:Umro Jozo Križanović
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Novosti

Umro Jozo Križanović

Umro Jozo Križanović
Jozo Križanović, zastupnik u državnom parlamentu i član predsjedništva SDPBiH preminuo je danas u Zagrebu.

U Socijaldemokratskoj partiji BiH su u šoku nakon što su s nevjericom primili vijest o smrti bivšeg člana Predsjedništva BiH Joze Križanovića, prenosi FENA.
U trenutku smrti Križanović je bio član Predsjedništva SDPBiH i predsjedavajući zastupničkog kluba ove stranke u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Križanović je operiran prije dva dana u Zagrebu, ali je došlo do određenih postoperativnih komplikacija koje su izgleda i dovele do smrtnog ishoda, navodi se u saopštenju koje je objavila FENA.

Jozo Križanović rođen je u Vitezu 28. jula 1944. godine. Gimnaziju je završio u Travniku 1963., a diplomirao je 1969. na Mašinskom fakultetu u Sarajevu. Magistrirao je 1982. godine organizacione nauke na Mašinskom fakultetu u Sarajevu.

Tokom političke karijere Križanović je obavljao dužnosti predsjednika Općine Novi Travnik 1983.- 1984. godine, predsjednik PO SOUR Bratstvo 1989.-1991., generalni direktor PS Bratstvo 1991.-1993. Funkciju člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Križanović je obavljao u periodu 2001. i 2002. godine. Nakon odlaska iz predsjedništva pa sve do smrti Jozo Križanović bio je zastupnik i predsjedavajući Kluba zastupnika SDPBiH u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

SDPBiH će tokom dana saopćiti više informacija o komemorativnim aktivnostima.

(zurnal.info/FENA)