TRAGOM TRGOVINE NA SDA NAČIN:U Hrvatskoj dokazuju nezakonitost prodaje imovine Krivaje
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

TRAGOM TRGOVINE NA SDA NAČIN: U Hrvatskoj dokazuju nezakonitost prodaje imovine Krivaje

Prodajom Krivajine imovine na obali Jadrana profitirali su mešetari i preprodavci, koji su za bagatelnu sumu kupovali kako Krivajinu, tako i imovinu drugih firmi iz BiH, sve uz svesrdnu zaštitu “nadležne” stranke. Nagradno pitanje: sjećate li se barem jedne optužnice za takva nedjela?

U Hrvatskoj dokazuju nezakonitost prodaje imovine Krivaje

Dvadeset godina je proteklo od sklapanja predugovora između firme Krivaja Zavidovići i Milene Jurišić iz Omiša o kupoprodaji 9300m2 objekata i zemljišta Krivaje u Makarskoj.

Dvadeset godina nikoga od nadležnih nije interesovalo zašto je ta nekretnina, veliko zemljište nadomak obale mora, prodato za 950.000 maraka, umjesto prvobitno dogovorenih 2,2 miliona!

 

Dvadeset godina niko nije provjeravao da li je ta kupoprodaja obavljena legalno, da li je postojala saglasnost nadležne Agencije za privatizaciju za prodaju imovine iz pasivnog podbilansa.

Žurnal je pisao kako su kadrovi SDA amnestirani od odgovornosti za rasprodaju Krivajine imovine, kako u BiH tako i inostranstvu. Posebno je pisao i o prodaji upravo nekretnine u Makarskoj. Upravo u trenutku kada su direktori i članovi uprave iz tog perioda odahnuli misleći da je to davno završena priča, jedna tužba u Makarskoj i dopis spram institucija u Federaciji BiH sve iznova aktuelizira.

Kako saznaje Žurnal, tamošnji poduzetnik Mile Gugić uočio je da za ugovor sklopljen između Krivaje i Milene Jurišić ne postoji suglasnost tadašnjeg Ministarstva pravosuđa, uprave i lokalne samouprave Republike Hrvatske, što je bila zakonska obaveza.

Povod je bila namjera Milene Jurišić da preproda dio zemljišta koje je svojevremeno kupila od Krivaje. No, u kupoprodajnom ugovoru sa firmom „ABACUS“  ona se predstavlja kao prodavateljica koja je vlasništvo na predmetnim nekretninama stekla temeljem predugovora sa Krivajom Zavidovići. Razlog što se ne poziva na ugovor jeste upravo u činjenici da za konačnu kupoprodaju sa Krivajom nije bilo saglasnosti resornog ministarstva u Hrvatskoj. Mile Gugić, koji je zainteresovana strana u cijeloj priči o vrijednom zemljištu na atraktivnoj lokaciji, podnosi tužbu.  

“Iz naprijed navedenog i priloženih dokaza razvidno je da su ugovorne stranke Milena Jurišić i Trgovačko društvo „ABACUS” d.o.o., ali i „Krivaja” d.d. Zavidovići, sklapajući naprijed navedene pravne poslove svjesno sklapali ništetne (ništavne) pravne poslove, te unatoč tome ishodili neistinite (nezakonite) upise prava vlasništva u zemljišnoj knjizi,” navedeno je pored ostalog u tužbi.

 

Uporedo je i Agenciji za privatizaciju FBiH upućen dopis kojim se traži izjašnjenje da li su postupci Krivaje Zavidovići, odnosno tadašnjeg direktora Himze Husića te Upravnog odbora kojim je predsjedavao Miralem Galijašević, bivši premijer i aktuelni predsjednik SDA ZDK, zakoniti,  odnosno da li je postojala saglasnost nadležnih institucija za prodaju nekretnine u Makarskoj, sada uništene, opljačkane i za radnike nedostupne Krivaje. Odluku o prodaji je donio Upravni odbor sa jednom sumom, dok je u kupoprodajnom navedena znatno niža cijena.

Odluka o prodaji za 2.222.250 KM

 

 

Ugovor o prodaji za 950.000 KM koje je potpisao direktor Himzo Husić

 

Ishod tužbe može biti poništenje ugovora između Krivaje i Milene Jurišić i cijeli proces bi morao krenuti iznova, da li pokušajem sklapanja novog, legalnog ugovora ili povratom novca kupcu. Kako god, ostaje najblaže rečeno, gorak okus što su, poput prodaje još vrednije Krivajine imovine na crnogorskom primorju, profitirali mešetari i preprodavci, koji su za bagatelnu sumu kupovali kako Krivajinu, tako i imovinu drugih firmi iz BiH. 

Nagradno pitanje: sjećate li se barem jedne optužnice za takva nedjela? 

Ne? 

Nije ih ni bilo..

(zurnal.info)