Kako provjeriti ispravnost diplome:Validnost svjedočanstva potvrđuje škola koja je izdala mogući falsifikat
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

Kako provjeriti ispravnost diplome: Validnost svjedočanstva potvrđuje škola koja je izdala mogući falsifikat

Niti jedna od 3.675 provjeravanih diploma zaposlenih u javnom sektoru u KS nije kupljena. Tako tvrde ustanove koje su ih izdala. Ni sokolačka diploma ministra saobraćaja KS nije sporna jer je validnost Štetine diplome potvrdila upravo škola iz Sokolca

Validnost svjedočanstva potvrđuje škola koja je izdala mogući falsifikat
FOTO: Adi Kebo/zurnal.info

 

 

Nedavno se Ured za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo pohvalio da je prilikom provjera 3.697 diploma zaposlenih u javnom sektoru ovog kantona otkriveno da za 22 osobe obrazovne ustanove nisu mogle potvrditi vjerodostojnost diploma i da su ti predmeti su proslijeđeni tužilaštvu. Osim toga od Ureda je javnost dobila i informaciju da su diplome svih ministara u aktuelnom sazivu Vlade KS validne. Njihovu validnost potvrdile su ustanove koje su ih izdale. Svi ministri u Vladi KS izuzev ministra saobraćaja Adnan Štete diplome su stekli na državnim univerzitetima. Ministar saobraćaja Adnan Šteta svoju diploma stekao je na privatnoj visokoj školi u Sokocu.

Šta je sporno?

Ministar saobraćaja KS Adnan Šteta posjeduje diplome sa dodiplomskog studija – Visoka škola za uslužni biznis Sokolac, te postdiplomskog studija sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta za poslovni inženjering i menadžment Banja Luka.

VUB_sokolac_tw630

Visoka škola za uslužni biznis Sokolac/foto:Opština Sokolac

Prije više od dvije godine, kada je najavljena revizija diploma svih zaposlenih u javnom sektoru Žurnal je upozorio da je tada najavljenom revizijom nemoguće utvrditi da li je diploma kupljena, ukoliko je period školovanja u zakonskim okvirima. Revizija diploma zaposlenih vršila se na način da institucija šalje upit srednjoškolskim i visokoškolskim ustanovama koje su izdale diplomu. Ovakvom revizijom mogle su se utvrditi samo stvarno falsifikovane diplome i prekvalifikacije koje su trajale manje od zakonom određenog vremena školovanja.

Provjera diplome ministra Štete provedena je upravo na ovaj način. Kako je Visoka škola u Sokocu potvrdila da je izdala diploma ministru Šteti validnost diplome prema Uredu za borbu protiv korupcije KS samim tim nije upitna. Međutim i da je ministar Šteta svoju diplomu kupio Ured za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo revizijom diploma to ne bi mogao otkriti. Žurnal je prije dvije godine to najbolje pokazao na primjeru diplome koju je tada dobila ekipa Žurnala.

Da je neka institucija provjeravala validnost diplome izdate novinarki Žurnala prvo što bi uradila poslali bi upit PU Centra za obrazovanje odraslih Multilingua iz Sanskog Mosta u čijem sastavu je Srednja medicinska škola.  Znači, upit se šalje školi koja je tu istu diplomu prodala. Iz škole bi dostavili odgovor da je učenica Azra Omerović prekvalifikaciju upisala 22. 11. 2016. godine, te da je uspješno okončala školovanje 15. 11. 2018. godine.  Rezultati revizije - školovanje je trajalo dvije godine, diploma je validna!

Za takve diplome, na osnovu navedene revizije pa čak i inspekcijskog nadzora, nemoguće je utvrditi da su kupljene naročito jer škole i fakulteti koji prodaju diplome vode duple matične knjige ili ostavljaju slobodan prostor za naknadni upis. Ovakvu praksu privatnim centrima za obrazovanje omogućava mala ili nikakva kontrola od strane države ali i povezanost vlasnika ovih škola i fakulteta sa nosiocima vlasti.

Izuzetak nije ni Visoka škola za uslužni biznis Sokolac.

Visoka škola za uslužni biznis osnovana je 2007. godine, u Sokocu – Istočno Sarajevo, sa željom da postane regionalni centar modernog obrazovanja, sa ciljem da obrazuje kompetentne i sposobne lidere, da grade uspiješne karijere i doprinesu razvoju svog poslovnog okruženja. VUB je akreditovana visokoškolska ustanova i njeni programi i zvanja su u skladu sa Bolonjskom deklaracijom”, navedeno je na web stranici ove škole.

Tri godine kasnije, 2010. godine ova škola već je imala milionski prihod. Prema podacima sa portala akta od 2010. do početka 2020. godine ova škola imala je ukupni prihod veći od 13 miliona maraka.

Osnivači Visoke škole za uslužni biznis su Ljiljana Cvetković, Zoran Milošević, Ognjen Bakmaz, Spasoje Bjelica i Biljana Bjelica. Prema pisanju Centra za istraživačko novinarstvo, Biljana Bjelica vlasnica je i zgrade u kojoj je smještena Visoka škola za uslužni turizam. Biljana Bjelica kćerka je Milovana Bjelice dugogodišnjeg načelnika Opštine Sokolac, ranije osuđivanog pred Okružnim sudom u Bijeljini na uslovnu kaznu zatvora od jedne godine jer je prilikom likvidiranja firme imovinu koju je posjedovao prebacio upravo na kćerku i na taj način izbjegao podmirenje potraživanja povjerilaca iz te firme.

Prije nego je zasjeo u načelniku fotelju Opštine Sokolac Milovan Bjelica bio je predsjednik Skupštine tadašnjeg Grada Srpsko Sarajevo.

Prema pisanju CIN-a sa te pozicije ga je” OHR smijenio 2003. godine pod optužbom za „kriminalne aktivnosti“ i pomaganje odbjeglom haškom optuženiku Radovanu Karadžiću. Snage SFOR-a su ga uhapsile u maju 2004. godine pod optužbom da pomaže Karadžiću. Sankcije OHR-a prema Bjelici i ostalim osumnjičenim su ukinute polovinom 2011. godine”.

Da Visoka škola za uslužni biznis Sokolac ima odlične odnose sa Opštinom Sokolac pokazuje i činjenica da je ova škola sa Opštinom sklopila  Ugovore o obavljanju studentske prakse. Tako studenti ove škole praksu obavljaju i u Opštini Sokolac. Osim toga na zvaničnoj stranici Opštine Sokolac možete naći na desetine promotivnih tekstova o Visokoj školi za uslužni biznis pa čak i konkurse za uspis novih studenata u ovu školu.

(zurnal.info)