PRECIZNA PONUDA I JEDAN PONUĐAČ:Ugovor je formalnost, važan je njegov aneks
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Novosti

PRECIZNA PONUDA I JEDAN PONUĐAČ: Ugovor je formalnost, važan je njegov aneks

Jedan ponuđač i ispunjen je kriterij izbora firme koja će radove uraditi po najnižoj cijeni. Cijela „kvaka“ kod izbora je što će Aneksom na dodatne radove za sanaciju „Rajske doline“ biti izdvojeno još blizu milion maraka

Ugovor je formalnost, važan je njegov aneks
FOTO: akta.ba

Firma „KORIĆANAC ZDRUG“ dobila je posao adaptacije i sanacije hotela „Rajska dolina“ na Jahorini vrijedan 6.618.219,79 konvertibilnih maraka.

Ugovor ove firme i Ugostiteljskog servisa RS skopljen je 18. decembra prošle godine, a prema dokumentaciji koja je u posjedu Žurnala „KORIĆANAC ZDRUG“ je bio jedini ponuđač. Kriterij za izbor firme koja će adaptirati i sanirati „Rajsku dolinu“, kako je navedeno u Obavještenju o javnoj nabavci, bio je najniža cijena.

Procijenjena vrijednost radova iznosila je 6.619.000 KM (bez PDV-a), a „KORIĆANAC“ je ponudio da poslove obavi za preciznih 6.618.219,79 maraka (bez uračunatog PDV-a), odnosno punudio je 780,21 KM nižu cijenu od one koju je utvrdio Ugostiteljski servis RS. Jedan ponuđač, ispunjen kriterij izbora firme koja će radove uraditi po najnižoj cijeni i „KORIĆANAC ZDRUG“ dobija još jedan posao od Ministarstva trgovine i turizma RS, u čijem je sastavu Ugostiteljski servis RS. Sporno samo po sebi. Riječju, s obzirom da je ugovorena cijena svega 780 maraka niža od licitirane postoji opravdani osnov sumnje da je unaprijed sve dogovoreno. 

Tu, međutim, nije kraj. Uz Obavještenje o pokretanju postupka i o dodjeli ugovora, dostavljen je i Aneks A. Upravo u tom Aneksu „leži zec“, odnosno dodatnih milion maraka koji će dobiti izvođač radova.

Po pravilu na ugovor o građevinskim uslugama ide aneks od 15 posto od ugovorene cjene na dodatne radove. Cijela kvaka kod izbora ponuđača je upravo u tome. Aneksom će na dodatne radove za sanaciju „Rajske doline“ biti izdvojeno još blizu milion maraka, preciznije 992.732,9 KM, što je poprilična suma koja u kojoj se mogu naći i ugovarač i ponuđač.

Vlasnik firme „KORIĆANAC ZDRUG“, Luka Korićanac, još je krajem oktobra potvrdio Žurnalu da je preuzeo tendersku dokumentaciju za sanaciju hotela „Rajska dolina“. Zanimljivo je da su na čelu Ministarstva trgovine i turizma kadrovi DEMOS-a Nedeljka Čubrilovića, a da u tom Ministarstvu ima nekoliko zaposlenih Korićanaca i da su svi članovi DEMOS-a.

„KORIĆANAC ZDRUG“ d.o.o. Banjaluka ranije je od Ministarstva trgovine i turizma RS dobio posao rekonstrukciju vile Vlade RS na Jahorini. Bio je to posao vrijedan nešto više od 862.000 KM. Ugovor je sklopljen primjenom “pregovaračkog postupka bez objavljivanja obavještenja u nabavci”. Pregovaračkom postupku, o čemu je Žurnal pisao,  nije prethodio Konkurs za izradu idejnog rješenja. Glavni kriterijum, zbog kojeg je posao na rekonstrukciji vile Vlade RS na Jahorini dodijeljen firmi „KORIĆANAC ZDRUG“, bio to što je ta firma ponudila najnižu cijenu, mada druge firme nisu ni imale priluku da dostave svoje ponude. Dok je DEMOS-ovih kadrova u Ministarstvu trgovine i turizma, nema sumnje da će „KORIĆANAC“ dobivati „rajske“, veoma dobro plaćene poslove. 

(zurnal.info)