Novinarski protest:Uvaženi mediji, vaši novinari su huligani!

Istražujemo

Novinarski protest: Uvaženi mediji, vaši novinari su huligani!

Dok su novinari protestvovali ispred zgrade Federalne uprave policije zbog napada na njihove kolege sa Radija Slobodne Evrope, FUP se oglasio saopštenjem da su novinari RSE huligani

Uvaženi mediji, vaši novinari su huligani!
FOTO: Adi Kebo/zurnal.info

Novinari Slobodne Evrope u obavljanju svog posla na trenutak su zaboravili da se nalaze u ne baš slobodnoj Bosni i Hercegovini. Prošle sedmice im je zabranjen rad i prijećeno batinama. Ove sedmice su ih nazvali huliganima koji kontaminiraju prostor ispred Federalnog parlamenta i povrh svega obmanjuju javnost. Ovakve epitete dali su im prvi ljudi Federalne uprave policije.

- Da ima malo više novinarske solidarnosti ovakve stvari se ne bi dešavale- rekla je za medije napadnuta novinarka Marija Arnautović.

Na današnjem skupu koji je organizovala neformalna grupa novinara poručili su da se napadi na novinare "tiču svih nas". Pozvali su novinare da se ujedine i izbore za svoja prava i bolje uslove rada na terenu.

- Moramo biti ujedinjeni jer nas šikaniraju, prijete, pljuju, tuku. Ono što se desilo kolegama iz Slobodne Evrope, može da se desi svima, i u puno gorem obliku,  upozorili su novinari na skupu.

Današnji skup podrške novinarima Slobodne Evrope osim prisustva novinara, obilježilo je i saopštenje za javnost FUP-a.
U zvaničnom saopštenju FUP je novinare Slobodne Evrope nazvao huliganima koji su, nakon što su izvrijeđali policijske službenike, kontaminirali sigurnosni prostor ispred Federalnog parlamenta.

Isti su vrijeđali i omalovažavali policijske službenike i Federalnu upravu policije- naveli su iz FUP-a.

U svom saopštenju FUP dalje navodi da su novinari RSE nakon što su izvrijeđali policijske službenike  “svjesni svog nedoličnog ponašanja i postupaka izdali potpuno netačna priopćenja za javnost!”

Kao dokaz za svoje tvrdnje FUP navodi pismo podrške koji su dobili!

- Svemu navedenom svjedoči i pismo podrške upućeno Federalnoj upravi policije od strane boračke populacije koji su bili na ovom skupu- kažu iz FUP-a.

Nadalje FUP navodi da su se novinari “potpuno oglušili na zakonito izdate zapovjedi od strane ovlaštenih službenih osoba Federalne uprave policije, čineći pritom vrlo ozbiljne zakonske prekršaje, a ponašanje i postupci istih bili su u maniru huliganstva.”

Nakon što je FUP u svom saopštenju izvrijeđao novinare RSE pozvao je “ovlaštenog predstavnika uvažene medijske kuće „Radio Slobodna Evropa” da u Federalnoj upravi policije se informira o navedenom i da u vezi sa ponašanjem i postupcima djelatnika svoje kuće provede odgovarajući postupak!”

Federalna uprava policije u saopštenju je navela da su svi policijski službenici koji su učestvovali u osiguranju protesnog okupljanja demobiliziranih boraca ispred Parlamenta FBiH "svoj posao uradili profesionalno, stručno, zakonito i prema pravilima struke".

A kako izgledaju policijski službenici koji svoj posao obavljaju profesionalno i prema pravilima struke pogledajte na ovom linku.

(zurnal.info)