:Uhapšen jatak Ratka Mladića
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Novosti

Uhapšen jatak Ratka Mladića

Uhapšen jatak Ratka Mladića

Penzionisani pilot Vojske SCG Stanko Ristić, javnosti poznatiji kao jedan od jataka Ratka Mladića, uhapšen je po odluci žalbenog vijeća Okružnog suda u Beogradu, izjavio je u ponedjeljak Tanjugu njegov branilac Milimir Šalić i povrdio da je zbog toga već podnio žalbu Ustavnom sudu i Republičkom tužiocu.
    
Žalbeno vijeće Okružnog suda u Beogradu odredilo je pritvor Ristiću u petak 31. jula zbog opasnosti od bjekstva, poslije čega je uhapšen i sproveden u Centralni zatvor u Beogradu gdje je i ranije boravio 162 dana tokom istrage, precizirao je Šalić.

On je pojasnio da je Drugi opštinski sud u Beogradu, koji sudi Ristiću i još devetoro optuženih za skrivanje i pomaganje Mladiću, odbio prijedlog tužilaštva da se njegovom branjeniku odredi pritvor pošto se do sada uvijek odazivao sudskim pozivima.
   
Okružni sud je, međutim, usvojio žalbu tužilaštva na tu odluku i donio rješenje o određivanju pritvora. Ovaj pritvor može da traje do okončanja sudskog postupka. 
   
Ristićev branilac je kazao da je podnio ustavnu žalbu Ustavnom sudu Srbije, kao i zahtjev za zaštitu zakonitosti republičkom javnom tužilaštvu zbog takve odluke Okružnog  suda i povrede prava na slobodu njegovom branjeniku.   
   
Advokat smatra da je sumnju tužilaštva izazvala  Ristićeva posjeta Kaloviku, kada je prije dva-tri mjeseca posjetio roditelje preminulog Jova Đoga, nekada optuženog  da je organizovao mrežu Mladićevih jataka.
   
Ristić je tokom 2006. godine proveo 162 dana u pritvoru. Optužnica protiv njega i još desetoro „ jataka" podignuta je u julu te godine, a suđenje je počelo krajem septembra.
   
Tokom suđenja, Ristić je negirao da je zajedno sa sinom Predragom iznajmljivao stanove za skrivanje Mladića. Kako je rekao, stanove su uzimali da bi se on i Jovo Đogo provodili sa švalerkama.
 
Đogo, koji je preminuo prošle godine nalazio se na čelu optužnice kao organizator operacije skrivanja od 2002. godine, kad je Mladić napustio vojne objekte, pa do kraja 2005. godine.
   
Optuženi su, navodno, na teritoriji Beograda pronalazili i iznajmljivali sigurne stanove, u kojima se Mladić skrivao. Poslije smrti Đoga, sudi se Stanku Risiću i njegovom sinu  Predragu, Saši Badnjaru, vodniku Vojske RS-a i nekadašnjem Mladićevom vozaču, Ratku Vučetiću, penzionisanom kapetanu bojnog broda, Ljiljani Vasković i njenoj deci Tatjani i Bojanu, pa Borislavu Ivanoviću, Marku Lugonji i Blagoju Govedarici.
        
(Fena)