Zbog prevara sa nekretninama:Uhapšeni Alija Delimustafić i Juso Škrijelj

Istražujemo

Zbog prevara sa nekretninama: Uhapšeni Alija Delimustafić i Juso Škrijelj

Prema saznananjima Žurnala, Tužilaštvo Kantona Sarajevo sumnjiči Delimustafića, Škrijelja i još 10 osoba da su godinama učestvovali u prevarama sa nekretninama, pribavljajući višemilionsku imovinsku korist

Uhapšeni Alija Delimustafić i Juso Škrijelj
FOTO: zurnal.info

Alija Delimustafić, bivši ministar unutrašnjih poslova RBiH, uhapšen je jutros po nalogu Kantonalnog tužilaštva Sarajevo, saznaje Žurnal. Delimustafića su uhapsili pripadnici MUP-a Republike Srpske na području Istočnog Sarajeva, i to prilikom pokušaja bjekstva.

Istovremeno, na području Kantona Sarajevo započeli su pretres na na najmanje 10 lokacija  tokom kojih je uhapšeno nekoliko osoba među kojima je i Juso Škrijelj, bivši pratilac Alije Izetbegovića. Kako saznajemo na području Hrvatske, aktivnosti provode službenici USKOK-a.

Prema saznananjima Žurnala, Tužilaštvo Kantona Sarajevo sumnjiči Delimustafića, Škrijelja i njihove pomagače da su godinama učestvovali u prevarama sa nekretninama, pribavljajući višemilionsku imovinsku korist.

Oni su, naime, na osnovu krivotvorene dokumentacije ili prevara uknjižavali tzv napuštene stanove na sebi odane ljude, koje su, potom, posredstvom Delimustafićevih firmi koje se bave prometom nekretnina, prodavali trećim licima. Među njihovim klijentima najčešće su bili arapski državljani koji su kupovali stanove na području Kantona Sarajevo.

Delimustafić je, kako bi lakše prikrio tragove, na području Istočnog Sarajeva osnovao kompaniju Centralexport koja se bavila trgovinom nekretninama. Direktor te firme bio je Hajrudin Delimustafić. Na istoj adresi firme je imao i Juso Škrijelj.U poslovima sa  nekretninama pomagala im je bivša sutkinja Općinskog suda u Sarajevu   Lejla Fazlagić, koja je, nezakonito uknjižavala stanove na osobe bliske porodici Delimustafić. Tužilaštvo je protiv nje otvorilo istragu i kako saznajemo izdat je nalog za njeno hapšenje.

BIJEG U HRVATSKU

Istraga je, saznaje Žurnal, počela sredinom ove godine, kada je VSTV-u stigla prijava protiv sutkinje Fazlagić, zbog sumnje da zloupotrebljava svoju poziciju. Ured disciplinskog tužioca otvorio je disciplinsku istragu, nakon koje je podignuta tužba protiv sutkinje Fazlagić, te predloženo njeno razrješenje.

Međutim, kako ne bi bila razriješena, ona podnosi ostavku, koju VSTV prihvaća. Istovremeno, Kantonalno tužlaštvo Sarajevo započinje krivičnu istragu. U početku je Lejla Fazlagić bila jedina osumnjičena, ali tokom istrage dolazi se do saznanja da je vođa ove kriminalne grupe, u stvari, Alija Delimustafić. No, problemi nastaju u septembru.

Lejla Fazlagić saznaje da joj se prisluškuje telefon, o čemu obavještava i svoje saradnike, zbog čega svi bježe u Hrvatsku. Međutim, Delimustafić i ostali se ubrzo vraćaju, dok Fazlagićeva ostaje na području Rijeke.     

Podsjećamo, Delimustafić i Fazlagićeva godinama se dovode u vezu sa sumnjivim poslovima. Delimustafić je nekoliko puta  hapšen i procesuiran, a dovođen je u vezu sa švercom oružja i ratnim profiterstvom. Godinama je slovio za jednog od najbitnijih SDA-ovih biznismena.

Bivša sutkinja Lejla Fazlagić, pak, dovođena je u vezu sa SDP-om. Ona je bila sutkinja u ostavinskom postupku nakon smrti Adila Zulfikarpašića. Sumnjalo se da je upravo ona odigrala ključnu ulogu u tome da se  prikrije nestanak višemilionske imovine koja je pripadala Zulfikarpašiću, a sa čim se vezivao bivši lider SDP-a Zlatko Lagumdžija.

(zurnal.info)