Sve obmane Sebije Izetbegović:Uštede ne postoje, pacijenti čekaju mjesecima na operaciju, ljekari i dalje odlaze
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

Sve obmane Sebije Izetbegović: Uštede ne postoje, pacijenti čekaju mjesecima na operaciju, ljekari i dalje odlaze

Na press konferenciji direktorica Kliničkog centra Sarajevo pokušala je sebe predstaviti kao uspješnu menadžericu. Dokazujemo da nije govorila istinu u mnogim segmentima

Uštede ne postoje, pacijenti čekaju mjesecima na operaciju, ljekari i dalje odlaze

Priznala je, napokon. Od njenog dolaska na čelo Kliničkog centra Sarajevo, tu ustanovu napustila su 23 ljekara. I to je jedna od rijetkih istinitih rečenica izgovorenih na press konferenciji Sebije Izetbegović i ljekara u njenoj pratnji.

„Prema  našim podacima otišlo je ukupno 23 ljekara. Primljeno je 26 ljekara“, izjavila je 27. januara 2017. godine profesorica, doktorica i generalna direktorica Sebija Izetbegović.

Akcenat je na 26 primljenih ljekara. Vratimo se malo u blisku prošlost, na saopćenje Kliničkog centra Sarajevo izdato 7. oktobra 2016.godine.

„Poštujući moratorij Vlade i Skupštine Kantona Sarajevo, prijemi su vršeni samo i isključivo na one klinike gdje je prijetila obustava rada. Na određeno vrijeme primljena su tri tehničara na Kliniku za interventnu kardiologiju, koji su i ranije radili na određeno vrijeme i već su obučeni za rad, jedan fiziotarapeut po programu zapošljavanja osoba sa invaliditetom, i jedan specijalista kardiohirurgije, što je deficitarna struka“, objavljeno je tada.

U ŠVEDSKIM DŽEPOVIMA

Znači, prema zvaničnom aktu KCUS-a u prvih deset mjeseci prošle godine,  primljen je samo jedan ljekar. Od oktobra do danas nije okončana nijedna konkursna procedura za zapošljavanje na KCUS-u, pa, stoga, nije jasno gdje i kada je zaposleno preostalih 25 ljekara. Čijim bi zapošljavanjem bio nadoknađen deficit od 23 ljekara koja su napustila KCUS. U pitanju je, dakle, obmana.

„Tvrdim“, nastavila je Sebija Izetbegović uz prateći ansambl šaptača u bijelom, „ da doktor Edin Omerbašić, dječiji kardiohirurg nije napustio KCUS“ .

Da je u posljednje vrijeme bila u kadrovskoj službi KCUS-a, znala bi da doktor Omerbašić odlazi u Švedsku. Tako će 72 bh djece, sa urođenim srčanim manama, morati biti operisano van BiH. Jer  generalna direktorica Sebija Izetbegović sa svojim putujućim Direktorijem nije nabavila potrebne materijale.

„Lošom politikom tadašnjeg menadžmenta nikad nije napravljena infrastruktura da bi se mogli uraditi operativni zahvati na djeci. Tako da Švedi koji su dolazili odozgo, oni su maltene donosili materijale u svojim džepovima i tako su radili te operacije. Kada smo počeli samostalno da radimo, onda smo došli u nedostatak tih materijala“, saopćio je  Đelaludin Junuzović, direktor, šef, član i predsjednik.  

Da pojednostavimo, dok je bio „raniji menadžment“, operacije na dječijim srcima su rađene, jer su Šveđani donosili materijale. Otkako je došao novi menadžment, predvođen Sebijom Izetbegović, Šveđani ne dolaze, materijala u džepovima nema, a djecu sa srčanim manama nema ko da liječi.

KAKVE UŠTEDE

Ali sve je u redu, reći će neslužbeni glasnovornik Đelaludin Junuzović, formalni direktor hirurških disciplina KCUS-a, šef Klinike za urologiju KCUS-a,, član Upravnog odbora KCUS-a i predsjednik Disciplinske komisije KCUS-a. I sve to u periodu kada je na Kliničkom centru Sarajevo strogo zabranjeno obavljati više od jedne funkcije.  

„Uštede“, došapnula iz krila generalne direktorice njena prethodnica Enra Suljić.

„Uštede“, ponovila je profesorica Izetbegović i pojasnila kao je zahvaljujući njoj, njenoj kadrovskoj politici, njenom menadžerisanju, i naravno turskoj razvojnoj agenciji Tika, KCUS za godinu uštedio 63 miliona maraka.

Računica je jednostavna. Prema revizorskim izvještajima na koje se sama poziva, godišnji budžet KCUS-a je 198 miliona maraka. Za plaće i ostale naknade izdvaja se oko 100 miliona. Za lijekove je u prošloj godini izdvojen  61 milion maraka. To je ukupno 161 milion maraka. Da nije plaćala struju, vodu, plin i ostala materijalna sredstva, Sebija Izetbegović je maksimalno mogla uštedjeti 37 milona.

Navodna ušteda od  63 miliona maraka još je jedna obmana izrečena na konferenciji za novinare direktorice Sebije Izetbegović. Istina, direktorica Izetbegović je napravila uštede. U 2016 godini nabavljeni su lijekovi u vrijednosti od 61 miliona marka. Godinu ranije, nabavljeni su lijekovi u iznosu od 68 miliona maraka. Razliku su platili pacijenti. Dio novca je refundiran, a veći dio refundiranog novca otišao je na račun  apoteke Dina, čija je vlasnica supruga predsjednika UO KCUS-a Jasmina Kapetanovića.

JOŠ OBMANA

Nisu, međutim, ovo jedine obmane generalne direktorice i njenog Direktorija. Tvrdi, recimo, Izetbegovićeva da su „pacijenti tokom mandata prethodnih direktora do pola 4 čekali vađenje krvi“. Svi koji su ikad bili na KCUS-u znaju da se krv ne vadi nakon 10 sati.

„Pacijenti sada ne čekaju nikoga duže od 30 minuta“, navodi Izetbegovićeva.

Djeca sa urođenim srčanim manama mjesecima čekaju na operacije. Što priznaje i Direktorij KCUS-a. 

„Zatekla sam tri klinike za transplantaciju“, istakla je Izetbegovićeva.

Prilikom njenog dolaska, postojale je samo Klinika za transplantaciju u osnovanju. Umjesto klinika, zatekla je tri odjeljenja za transplantaciju, ali Kliniku i odjeljenje direktorica Izetbegović, očito, ne razlikuje.

„Oprema nije bila popisana ni u 2015.godini“ rekla je direktorica.

Izetbegovićeva bi morala znati da se popis radi prvog radnog dana u narednoj godini. To je, dakle, bio 4. januar 2016. godin. U tom trenutku, KCUS-om je rukovodila njena prva saradnica Enra Suljić. Četiri dana kasnije, KCUS je preuzela Sebija Izetbegović. Popis za 2015. godinu bio je isključivo u njihovoj nadležnosti. A za „neuredni popis za 2013. i 2014. godinu“, isključivi je krivac tadašnja predsjednica Popisne komisije – Amra Karić, koja je dolaskom Sebije Izetbegović unaprijeđena za direktora nemedicinskih disciplina KCUS-a. 

„Ja sam uvijek dizala svoj glas protiv sumnjivih poslova bivšeg menadžmenta“, kazala je direktorica Izetbegović.

Upravo ona je 2011.godine sama sebe imenovala za članicu Upravnog odbora KCUS-a. U javnosti tada nije zabilježena nijedna njena izjava protiv tadašnjih i budućih direktora KCUS-a. Ali kada je Sebija Izetbegović postala generalna direktorica – sve se promijenilo.

(zurnal.info)