Gdje je završio novac namijenjen za obnovu vrtića:Uzeo ga Haso, uzeo ga Huso... uzeo ovaj, onaj...

Istražujemo

Uzeo ga Haso, uzeo ga Huso... uzeo ovaj, onaj...

Uzeo ga Haso, uzeo ga Huso... uzeo ovaj, onaj...

U devastiranom vrtiću Razigrani dani u sarajevskom naselju Jezeru nikakvih radova. Razvaljena mješalica za beton, stara vrata, daske i kablovi. Po podu pivske flaše, opušci od cigareta, na prozorima daske. Snijeg propada u oronule prostorije bez krova. Zapanjujuće, s obzirom na činjenicu da se u “obnovu” ovog prostora zadnjih godina preko različitih izvora ulažu stotine hiljada KM.

Organizacija demobilisanih boraca Općine Centar u nekoliko je navrata iz budžeta dobijala novac za obnovu vrtića Razigrani dani na Jezeru. Prvi put novac je dobila 2007. od Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo – 40.000 KM. Sljedeće godine isto ministarstvo, isti korisnik – 5.000 KM. Godine 2008. za istu namjenu Organizacija dobija još 30.000 KM od Ministarstva obrazovanja i nauke Federacije BiH. Projekat je bio zamišljen tako da Organizacija adaptira prostor a zatim 49 posto koristi za svoje potrebe dok bi ostatak koristila djeca. A 2008, primajući već ponovljenu donaciju Općine Centar za, pogađate, obnovu vrtića Razigrani dani, predsjednik Organizacije rekao je kako se “radovi na rekonstrukciji objekta privode kraju”. Zahvalio je tada načelniku Općine Centar na donaciji od 30.000 KM te naglasio kako je do te 2008. Općina Centar u taj projekat uložila oko 100.000 KM.

Nakon što je inspekcija ispred Ministarstva obrazovanja izašla na teren utvrđeno je kako su izvedeni radovi minimalni, te da njihova cijena nije ni približna doznačenom iznosu. Nakon inspekcijskog nalaza revizija šalje preporuku Pravobranilaštvu FBiH koje podiže tužbu. Općinski sud u Sarajevu 30.12.2010. godine donosi presudu kojom se nalaže povrat sredstava – 40.000 koje je osiguralo MInistarstvo. Novac namijenjen djeci nikada nije vraćen.

Za obnovu istog vrtića Grad Sarajevo je 2008. donirao JU Djeca Sarajeva 10.000 KM.

{AG thumbWidth="60" thumbHeight="45" thumbAutoSize="none" arrange="priority" backgroundColor="dcdcdc" foregroundColor="808080" highliteColor="fea804" frame_width="580" frame_height="388" newImageTag="0" newImageTag_days="7" paginUse="0" paginImagesPerGallery="10" albumUse="0" showSignature="1" plainTextCaptions="1" template="galleryView3.0" popupEngine="slimbox"}obdaniste{/AG}

Zlatan Kovačić, predsjednik Organizacije demobilisanih boraca odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995 Općine Centar, objašnjava kako je novac za radove doznačen firmi UZRAB (Udruženje za radno zapošljavanje boraca), čiji je osnivač Organizacija. Kovačić je bio na čelu organizacije kada je novac dodijeljen ali ne i kada je trošen, tvrdi. Odgovorno lice tada je bio Husein Bičakčić, tvrdi Kovačić, koji je umro. Nakon njegove smrti Kovačić je ponovo predsjednik. Na pitanje gdje je onda novac, Kovačić odgovara:

DSC_0484-Gdje je završio novac? Sve što bih vam sada rekao ravno je špekulacijama. Uzeo ga Haso, uzeo ga Huso, uzeo ga ovaj, onaj... - a Huso se, dodali bismo, na odlasku očito i potpisao. Pored željeznih ulaznih vrata devastiranog vrtića velikim slovima napisano je HUSO. Hase nema.

Kako i na koji način i gdje je završio novac...? Nisam ja istražni organ. Mada, ako treba, mi ćemo vratiti taj novac, ne bježimo od toga – nastavlja Kovačić i odmah dodaje:

-Ali mi novca nemamo. Znate kako kažu – pare nisu problem, mi para nemamo.

Borci omladinci

Kovačić tvrdi kako inspekcijski nalaz nije validan:

- Dođe inspektor bez ičijeg znanja i bez uvida u prijašnje stanje stvari donese zaključak. Spremni smo na vještačenje da smo taj novac uložili. Nemam namjeru da branim ili kudim ali, evo, ako je problem tih 30.000 mi smo spremni odgovarati za to. Ali, znate li vi šta je 30.000 KM za jedno obdanište od 600 kvadrata? To je kap u moru.

Ovo nije jedini projekat koji je Udruženje kandidovalo za dobrobit djece i omladine. Ministarstvo obrazovanja i nauke KS 2009. godine izdvojilo je 8.500 KM Udruženju za projekat formiranja edukativnog i sportskog centra za aktivnosti omladine. Radilo se o sredstvima u okviru Strategije prevencije maloljetničkog prijestupništva za BiH. Na pitanje da li je centar formiran Kovačić prvo kaže:

-Uradili smo pripreme za centar i nabavili informatičku opremu. U fazi smo završetka sanacije i adaptacije, još krečenje i da se prefarba stolarija. Nabavili smo osam računara i prvo ćemo krenuti od edukativnog centra jer je sportski dio malo skuplji. Prioriteti će biti informatička obuka, ako bude zainteresovanih i za strane jezike, ili neke druge kurseve, naprimjer menadžerski, pokušat ćemo realizovati. Već imamo i profesore koji će vršiti besplatnu obuku za borce.

Na opasku kako su novac dobili za edukaciju omladine u programu prevencije maloljetničke delikvencije a ne boraca, Kovačić kaže:

-Ja sam mlad i osjećam se mladim – smijeh.

-Šalu nastranu, prosjek godina naših boraca je 50. Znači, ti borci od 50 godina već imaju djecu koja su ušla u tinejdžersku fazu a nisu u mogućnosti da plate takve obuke. U tom smislu govorim borci, znači, prioritet će biti djeca boraca.

    Janjci, harmonike, bahanalije...

    Preduzeće UZRAB je, bez obzira na postojanje sudske presude, i dalje korisnik budžetskih sredstava. Najnoviju donaciju dobija od Federalnog ministarstva okoliša i turizma – 8.000 KM za razvoj turizma u Hadžićima.

    Ambiciozno zamišljen projekat vrijedan milione maraka podrazumijeva izgradnju turističkog centra u Kasatićima kod Hadžića. Ali kupovina ovog zemljišta praćena je još 2007. dopisom Ministarstvu za boračka pitanja KS. Tada su Husein Bičakčić i dio boraca uputili dopis tadašnjem ministru Hajrudinu Ibrahimoviću iznoseći teške optužbe na račun Kovačića. Cio dopis pročitajte u pdf formatu a evo dijela optužbi:

    Predsjednik Zlatan Kovačić i dio pojedinaca privatizirali su ODB Centar i firmu organizacije UZRAB d.o.o. Prostorije ODB Centar su pretvorili u mjesto u kome se jedu pečeni janjci, ispijaju velike količine alkohola, pa čak dovodi i harmonikaš, i te bahanalije traju do kasno u noć. Pitamo se od kojih sredstava se to plaća?

    Još 2007. pisali su:

    Navodno u Hadžićima je predsjednik Kovačić za potrebe ODB Centar izvršio kupovinu cca 5 dunuma zemlje (zemlja se nalazi između vikendice predsjednika Kovačića i vikendice Kerla Suvada). Organi ODB Centar nikada nisu upoznati sa načinom kupovine i cijenom, a nisu dobili na uvid ni kupoprodajni ugovor i izvod iz grunta. Predsjednik Kovačić usjenama prisiljava demobilisane borce angažovane u firmi UZRAB d.o.o. Da rade na njegovoj vikendici i to sa materijalom firme.

    {pdf=http://www.zurnal.info/home/images/pdf/Dopisi.pdf|580|700}

    Kovačić kaže kako ništa od navedenog nije tačno:

    -Na mojoj vikedici u Hadžićima radila je porodica moje supruge. Tačno je da imam kuću u Hadžićima, ali to je kuća mojih roditelja. Kao i stan na Soukbunaru, stan na Grbavici... sve je to od mojih roditelja a ja sam siromašan. Zemljište za centar smo našli u oglasu, nisam imao ništa s tim, išli smo gdje je jeftinije. To su sve politička podmetanja jer u ovoj državi ne valja ko radi. Nema ovdje nikoga ko je nešto napravio da barem malo nije u budžet ušao, al sad smo mi odjednom interesantni.

    Zanimljivo je da je UZRAB 2010. godine u “budžet malo ušao” i posredstvom Federalnog ministarstva energije, rudarstva I industrije. Tada im je ministar Vahid Hećo dao 40.000 KM i to u okviru granta Podsticaj proizvodnji i prestruktuiranje industrije i rudarstva.

      Koliko zarađuje Emir Plevljaković

      Kovačić ističe kako su on i Organizacija godinama predmet raznih inspekcija:

      -Nema inspekcije koja nije bila ovdje, još samo FBI I CIU čekam. Ajnadžić, s kojim sam u dobrim odnosima, čim je došao na čelo ministarstva, prvo meni inspekciju poslao, pa bila njegova, pa sjedili tu danima, trkeljali, trvorili, otišli, došli Zuferovi, otišli... nema ko nije... - kaže.

      Zbog toga je, tvrdi, nepravedno da drugi koji troše mnogo više o tome ne govore:

      -Postaviću vama sada jedno pitanje – zašto ne provjerite Savez demobilisanih boraca KS? Predsjednik Emir Plevljaković, koji je bio 18 mjeseci, možete zamisliti 18 mjeseci, pripadnik Armije svake godine dobija 65.000 KM redovnog finansiranja Ministarstva za boračka pitanja. Pored toga, dobija još 25.000 za neke projekte. Za deset godina to je milion. A ja sam predmet interesovanja zbog tih 30.000! Moj predsjednik Emir Plevljaković milion maraka potrošio za 10 godina jer ga niko ne može smijeniti. Supruga mu je do neki dan bila sekretarica, on ima platu 2.100 koju sebi isplaćuje preko zadruge a ne uplaćuje doprinose. Svake godine sebi isplati 1.100 KM regresa iako nije u stalnom radnom odnosu. Znači, kući nosi pare iz budžeta – 25.000 troši na platu. Ostatak njegovih sredstava su gorivo, mazivo i kancelarijski materijal. Samo provjerite šta je imao krajnji korisnik, obični borac, od tog novca.

      A od organizacije boraca Općine Centar, tvrdi Kovačić, prije njegove smjene i poslije vraćanja više je boraca imalo koristi od svih kantonalnih udruženja.:

      - I zato smo mi, vidim, predmet interesovanja. U ovoj državi sve valja ko ne radi. Ko ne radi, taj valja.

      Obračun sa "nezadovoljnicima"

      Nakon što je registrovana firma UZRAB je prvih godinu dana dobro poslovala, kaže Kovačić. Međutim, od 2008. u samoj Organizaciji demobilisanih boraca općine Centar dolazi do sukoba i smjena. Tako je sredinom 2008, prisjeća se naš sagovornik organizovana skupština na kojoj je on i smijenjen, što je sve, smatra, bilo politički motivisano. O čijim se motivima radilo nije precizirao:

      -2008. postali smo opasnost jer idu lokalni izbori. Pojedinci iz određenih partija odlučuju da sve to uruše, i onda krene neviđena hajka na mene, na članove upravnog odbora i direktora firme. Krene borba koga će staviti na čelo udruženja. U sedmom mjesecu 2008. organizovala je skupština na kojoj su smijenili mene, predsjednika Skupštine i upravni odbor. Izvršili su pritisak u Službenim novinama i objavili novi pečat, te su na osnovu tog falsifikovanog pečata upravljali svim računima i materijalnim sredstvima

      Sve dok, prisjeća se Kovačić, nije “izvršio pritisak” na vlast:

      -Tada sam ja rekao ministru Zlatku Mesiću da imamo problem pravne i finansijske prirode i da mora da se očituje. Ali to je izborna godina i to traje šest ili sedam mjeseci, da bi kasnije taj pečat bio poništen. U 12. mjesecu 2009. organizovali smo Skupštinu gdje sam ja ponovo imenovan za predsjednika organizacije.

      U tom periodu nekadašnji saborci podnijeli su i krivičnu prijavu protiv Kovačića, pa je saslušavan u Službi za privredni kriminal MUP-a KS, kao i ostali koji su u tom trenutku bili angažovani u firmi:

      A 2008. Kovačić je svim ministrima u Kantonu sarajevo poslao dopis sa kontraoptužbama, u kojem navodi kako se u privatnoj kuću formirao Omladinski klub od sredstava Udruženja:

      - Omladinska sekcija koja je radila i bila članica organizacije na rebalansu budžeta za 2008. godinu dobila dodatnih 5.000 KM i ista su im po prijetnji prisile reketiranja data na opremanje istog. Ova grupa nezadovoljnika svim institucijama dostavlja spisak boraca Općine Centar za održavanje vanredne skupštine O.D.B., iako je redovna skupština održana 8.4.2008. Iako održavanje vanredne Skupštine nije uopšte upitno, ovo napominjemo samo iz razloga što su potpisi na tim spiskovima uveliko falsifikovani i iznuđeni kroz razna obećanja da će svojim potpisima dobiti određene socijalne pomoći (meso, ogrev, ljetovanje, pakete itd.) kojim činom su izvršili više krivičnih djela po KZ BiH.

      Nakon toga su “nezadovoljnici” jednostavno iščlanjeni iz Organizacije zbog “donošenja paušalnih ocjena”.

      (zurnal.info)