Odgovor Žurnala Kabinetu direktora FUZIP-a:Vaš dopis je uvredljivi pamflet i ozbiljan pritisak na naš rad
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pod okupacijom

Odgovor Žurnala Kabinetu direktora FUZIP-a: Vaš dopis je uvredljivi pamflet i ozbiljan pritisak na naš rad

Vaše pismo, nije nikakvo “proaktivno komuniciranje”, to je uvredljivi pamflet koji smo doživjeli kao vrlo ozbiljan pritisak na naš rad. I mi ćemo, baš kao i Kabinet vašeg direktora, pažljivo istražiti “prirodu, predmet i pozadinu” vašeg pisma. Za razliku od vas, to ćemo učiniti bez uvreda i prijetnji, uz relevantne izvore i dostupnu dokumentaciju.

Vaš dopis je uvredljivi pamflet i ozbiljan pritisak na naš rad
fuzip

 

Poštovani, primili smo vaš dopis u kojem želite, kako kažete, “ishodovati” stav našeg medija. Obavještavamo vas da ste uspjeli ishodovati naš stav, i to iz više razloga.

Najvažniji razlog što ovako hitno reagujemo jeste što smo iznenađeni tonom vašeg dopisa, njegovim sadržajem, insinuacijama, klevetama, optužbama pa i prijetnjama koje prikrivate besmislenim birokratskim frazama. Zbog pitanja koje je, za potrebe svog istraživačkog teksta, naša novinarka uputila na vašu adresu vi ste je u dopisu optužili za:

- medijski progon

- saradnju sa osobama koje se istražuju zbog korupcije

- ugrožavanje ljudskih prava, privatnosti i sigurnosti vaših uposlenika

- pritisak na vaš rad

- instrumentaliziranje

- dodatnu vrstu mobinga u javnom prostoru.

U jednom dijelu pisma, našu novinarku direktno optužujete za svojevrsnu zavjeru, zbog čega ćete obavijestiti nadležno tužilaštvo.

Ni to vam nije bilo dovoljno pa ste se obrušili na kompletan dosadašnji rad Žurnala. U teško čitljivom i još teže razumljivom pasusu osporavate naš kredibilitet, sve naše izvore, integritet, “očekivani nivo povjerenja”, pominjete nekakav “rizik ozbiljnih i širih razmjera” i “neprimjeren pritisak”... Možda nas optužujete za još nešto, ali to na žalost nismo uspjeli dešifrovati.

Smatrali ste da je i to malo, pa nakon dopisa koji nam je poslao “Pomoćnik direktora u Kabinetu direktora i službenik za informisanje” naša novinarka dobija i mail iz Kabineta samog direktora Federalne uprave za inspekcijske poslove. U tom mailu Kabinet obavještava našu novinarku da “s posebnim oprezom i ozbiljnošću” razmatra “prirodu, predmet i pozadinu njenog dopisa”. 

U nastavku našeg stava kojeg ste “ishodovali” obavještavamo vas da novinari Žurnala rade isključivo u interesu javnosti. Naš posao je da profesionalno informišemo javnost, koristeći relevantne izvore i dostupnu dokumentaciju. S gnušanjem odbijamo sve vaše optužbe, uvrede i klevete. Potrošili ste mnogo truda na kreiranje vaše labave i, žao nam je što moramo istaći, paranoične konstrukcije. To vrijeme mogli ste iskoristiti da odgovorite na dopis koji vam je poslala naša novinarka. Tako biste zaista omogućili “proaktivno komuniciranje”, koje i sami pominjete u svom dopisu. Vaše pismo, nije nikakvo “proaktivno komuniciranje”, to je uvredljivi pamflet koji smo doživjeli kao vrlo ozbiljan pritisak na naš rad. I mi ćemo, baš kao i Kabinet vašeg direktora, pažljivo istražiti “prirodu, predmet i pozadinu” vašeg pisma. Za razliku od vas, to ćemo učiniti bez uvreda i prijetnji, uz relevantne izvore i dostupnu dokumentaciju. Također, nastavićemo i dalje istinito, tačno i cjelovito pratiti vaš rad.

S poštovanjem,

Redakcija Žurnala

pismo iz FUZIP-a:

(zurnal.info)