PODRŠKA NEZAKONITOSTIMA:Umjesto SBB direktora Novalić i Džindić smjenjuju Upravni odbor
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

PODRŠKA NEZAKONITOSTIMA: Umjesto SBB direktora Novalić i Džindić smjenjuju Upravni odbor

Članovi Upravnog odbora Operatora za obnovljive izvore energije koji su nakon spoznaje o nezakonitom radu direktora Boriše Misirače tražili njegovu smjenu, nagrađeni su – njihovom smjenom

Umjesto SBB direktora Novalić i Džindić smjenjuju Upravni odbor

Dugo su federalni premijer Fadil Novalić i ministar industrije, energetike i rudarstva Nermin Džindić smišljali kako da smijene direktora Operatora za obnovljive izvore energije Borišu Misiraču, a da im ne zamjeri utemeljitelj SBB-a. To im je bio veći od problem od izvještaja Finansijske policije, Ureda za reviziju institucija, Federalne uprave za inspekcije poslove, Porezne inspekcije, Ombudsmena i u konačnici Upravnog odbora OIEiEK-a, koji su listom ukazivali na brojne nezakonitosti Misiračinog direktorovanja, o čemu je Žurnal u više navrata detaljno pisao.

Rješenje su pronašli u donošenju nove Odluke o statusnim pitanjima i organizaciji Operatora, koja je brzopotezno usvojena na sjednici vlade krajem novembra, a već petog decembra postala pravosnažna.

„Vlada Federacije Bosne i Hercegovine će, na prijedlog Ministarstva, u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove odluke, imenovati vršioce dužnosti predsjednika i članova Uprave Operatora za OIEiEK,“ navedeno je u Odluci

Da, za početak biće smijenjen Upravni odbor, onaj isti koji je prije nekoliko mjeseci pisao ministru Džindiću kako se neće smatrati odgovornim u slučaju negativnih posljedica po Operator za OIEiEK, koje mogu proizaći iz ponašanja direktora.

„Iscrpljene su sve mogućnosti za normalan rad i poslovanje Operatora za OIEiEK pod rukovodstvom direktora Boriše Misirače,“ pisali su članovi UO da bi potom bili nagrađeni – smjenom.

Sadržajem nove Odluke potvrđeno je pisanje Žurnala iz jula ove godine kako će Operator, koji po sistematizaciji broji 10 ljudi, uskoro imati – tri direktora, odnosno člana Uprave, srazmjerno stranačkom "plijenu". Dodatno, tako se prema željama SBB-a otvara put da se Boriša Misirača smijeni bez mnogo pompe i pitanja o odgovornosti za trogodišnje nezakonitosti. Ukoliko naravno novi Upravni odbor dobije takav nalog.

Podsjetimo, Izvještaj Finansijske policije o poslovanju Operatora za obnovljive izvore energije nikada nije otvorenije ukazao zašto jedan rukovodilac treba biti odmah smijenjen. Zapisnik o kontroli opisuje niz nezakonitosti, od višemilionskog gubitka Operatora zbog nenaplaćene naknade za obnovljive izvore energije, nezakonitih javnih nabavki, neopravdanih troškova za razne namjene, korištenja pečata, sve do zapošljavanja, 400% iznad broja predviđenog sistematizacijom!?

Žurnal je više puta pisao o poslovanju i gubicima Operatora, šutnji federalne vlade, javnim nabavkama i drugim dešavanjima i manirima rukovođenja direktora Boriše Misirače. Operator se, podsjetimo, finansira putem naknade za podsticanje obnovljivih izvora energije koju svi plaćamo kao potrošači električne energije.

(zurnal.info)