Helikopterski servis RS:Umjesto pomoći ugroženom stanovništvu, helikopter pomaže predizbornu kampanju
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

Helikopterski servis RS: Umjesto pomoći ugroženom stanovništvu, helikopter pomaže predizbornu kampanju

Umjesto pomoći ugroženom stanovništvu, novi helikopter vrijedan devet miliona maraka koristi se u predizbornoj kampanji SNSD-a

Umjesto pomoći ugroženom stanovništvu, helikopter pomaže predizbornu kampanju

Helikopterski servis Republike Srpske saopštio je da je 18. septembra uspješno transportovao iz Banjaluke za Beograd pedesettrogodišnjeg pacijenta radi transplantacije srca.

Navedeno je da je to bio 13. vazdušni medicinski transport od početka avgusta.

Radi se o vijesti koja, uz sav humanitarni karakter koji ima, ne bi ni trebalo da bude neka posebna vijest. U normalnim zemljama i normalnim društvima sasvim je normalno da se pacijenti, čije je zdravlje ugroženo, helikopterima prevoze tamo gdje mogu dobiti ljekarsku pomoć koja im može spasiti život. 

KO ZAISTA KORISTI LETJELICU

Pitanje je, međutim, šta se ovom viješću željelo prikriti i zašto iz Helikopterskog servisa RS nisu saopštili koliko puta su od početka avgusta, posebno od 7. septembra kada je počela predizborna kampanja, do danas helikopterima u vlasništvu Vlade RS na stranačke skupove prevozili visoke funkcionere Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), prvenstveno njihove predsjedničke kandidate Milorada Dodika i Željku Cvijanović. 

Da bi im u predizbornoj kampanji, u kojoj je raspored zgusnut toliko da ne mogu otvoriti oka, bilo lakše, udobnije i brže da stignu na sve skupove SNSD-a, skoro je u Republiku Srpsku stigao moderno opremljeni helikopter "Augusta 119“. Za njega je Vlada RS izdvojila oko 9,3 miliona KM, a u RS je dopremljen u pravo vrijeme, na početku predizborne kampanje. 

Iako su iz Helikopterskog servisa istakli da će novi „Augusta 119“ služiti, prije svega, za medicinsku evakuaciju, ovu supermodernu letjelicu najviše koriste Dodik i Cvijanovićka, krstareći po predizbornim skupovima širom RS, od Trebinja do Kostajnice. Nerijetko, društvo im prave i ostali visoki funkcioneri SNSD-a, a ponekad privilegiju da se provozaju novom letjelicom imaju i visoki funkcioneri DNS-a i SP-a, koalicionih partnera SNSD-a. 

Odluku o kupovini novog helikoptera donijela je prošle godine Narodna skupština RS glasovima poslanika iz vladajuće koalicije. Navedeno je da se radi o kapitalnoj investiciji i dugoročnom zaduživanju Republike Srpske za nabavku helikoptera u iznosu od oko 9,3 miliona KM. 

ŠEST GODINA OTPLATE

Na međunarodni tender, u avgustu prošle godine, stigla je samo ponuda italijanske firme “Leonardo”, od koje je i kupljen helikopter. 
Rok za otplatu kredita šest je godina, sa trogodišnjim „grejs“ periodom. Građani Republike Srpske ovaj novac vraćaće po kamatnoj stopi od 2,85 odsto.
 Uz novu „Augustu 119“, Helikopterski servis RS ima još dva operativna helikoptera, od kojih je noviji star 30 godina.


Iz Helikopterskog servisa su naveli da je novi helikopter potreban i kao pomoć ugroženom stanovništvu u slučaju elementarnih nepogoda.

Na svu sreću, elementarne nepogode nisu česte, ali su zato putovanja visokih funkcionera SNSD-a od početka kampanje svakodnevna. Taj dio njihove kampanje plaćaju svi građani RS i riječ je o potpunoj zloupotrebi javnih sredstava u partijske svrhe. 

Nema sumnje da će se „Augustom 119“ vozikati raznorazne turbo i ostale zvijezde i zvjezdice iz Srbije, koje će, kao i u ranijim izbornim kampanjama dolaziti na skupove SNSD-a da predizborni cirkus učine još većim. 

Helikopterski servis RS ranijih godina uvijek je bio na raspolaganju Ceci Ražnatović, koja je rado viđen gost na Dodikovim feštama. 


(zurnal.info)