Predsjednik Foruma roditelja podnio je 300 krivičnih prijava protiv Dodika i saradnika:Umjesto političkih tajkuna, sud ispituje Borka Džajića

Istražujemo

Umjesto političkih tajkuna, sud ispituje Borka Džajića

Umjesto političkih tajkuna, sud ispituje Borka Džajića

Borko Džajić, predsjednik banjalučke nevladine organizacije “Forum roditelja” godinama predano istražuje kriminalne radnje vlasti u Republici Srpskoj i njima bliskih interesnih grupacija, vrijedno prikuplja dokaze i sve prosljeđuje nadležnim pravosudnim institucijama.

U ime “Foruma roditelja” Džajić je podnio više od 300 krivičnih prijava protiv Milorada Dodika i njegovih najbližih saradnika, za koje sumnja da su na grbači naroda Republike Srpske zaradili ogromne pare. Džajić tvrdi da za svaku malverzaciju ima dokaze, dokumentaciju i svjedoke, ali da entitetsko pravosuđe ne pokreće istrage. Umjesto da se tužilaštva i sudovi bave kriminalom, u koji su prema Džajićevim navodima, do guše umješani i najviši nosioci vlasti, na meti pravosudnih institucija našao se sam Džajić.

LAŽNE PRIJAVE

Banjalučko Okružno tužilaštvo je protiv Džajića podiglo optužnicu za lažno prijavljivanje, koje se kvalifikuje kao krivično djelo. Rječju, pravosudne institucije su sve Džajićeve krivične prijave protiv nosilaca vlasti ad hoc odbacile kao nesuvisle, ali su zato našli da je sam Džajić kriv i da treba da odgovara, jer je navodno lažno prijavio krivična djela.

Osnovni sud u Banjaluci je 17. jula ove godine Džajiću uputio poziv za ročište, zakazano za 14. septembra, na kojem je on trebalo da se izjasni o optužnici “zbog četiri krivična djela u sticaju Lažno prijavljivanje krivičnog djela iz člana 364/1 Krivičnog zakona RS”. “U slučaju da se na ovaj poziv ne odazovete niti svoj izastanak ne opravdate, sud će izdati naredbu za vaše prinudno provođenje”, stoji u sudskom pozivu upućenom Džajiću.

Stigao je 14. septembar i Džajić se kao svaki savjesni građanin odazvao pozivu suda. U sudnici uobičajan postupak - utvrđivanje identiteta optuženog, izjašnjavanje o optužnici. “Nisam kriv”, rekao je Džajić. Na kraju je, kako to uostalom sudska praksa nalaže, tražio zapisnik koji će ovjeriti i potpisati sudija, ali od sudije u sudnici niti raga ni glasa.

Sudski poziv potpisao je sudija Milenko Milekić. Po uručenom pozivu došao sam na Sud, ali se umjesto sudije Milekića pojavila neka gospođa, koja se nije predstavila, pa ne znam kako se zove i uzela izjavu od mene. Izjavu sam dao i potpisao, ali mi ta gospođa nije dala potpisan i ovjeren zapisnik, već samo izjavu-zapisnik, na kojem nema nikakvih potpisa, rekao je Džajić za Žurnal.

Očigledno, tog dana u sudnici nije bilo sudije, a mistična gospođa mogla je biti bilo ko (pripravnik, sekretarica…), ali ovlaštena osoba svakako ne, što je skandal za banjalučki Osnovni sud. Poslije slučaja Džajić, svaki građanin koji dobije sudski poziv s pravom će se zapitati - da li je osoba koja se izdaje za sudiju zaista sudija ili neko neovlašteno lice, koje se u sudnici našlo jer je pravim sudijama mrsko da rade svoj posao. Opravdano je i pitanje - ko su ljudi koji salušavaju u sudnicama i koji određuju kazne?! Sudije ili osobe koje za to nemaju nikakva ovlaštenja.

KO MI SUDI

Suočena sa apsurdnošću cijelog slučaja i odlučan da stvari istjera na čistac, Borko Džajić je isti dan kada je i saslušan (14. septembra) o svemu obavijestio Kacelariju disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH, kao i predsjednika banjalučkog Osnovnog suda Milana Tegeltiju. Od Osnovnog suda je izričito zahtjevao da mu se dostavi ovjeren i potpisan zapisnik sa salušanja, ali i ime i prezime osobe koja ga je salušavala izigravajući sudiju. Umjesto da predsjednik Suda obavijesti Džajića da će istražiti ko je i u čije ime u sudnici glumio sudiju, te da će predmetni sudija u ovom postupku odgovarati zato što tog dana nije bio u sudnici, predsjedniku “Foruma roditelja” stigao je novi sudski poziv za ročište, zakazano za 24. septembra.

Sudija Milenko Milekić u pozivu je ponovo napisao:

“Pozivate se da kao optuženi pristupite na ročište za izjašnjavanje o krivnji u ovaj sud dana 24. 09. 2012. godine, zbog četiri krivična djela u sticaju Lažno prijavljivanje krivičnog djela iz člana 364/1 KZRS. U slučaju da se na ovaj poziv ne odazovete niti svoj izastanak ne opravdate, sud će izdati naredbu za vaše prinudno privođenje”.

Džajić se uredno javio na ponovljeni poziv suda, prošao ročište, kojem je ovog puta predsjedavao sudija Milekić, još jednom se izjasnio da nije kriv i na kraju dobio ovjeren i potpisan zapisnik. Nije, međutim, dobio odgovor zašto se sudija Milekić nije pojavio na prvom ročištvu, čime je opravdao svoj izostanak i ko je osoba koja ga je 14. septembra saslušala. Na Lraju krajeva, niko od ovlaštenih osoba u Sudu mu se nije izvinio što dva puta dolazi na isto ročište i što je, zbog nemara i javašluka sudskih službenika, 14. septembra uludo potrošio nekoliko sati u sudnici.

(zurnal.info)