Potrebna hitna izmjena kriterija:Umjesto na virus, testira se strpljenje osoba sa simptomima
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

Potrebna hitna izmjena kriterija: Umjesto na virus, testira se strpljenje osoba sa simptomima

Federalni premijer Fadil Novalić slavodobitno najavljuje pranje i dezinfekciju ulica, dok broj oboljelih korona virusom raste. Pokazala se sva pogubnost štednje na testiranju onih sa simptomima. Medicinarima nagrada: manje plate

Umjesto na virus, testira se strpljenje osoba sa simptomima
FOTO: david herraez

Federacija nabavlja 170.000 testova, u Republiku Srpsku stiže 25 hiljada, u Kantonu Sarajevo nabavljeno 4000 testova, uvjeravaju političari proteklih dana. Uporedo liječnici ponavljaju: testiranja na virus su spora i nedovoljna!

Brojke su neumoljive, u noći sa subote na nedjelju u Univerzitetsko-kliničkom centru Tuzla urađeno je 46 testova osoba kod kojih su se pojavili potencijalni simptomi, kod 9 je je ustanovljena zaraza. U procentima to je 20 posto testiranih!

Žurnal je prije sedam dana ukazao na loša iskustva osoba sa simptomima zaraze koje nisu testirane i to nakon procjene putem telefona!? Evo još jednog primjera iz Sarajeva iz protekle sedmice..

“Zvao sam 5 dana sve moguće brojeve i molio da neko dođe da pregleda suprugu ili da je barem testiraju. Niko nije dolazio, odgovarali su da za to nema potrebe, da uzalud zovem”, priča za Žurnal stanovnik Sarajeva čiji je identitet poznat redakciji.

On je potom otišao u jednu privatnu kliniku koja je pristala da pregleda suprugu. Utvrdili su da postoji mogućnost  zaraze i da se odmah javi epidemiologu. Pregled je platio 600 KM!

Ni taj nalaz nije pomogao da je prime na pregled u Općoj bolnici ili sarajevskom Kliničkom centru.

Konačno, posjeo je ženu u auto i odvezao je u Opću bolnicu.Tamo su je testirali, a nalaz je pokazao da je pozitivna na korona virus. Premještena je u Kliniku Podhrastovi, a suprugu i sinu od 14 godina je određena izolacija u stanu. Na molbu da i njih testiraju rečeno je da nema potrebe…

Federalna liječnička komora je već predložila da se izmjeni kriterij za testiranje, odnosno proširi na sve pacijente sa znakovima i simptomima akutne respiratorne infekcije. U praksi tako očigledno (još) nije. Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije Bosne i Hercegovine ukazao je da se korona može pobijediti na samo jedan način: testiranjem osoba, potom izolacijom pozitivnih osoba i ograničavanjem broja zaraženih do potpunog prestanka pandemije.

“Primili smo na trijažu pacijentkinju sa upalom pluća i sumnjom na Corona virus, koja je upućena prema Podhrastovima gdje je menadžment UKCS nije htjeo primiti,“ tvrdi za Žurnal nekoliko medicinskih radnika Opće bolnice.

Dok pojedini “stručnjaci” minimiziraju značaj masovnog testiranja, unatoč preporukama Svjetske zdravtsvene organizacije, posljedice “štedljivog testiranja” pokazale su se u tuzlanskom Centru za srce gdje je do sada evidentirano  8 zaraženih, među kojima je i medicinska sestra Centra.

Pokazala se utemeljenom preporuka  Liječničke komore FBiH o obaveznom testiranju za sve zdravstvene radnike koji dolaze na bilo koji način sa pacijentima. Uporedo, jedan zaraženi pacijent je iz tuzlanskog Centra prebačen u zeničku bolnicu, boravio na tri odjela, nije na vrijeme testiran i sada su svi medicinari i drugi pacijenti koji su bili u kontaktu izolirani. Sve je rezultiralo opsadnim stanjem u bolnici uz nepoznanicu da li je dovoljno urađeno na zaustavljanju virusa.

Postavlja se pitanje, ako je tako nemaran odnos spram medicinskog osoblja, za koje nema ni preventivnog ni dodatnog testiranja, a svakodnevno su sa potencijalno zaraženim, šta mogu očekivati “obični” pacijenti?

Isitna, i jednom broju zdravstvenih radnika trebalo bi skrenuti pažnju da svojim ponašanjem potencijalno doprinose širenju virusa. Primjer je bivši Ministar zdravstva Tuzlanskog kantona Bahrudin Hadžiefendić koji je 27. marta, nakon već ozvaničene zabrane, branio doktorsku disertaciju pred komisijom uz prisutne goste, većina su bili upravo – ljekari!?

Od pojave pandemije u Italiji su preminula 24 ljekara usljed zaraze korona virusom, u Španiji anagažuju penzionisane ljekare i drugo medicnsko osoblje jer je zaraženo više od 10 posto zdravstvenih radnika. U Federaciji ne samo da postojeće osoblje željno iščekuje adekvatnu zaštitnu opremu i mogućnost testiranja, nego im nagovještavaju smanjenje plate!?

U Općoj bolnici Sarajevo već su obaviješteni da prelaze na novi sistem rada u smjenama koji iskljućuje plaćanje za tzv “dežuru” što u praksi znači manju platu! Tako su medicinari prvi osjetili “zaštitu realnog sektora” koju je najavio federalni premijer Fadil Novalić i to umanjenjem njihovih plata. Trenutak za tako nešto ne može biti destimulativniji.

(zurnal.info)