Akcija “Diploma 2”:Uhapšeno 25 osoba koje su štampale i prodavale lažne diplome u RS

Istražujemo

Uhapšeno 25 osoba koje su štampale i prodavale lažne diplome u RS

Uhapšeno 25 osoba koje su štampale i prodavale lažne diplome u RS

 

Policijska akcija na razbijanju kriminalne grupe na području Banjaluke, Mrkonjić Grada i Šipova, koja se bavila štampanjem i prodajom lažnih diploma, potvrdila je da je “obrazovanje” veoma unosan posao. Prema policijskim izvorima, pripadnici kriminalne grupe prodavali su lažne diplome po cijenama od dvije do tri hiljade maraka, u zavisnosti od rejtinga srednjih škola za koje su falsifikatori imali “urađena” dokumenta.

KUĆNA ŠTAMPARIJA DIPLOMA

Po nalogu banjalučkog Okružnog tužilaštva, policija RS je u akciji kodnog imena “Diploma 2” uhapsila 25 osoba osumnjičenih da su organizovali lanac štampanja i prodaje lažnih diploma, uglavnom srednjih škola, ali i uvjerenja o položenim državnim ispitima.

Glavne karike u ovom kriminalnom lancu bili su Dragan Ćućuz i Borislav Lakić iz Mrkonjić Grada. U Ćućuzovoj kući u mjestu Brod kod Mrkonjić Grada otkrivena je mini štamparija (računari i štampači) diploma, uvjerenja o položenim državnim ispitima, službene isprave, kao i ostale licence potrebne za zaposlenje. U kući falsifikatora pronađeno je više stotina odštampanih lažnih diploma, pečati srednjih škola i bjanko obrasci. Ćućuz je štampao lažne dokumente, a Lakić pronalazio klijente, lično ili putem posrednika. Klijenti naruče diplomu / uvjerenje/ službenu ispravu, u zavisnosti šta im je potrebno, iskeširaju par hiljada maraka, a Ćućuz i Lakić im uruče lažne dokumente koje su oni dalje prometovali uglavnom u javnim institucijama.

U Mrkonjić Gradu uhapšen je i Miroslav Čulić, a u Šipovu Goran Ponjević, koji se terete da čine dio mreže grupe falsifikatora. Na meti policije našla se i mesnica “Dim” u banjalučkom naselju Borik, zbog saznanja da su dva njena radnika kupila lažne diplome, dok je treći, Robert Marković, osumnjičen da je bio posrednik između onih koji su naručivali falsifikovane diploma i Ćućuza i Lakića. Policija je uhapsila i više osoba iz Banjaluke, Prijedora, Mrkonjić Grada i Šipova, koje su naručivale i kupovale lažne diploma. Te osobe, kako je najavljeno, biće puštene na slobodu, a tokom postupka protiv Ćućuza i Lakića trebalo bi da imaju status svjedoka.

PONIŠTENE 22 DIPLOME

Iz Republičke prosvjetne inspekcije saopštili su da nisu bili upoznati sa slučajem štampanja lažnih diploma u Mrkonjić Gradu. Takođe je navedeno da je prosvjetna inspekcija tokom prošle godine kontrolisala zakonitost sticanja i izdavanja 161 školske isprave, od toga osam u osnovnim, 104 u srednjim školama i 49 na visokoškolskim ustanovama. Naloženo je da se ponište 22 diplome srednjih škola i tri diploma visokoškolskih ustanova.

(zurnal.info)