:UNICEF prikupio oko 50.000 maraka za bh. djecu
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Novosti

UNICEF prikupio oko 50.000 maraka za bh. djecu

UNICEF prikupio oko 50.000 maraka za bh. djecu
Zahvaljujući pozivima građana BiH, na humanitarnu telefonsku liniju 1412, otvorenu u sklopu partnerstva UNICEF-a i m:tel-a za inicijativu "Najbolji početak za svako dijete", tokom dva mjeseca, koliko je linija bila otvorena u okviru m:tel PR akcije "Uložite u sebe, pomozite drugima", skupljeno je 47.580 KM.

Inicijativa ima za cilj ima poboljšati uvjete ranog rasta i razvoja djece, posebno onih iz najugroženijih kategorija, saopćeno je iz UNICEF-a.

UNICEF će sav prihod iskoristiti za otvaranje dva centra za rani rast i razvoj, na lokalitetima koje će preporučiti nadležna državna i entitetska ministarstva.

Prioritet će biti dat lokacijama na kojima se bilježi veća stopa siromaštva i socijalne ugroženosti stanovništva, a posebno djece.

Inovativni model brige o djeci - Centar za rani rast i razvoj, nudi veliki broj usluga roditeljima i djeci, uzrasta od 0-10 godina, s posebnim fokusom na prve tri godine.

Kampanja "Najbolji početak za svako dijete" naglašava značaj koje prve godine života imaju na dalji fizički, psihički, kognitivni, emocionalni i socijalni razvoj svakog djeteta.

Općinske vlasti su prihvatile da osiguraju prostor, te preuzmu finansiranje centara, nakon prvih šest mjeseci, a UNICEF će s partnerima omogućiti opremanje centara, te obuku osoblja i volontera koji će raditi u centrima.
"Mnogo je djece u BiH koja su uskraćena za adekvatnu njegu u ranom djetinjstvu, što čini očiglednom potrebu za otvaranje ovakvih centara. Ono što želimo postići je da toj djeci damo jednake prilike za razvoj i stoga smo veoma zahvalni građanima, koji su pozivom na broj 1412 uložili jednu marku za najbolji početak svakog djeteta, te m:telu, koji je to prepoznao i podržao", kazala je Florence Bauer, predstavnica UNICEF-a u BiH.

"Sretan sam što su naši korisnici prepoznali značaj ove akcije i što je zahvaljujući njima skupljena značajna suma za najmlađe u BiH. Time je samo formalno završena naša PR akcija „Uložite u sebe, pomozite drugima“ , ali ne i naš apel za pomoć najugroženijoj djeci u BiH", istakao je Predrag Ćulibrk, generalni direktor kompanije m:tel.

UNICEF poziva i druge društveno odgovorne kompanije da investiraju u budućnost ove zemlje, ulažući u rano djetinjstvo.

Kompanija m:tel je u decembru 2009. godine, dodatno donirala 80.000 KM za ovu akciju i tako pomogla otvaranje Centara za rani rast i razvoj, te postala dobar primjer drugima.

(Fena)