Odbor za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova:Ugovori za izradu web stranice skriveni od javnosti

Istražujemo

Odbor za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova: Ugovori za izradu web stranice skriveni od javnosti

Za digitalizaciju web stranice “Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske” Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite izdvojilo je dodatnih 74.940 KM bez PDV-a firmi e-info iz Banja Luke. Ovo je treći ugovor od oktobra prošle godine koji je dodijeljen ovoj firmi za izradu još uvijek nepostojeće web stranice. Prva dva ugovora i njihova vrijednost skriveni od javnosti

Ugovori za izradu web stranice skriveni od javnosti

 

 

Početkom maja Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske pregovaračkim postupkom bez obavještenja javnosti dodijelilo je novi posao firmi e-info iz Banja Luke. Za dodatni posao digitalizacije web stranice “Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske” Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite izdvojilo je dodatnih 74.940 KM bez PDV-a.

Iz Ministarstva su naveli da dodatni posao digitalizacije podataka za web stranicu Odbora za njegovanje Oslobodilačkih ratova podrazumijeva poslove “unosa i grafičke obrade fotografije, postavke knjige, unos teksta o istorijskoj ličnosti, teksta o istorijskom događaju, spomeniku, unos teksta o najavi, o obilježavanju zatim video i audio, unos opisnog teksta o digitalizovanoj knjizi, o stratištu i digitalizacija teksta iz knjige, časopisa i slično-prebacivanje u elektronski oblik i provjera ispravnosti konverzije iz digitalne fotografije u tekst/stranici.”

Ovo je treći ugovor od oktobra prošle  godine koji je dodijeljen ovoj firmi za izradu i digitalizaciju još uvijek nepostojeće web stranice Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade RS. Prva dva ugovora i njihova vrijednost vješto su skriveni od javnosti.

Prvi ugovor između Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske i firme e-info iz Banja Luke potpisan je 19. oktobra prošle godine. Predmet ugovora je bila javna nabavka “Izrada Web aplikacije Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske“. Bez obzira što se radi o javnoj nabavci, ovaj ugovor niti vrijednost ugovora nisu objavljeni na portalu javnih nabavki kao ni na stranici Ministarstva.

Drugi ugovor potpisan je 20. januara ove godine. Predmet ugovora bila je „digitalizacija“ još uvijek nepostojeće web stranice Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova. Ni ovaj ugovor nije objavljen na stranicama portala javnih nabavki i Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite RS, niti je naznačena vrijednost navedenog ugovora.

Četiri mjeseca kasnije, početkom maja, Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite RS na svojoj web stranici objavljuje da je pregovaračkim postupkom bez objave obavještenja sklopilo novi ugovor sa firmom e-info iz Banja Luke. Predmet ugovora digitalizacija nepostojeće web stranice.

U obrazloženju ove odluke iz Ministarstva su naveli da je „predmet ugovora nastavak i proširenje dijela poslova proisteklih iz ugovora o javnoj nabavci “Izrada Web aplikacije Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske broj 16-01-051-290-8/20 od 19.10.2020. godine i “Digitalizacija web stranice Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova" br. 16-01-051-29/2021 od 20.01.2021. godine.

tender-rs

Osim toga Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske smatra da bi bilo “vremenski i finansijski neopravdano angažovati drugog izvođača kojem bi trebali dodatni resursi, termini i finansijska sredstva da nastavi poslove započete u ovim ugovorima”.

“Kompletnu programsku podršku, neophodnu za izvođenje ovog posla, je razvila firma e-info d.o.o. Drugom izvođaču bi trebalo obezbijediti dodatno vrijeme – a samim tim i finansijska sredstva – za preuzimanje tehičke dokumentacije i izvornih kodova. Kompletnu logističku podršku obezbjeđuje firma e-info d.o.o. Digitalizovane dokumente koji su rezulzat rada u ovom ugovoru je neophodno povezati sa podacima iz postojeće aplikacije. Drugom izvođaču bismo morali obezbijediti dodatno vrijeme i finansijska sredstva za analizu postojeće aplikacije, kao i za organizaciju neophodnu za izvođenje radova, kao što je opremanje poslovnog prostora, obuka radnika, uspostavljanje informatičke i komunikacione opreme i pristup internetu. Podatke i digitalizovane dokumente – koji su predmet ovog ugovora – je neophodno koristiti u postojećoj aplikaciji”, naveli su iz Ministarstva.

I na kraju obrazloženja zašto su na ovako netransparentan način dodijelili poslove firmi e-info, iz Ministarstva su naveli da “za aplikaciju Ministarstvo ne posjeduje autorska prava na izvorni kod i tehničku dokumenaciju. Dakle, drugi izvođač ne bi mogao prilagođavati i koristiti aplikaciju za korišćenje podataka nastalih u toku izvođenja ovog ugovora – što bi zahtjevalo ponovnu izradu aplikacije, a to bi kao posljedicu proizvelo potrebu za planiranje dodatnih neopravdanih troškova.”

(zurnal.info)