RUŠENJE ĐOKIĆA:Unosni poslovi za tenderskog socijalistu

Istražujemo

RUŠENJE ĐOKIĆA: Unosni poslovi za tenderskog socijalistu

O bahatosti Petra Đokića Milan Milaković, potpredsjednik Skupštine grada Banjaluka, godinama je ćutao, sada je tu zadatak, jer je njegov “Studio Design” samo prošle godine u tenderskom poslovanju sa Vladom RS potpisao ugovore vrijedne 364.248 KM. Ova firma, zajedno sa “Venerom” i “Karpas ambalažom” je vlasnik “Euro Bete”. Vlada RS “Euro Beti” 2016. godine izdala je dozvolu za upravljanje ambalažnim otpadom. Od tog momenta firma bilježi prihod od ukupno 7,7 miliona KM!

Unosni poslovi za tenderskog socijalistu
FOTO: SrpskaInfo
“Dajemo potpunu podršku klubu poslanika Socijalističke partije i apelujemo da se stranački organi vode razumom, statutom i politikama na osnovu kojih smo dobili povjerenje građana i ostvarili rast u proteklom periodu.”

Riječi su ovo potpredsjednika Skupštine grada Banjaluka i funkcionera Socijalističke partije Milana Milakovića. Podržavajući pobunu i želeći smjenu stranačkog lidera Petra Đokića sa mjesta ministra energetike i rudarstva Republike Srpske braniće vlastite interese. Između ostalog, i poslove firme “Studio Design”.

O bahatosti Đokićevoj godinama je ćutao, sada je tu zadatak, jer je njegov “Studio Design” samo prošle godine u tenderskom poslovanju sa Vladom Republike Srpske potpisao ugovore vrijedne 364.248 KM.

Nadalje, “Studio Design” je sa firmama “Venera” i “Karpas ambalaža” vlasnik “Euro Bete”. Vlada RS “Euro Beti” 21. januara 2016. godine izdala je dozvolu za upravljanje ambalažnim otpadom. Od tog momenta firma bilježi prihod od ukupno 7.670.509 KM!  

 

izvor: Akta.ba

U jeku unutarstranačkog sukoba izgledaće kao da se Milaković javno ne petlja mnogo, ali će snažno podržati i bliskog rođaka, predvodnika pobunjenih i svježe isključenog socijalistu, narodnog poslanika, bliskog saradnika Milorada Dodika i direktora Kazneno-popravnog zavoda Tunjice Gorana Selaka, s kojim je takođe poslovao.

TENDA ZA DODIKA, STOLARIJA ZA 200 MILIONA VRIJEDNU ZGRADU

Milakovićev "Studio Design" nije bilježio posebne uspjehe na tenderima, sve do marta prošle godine od kada se nanizalo devet skupih poslova dogovorenih sa Službom Vlade za zajedničke poslove. Prvi je 18. marta ugovoren direktno po cijeni od 5.783 KM. Zanimljivo, “Studio Design” tada je angažovan za popravku tende na terasi po mnogočemu poznatog 16. sprata zgrade Vlade. 

Samo mjesec dana ranije Vlada RS donijela je odluku da će 110 kvadratnih metara ovog sprata koristiti član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Milorad Dodik.

Koaliciona tenda prošla je test podobnosti pa već 15. maja Služba odlučuje da Milakoviću povjeri novi teži zadatak. Tada predsjedavajući Dodik uređuje i objekat u Istočnom Sarajevu, a nadstrešnicu i brisolej na poslovno-rezidencijalnom prostoru Vlade RS u Istočnom Sarajevu Služba Milakoviću plaća 74.816 KM.

Krajem jula radovi su nastavljeni pa izrada drugog dijela zaštitne barijere oko VIP dijela Vladinog objekta u Istočnom Sarajevu ponovo je povjerena “Sudio Designu” za 29.212 KM.

Vladi je 25. juna ponovo bila potrebna Milakovićeva tenda, a direktnim sporazumom mu je dato 5.920 KM. Kad se nabavi tenda, potreban je I pognoski reduktor – 181 KM.  Socijalista preduzetnik 12. jula, ponovo Službi, prodaje postolje za jarbole za 2.036 KM, a i vrtni namještaj je trebalo pokriti ceradom čija je cijena 904 KM.

Zgrada Vlade RS koju su građani platili basnoslovnih 200 miliona KM već je zrela za popravku. Dakako, “Studio Design” imao je odgovarajuću stolariju po cijeni od 245.396 KM. Prnjavorski “Start Produkt” i dobojski “Proda Mont” nisu imali sreće pa su njihove ponude odbačene.


 

BRAT BRATU BUDŽETSKIH 20.000 KM

I porodično-tenderski odnosi funkcionišu. Tako je direktor KPZ Tunjice Goran Selak, jedan od vođa pobune među socijalistima, rođaku Milakoviću tokom prošle godine dao dva posla.

Pod stranačkim motom “Ruka ruci, mi smo socijalisti” direktno je, krajem aprila, dogovoreno da će “Studio Design” obilježavati objekat Zavoda. Građani su bratski ugovor platili 6.938 KM.

Po povratku sa godišnjih odmora, 30. septembra, uslijedio je novi posao. Selak Milakovića bira da za 12.941 KM ugradi klupice i promijeni vanjsku stolariju. 

JEFTINA ZGRADA, SKUPI POSLOVI

O poslovanju potpredsjednika gradske skupštine Žurnal je pisao i avgusta 2017. godine. Tada je bio poslovni partner banjalučke marketinške agencije “Aquarius”.

Prema tadašnjim saznanjima naše redakcije, “Studio Design” je sa “Aquariusom” kupio zgradu banjalučkog Mikrokreditnog društva „Sinergija plus“ u stečaju za duplo manju cijenu od procijenjene. Procijenjena vrijednost poslovnog objekta u Ulici Stepe Stepanovića iznosila je 8,5 miliona maraka, a “Aquarius” i “Studio Design” kupili su je za 3,5 miliona maraka.

Za objekat “Sinergije plus” vezale su se brojne afere. Tako su radnici ove firme optuživali tadašnje direktore Damira Miljevića i Željka Bogdanića da su se obogatili na izgradnji poslovnih objekta, a njih 50 prepustili ulici.

O poslovima socijalista Milakovića i nekretninama na banjalučkom Trgu Krajine opširno se pisalo. O vezama porodice sa Miloradom Dodikom takođe.

Dodik, koji je vrlo uspješno krenuo u prevaspitavanje koalicionih partnera, ali i kupovinu jeftine opozicije, 24. januara je poručio da se u sukobe socijalista neće miješati.

Za njega to rade njegove struje.

(zurnal.info)