kampanje, baš kao i britanski premijer David Cameron. Uprkos tome, on je najavio da će prva zemlja koju će posjetiti kao predsjednik biti upravo Njemačka te poručio:

- U ova krizna vremena Evropi treba njemačko-francuska saradnja.

NOVI OSJEĆAJ NADE

Svoju pobjedu, Hollande je proslavio na pariskom trgu Bastille. Tom prilikom je poručio da će njegova glavna dužnost kao predsjednika Republike biti da ujedini zemlju, a da njegov trijumf predstavlja dio evropskog pokreta protiv mjera štednje.
Već danas će započeti rad na formiranju nove vlade i mora djelovati brzo kako bi uvjerio ostale članice eurozone da je dorastao velikim izazovima s kojima se suočava.
Hollande nudi novi osjećaj nade u zemlji - posebno među mladima - da u jeku mjera štednje mogu da se otvaraju nova radna mjesta i da se osiguraju primanja. On je ponudio novi početak, ali dužnički problemi ostali su isti.
Hollande je pozvao na pokretanje novih pregovora oko teško dogovorenog evropskog sporazuma o budžetskoj disciplini koji je postignut na inicijativu njemačke kancelarke Angele Merkel i Nicolasa Sarkozyja.
Ukoliko Hollande stoji iza obećanja koja je dao u predizbornoj kampanji, plan mu je odmah ukinuti mjere štednje koje je uvela osovina "Merkozy".
Novi francuski predsjednik preuzet će dužnost prije 17. maja i odmah zatim će učestvovati na međunarodnim skupovima, G8, NATO-a i EU-a.

DJEČIJI SAN

Rođen je 12. augusta 1954. u Rouenu u porodici doktora i socijalne radnice.

Kao dijete govorio je da će jednoga dana biti predsjednik, pa se u tom se smjeru i školovao. Pohađao je visoku poslovnu školu HEC i diplomirao na Ecole Nationale d' Administration, francuskoj akademiji gotovo nezaobilaznoj za političku elitu.

(zurnal.info)