KAD GRADSKI MENADŽER DONIRA:Uvod besplatan, edukaciju plaćaju zaposleni
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

KAD GRADSKI MENADŽER DONIRA: Uvod besplatan, edukaciju plaćaju zaposleni

Nakon što je Žurnal pitao kako je za edukaciju radnika odabrana baš firma “Optimum Consulting&Education” Bojana Kresojevića, ekspresno smo informisani da se radi o donaciji koju gradski menadžer poklanja Gradskoj upravi. Ipak, već nakon prvog, nazovimo, časa, održanog u prostorijama Gradske uprave, zaposlenicima je rečeno da je besplatna prva prezentacija, a da će ostalo morati sami da plate.

Uvod besplatan, edukaciju plaćaju zaposleni

 

Edukacija rada u Excel programu za osam zaposlenih u Gradskoj upravi Banjaluke nije donacija gradskog menadžera Bojana Kresojevića, kako su to htjeli javnosti predstaviti iz pres službe. Bio je to loš pokušaj da se sakrije još jedno neregularno trošenje javnog novca.

Naime, nakon što je Žurnal pitao kako je odabrana baš Kresojevićeva firma “Optimum Consulting&Education“, neuobičajeno ekspresno smo informisani da se radi o donaciji koju gradski menadžer poklanja Gradskoj upravi.

Ipak, već nakon prvog, nazovimo, časa, održanog u prostorijama Gradske uprave, zaposlenici su informisani da je besplatna prva prezentacija, a da će ostalo morati sami da plate. Očito je prvobitna namjera da Grad Banjaluka plati časove Excela propala, nakon što je Žurnal poslao upit o trošenju javnog novca.

„Rekao je (Kresojević, op.a) da, ako želimo, dođemo u 'Optimum' na naredne časove, koje ćemo sami plaćati. Cijenu nije spominjao, ali jeste to da on neće biti predavač, već njegove kolege iz firme“, navodi jedan od radnika.

kresojevic

Iz Gradske uprave, uz hitru telefonsku najavu još hitrije poslanog pisanog odgovora, pobunili su se što razgovore koje nam kažu u slušalicu prenosimo javnosti, zaboravljajući da je s jedne strane  telefonske linije službenik kojeg plaćaju građani, a s druge novinar koji radi svoj posao. Zaboravljajući i da su u nekoliko navrata prekršili Zakon o slobodi pristupa informacijama RS pa odgovor na pitanja koja smo uredno poslali nikada nisu dostavili, jer im se, čini se, nisu dopadala.

Nevješta odbrana mlađanog Kresojevića izgledala je ovako:

„Firma 'Optimum Consulting & Education' obratila se Gradu sa inicijativom za realizaciju besplatne obuke za potrebe zaposlenika Gradske uprave. Pomenuta firma ponudila je online Excel edukaciju naprednog nivoa kroz primjere iz prakse za osam zaposlenih, s ciljem unapređenja znanja i vještina zaposlenika u pojedinim organizacionim jedinicima, koji svakodnevno u poslu koriste program. S tim u vezi, sa firmom  'Optimum Consulting & Education'  sklopljen je ugovor o donaciji za obuku ukupne vrijednosti 1.123, 20 КM. Troškove PDV-a će snositi pomenuta firma , te u tom kontekstu Grad Banjaluka je oslobođen svih troškova“, naveli su.

Praktično, menadžer Kresojević donirao je reklamu i procijenio je na 1.123,20 KM.

kresojevic fifnansije

Njegovom „Optimimumu“ je „krenulo“. Baza poslovnih podataka kaže da je u pšrošloj godini prihodovao 60.980 KM i sa jednim zaposlenim ostvario dobit od 34.467 KM. Međutim, samo godinu ranije prihod je bio 11.286 KM, a Kresojević je bio u minusu 2.204 KM.

 

KRESOJEVIĆ&CO

 

Ne tako davno mladi, perspektivni ekonomista i aktuelni menadžer zaradio je krivičnu prijavu.

Kresojevićev ”Optimum Consulting & Education” do oktobra 2020. imao je vlasnički udio u firmi ”Keno” i zajedno sa ”Lutrijom Republike Srpske” organizovao igre na sreću preko ”Keno TV.”

Dok je bio zamjenik direktora igre na nesreću, Kosta Čivčić, jedan od igrača, podnio je prijavu u kojoj je naveo da je prevaren za 30.000 KM, koje mu nisu isplaćene. Umjesto dobitka, tvrdio je Čivčić,  nudili su mu 1.000 KM, da ga “počaste”...

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković i menadžer Kresojević u ranoj mladosti vodili su firmu „Plan“, koja se bavila proizvodnjom sokova. Kresojevićevo ime, funkcija direktora i fotografija i danas stoje na sajtu firme, dok je Stanivuković naveden kao menadžer marketinga.

Punionica sokova radila je uz slogane „za lijep i uspješan dan pijte sokove Plan“ i “za uspješan ispitni rok pijte Plan sok”.

(zurnal.info)