Vlast & korupcija:UČINAK AGENCIJE ZA PREVENCIJU KORUPCIJE: 3 zaposlena, 7 automobila, pola miliona maraka i nijedan riješen slučaj

Istražujemo

UČINAK AGENCIJE ZA PREVENCIJU KORUPCIJE: 3 zaposlena, 7 automobila, pola miliona maraka i nijedan riješen slučaj

Prve i druge godine po osnivanju Agencija nije radila ništa, osim što je uredno isplaćivala plate zaposlenima. U trećoj godini postojanja, u Agenciji je napravljena sistematizacija radnih mjesta

UČINAK AGENCIJE ZA PREVENCIJU KORUPCIJE: 3 zaposlena, 7 automobila, pola miliona maraka i nijedan riješen slučaj

Pouzdano je utvrđeno- u Bosni i Hercegovini svake sekunde korupcija “pojede” 47 konvertibilnih maraka, 20 posto stanovništva u ovoj zemlji je dalo mito, dok prosječan iznos mita po osobi iznosi 220 maraka. Također, pouzdana je i činjenica da je sistem potpuno zakazao, da je provođenje Strategije za borbu protiv korupcije vlastodršcima mrtvo slovo i da nema političke volje da se ova pošast svede na što manju mjeru.

Bosna i Hercegovina ima i Agenciju za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, ali kao da je i nema. Niko se nije ni zapitao šta je ta Agencija uradila od 2009. godine, kada je osnovana, a uradila je, skoro pa ništa. Pogotovo ne na planu opšteg dobra i zadataka koji su joj povjereni. Zato je Agencija učinila mnogo da zaposleni u njoj budu srećni i zadovoljni, bez puno truda i rada.

DVIJE GODINE NERADA

Prve i druge godine po osnivanju Agencija nije radila ništa, osim što je uredno isplaćivala plate zaposlenima. U trećoj godini postojanja, u Agenciji je napravljena sistematizacija radnih mjesta. Ovo pregalaštvo trebalo je biti nagrađeno, pa su oni koji su pripremili sistematizaciju bili i dodatno plaćeni, mada u tom periodu nisu bili angažovani ni na kakvim drugim poslovima u Agenciji.

Tu nije kraj podvizima uposlenika Agencije – formirali su Komisiju za izradu etičkog kodeksa zaposlenih u Agenciji. Normalno, oni koji su postali dio ovog važnog tima, koji se brine o tome da zaposleni u Agenciji ne krenu moralnom stranputicom, novčano su nagrađeni za taj posao.

Da ništa ne bi bilo prepušteno slučaju i da bi mogli što bolje da se uhvate u koštac sa sveprisutnom korupcijom, u Agenciji su (po hitnom postupku) donijeli Pravilnik o pravu korištenja mobilnih telefona sa pretplatom, korisnicima i načinu upotrebe motornih vozila, kao i osobama i načinu korištenja interne i eksterne reprezentacije. Doneseni su i  veoma važni pravilnici o reprezentaciji i poklonima, zaključivanju ugovora o djelu, te naknadama putnih troškova za službena putovanja zaposlenih u Agenciji. Sve ovo obilato koristi šačica zaposlenih rukovodilaca i osoba angažovanih po ugovoru o djelu.

Rukovodioci Agencije i srećnici koje oni angažuju po osnovu Ugovora o djelu godinama zadovoljno trljaju ruke. Potvrđuju to i revizorski izvještaji o poslovanju Agencije za 2011. i 2012. godinu.

 “Pravo na korištenje službenih mobilnih telefona, u skladu sa internom odlukom, ima direktor (500 KM) i zamjenici direktora (300 KM), dok za neopravdano prekoračenje dozvoljenih iznosa Agencija nije propisala nadoknadu istih (!!!)”, navedeno je u revizorskom izvještaju za 2011. godinu.

Ukupno ostvarene bruto plate i naknade u toj godini iznosile su 96.249 KM. S obzirom na to da je prosječan broj zaposlenih u Agenciji tokom godine iznosi tri zaposlena, znači da su njihove mjesečne (bruto) plate iznosile 2673 marke.

Izdaci za ugovorene usluge ostvareni su u iznosu 127.898 KM. Najznačajniji troškovi odnose se na usluge reprezentacije (11.206 KM), ugovore o djelu (99.190 KM) i poreze i doprinose na ugovore o djelu (17.332 KM).

Kako su revizori naveli, na reprezentaciju je u 2011. godini potrošeno 11.206 maraka, a Odlukom o načinu korištenja interne i eksterne reprezentacije u Agenciji od 30.08.2011. godine definisani su limiti za internu reprezentaciju. Tako direktor za mjesec dana na reprezentaciju može potrošiti do 600 maraka, a njegovi zamjenici, pojedinačno do 300 maraka.

POVEĆANE PLATE

Za eksternu reprezentaciju direktoru je odriješena kesa do 1.500 KM i zamjenicima direktora do 400 maraka. Šta je Agencija učinila na prevenciji i borbi protiv korupcije nije poznato, ali su zato bili izdašni na svojoj promociji. U decembru 2011. godine potrošili su 5.820 maraka na nabavku reklamnog materijala - kožne galanterije, kravata, rokovnika, kalendara, poslovnih mapa, upaljača…

Istim tempom, odlučno i samouvjerenije, Agencija je nastavila da troši budžetski novac i u narednim godinama.

Prema revizorskom izvještaju, u 2012. godini naknade za bruto plate su povećane na 243.176 КМ i pored toga što Agencija i dalje ima tri uposlenika. Doduše smanjene su naknade na korištenje službenih mobilnih telefona, pa je direktor, umjesto 500, mogao da napravi račun do 400 maraka, a njegovi zamjenici 290 umjesto 300 marka.

Poveli su malo računa i o troškovima reprezentacije, odrekli se nabavke kožne galanterije. Izgleda da je proradila i savjest, pa su smanjeni i troškovi reprezentacije. Interna reprezentacija direktora je umanjena sa 600 KM na 450 KM, zamjenika direktora sa 300 KM na 290 KM, pomoćnicima direktora određen je limit od 100 KM na mjesečnom nivou, naveli su revizori.

Za eksternu reprezentaciju, direktoru je na raspolaganju 950 KM, umjesto 1.500 KM koliko je bilo ranije, a zamjenicima direktora “bijednih” 390 KM, umjesto dotadašnjih 400 KM. Sve na mjesečnom nivou.

Kako je riječ o važnoj instituciji, koja ima značajnu misiju, Agenciji je obezbijeđen i dobar vozni park. Agencija raspolaže sa sedam automobila, od kojih su četiri donirana, a tri kupljena za potrebe ove institucije.

Zamjenik direktora Agencije Sreto Pekić nedavno je u jednoj televizijskoj emisiji izjavio kako su zaposleni u ovoj instituciji opravdali svoje plate, naknade za odvojeni život, honorare, interne i eksterne reprezentacije, službene puteve i ostale nebrojene beneficije.

Naravno, kako da sami sebi ne odaju priznanje na tome što su sa potrošenih pola miliona maraka za godinu dana uspjeli zaprimiti „čak“ 75 prijava o korupciji. I ne samo da su ih zaprimili, već su ih proslijedili drugim institucijama na rješavanje. Neprocjenjivo!!?

(zurnal.info)