ŽURNAL I AL JAZEERA BALKANS:Večeras u 19:05 pogledajte dokumentarni film „Bratstvo“
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

AFERA

ŽURNAL I AL JAZEERA BALKANS: Večeras u 19:05 pogledajte dokumentarni film „Bratstvo“

Četvrta epizoda serijala „Raspad industrije u BiH“ koji za program Al Jazeera Balkans producira Centar za razvoj medija i analize posvećena je Novom Travniku i tvornici zbog koje je ovaj grad i nastao, MMK "Bratstvo"

Večeras u 19:05 pogledajte dokumentarni film „Bratstvo“
FOTO: zurnal.info

1949. počela je gradnja fabrike naoružanja i vojne opreme MMK "Bratstvo". Uporedno su građene smještajne jedinice za potrebe radnika. Tako je nastao grad Novi Travnik. Godine 1980. preimenovan je u Pucarevo (po Đuri Pucaru Starom) da bi mu 1992. bio vraćen prvobitni naziv. Naseljavali su ga radnici iz cijele bivše Jugoslavije, različitih nacionalnosti i narodnosti, zbog čega je Novi Travnik prozvan gradom bratstva i jedinstva, ali i gradom mladosti, jer nije bilo starih i nezaposlenih. Do kraja osamdesetih "Bratstvo" je zapošljavalo više od 10.000 radnika, a najmanje 33.000 stanovnika Novog Travnika direktno je zavisilo od tog kombinata.

Tokom rata u Bosni i Hercegovini grad se dijeli na bošnjački i hrvatski dio. Istu sudbinu doživjet će i fabrika. Nakon početka privatizacije bivši direktori postaju vlasnici nekretnina i pogona "Bratstva", u kojima gotovo više nema radnika. Novi Travnik od grada mladosti postaje grad penzionera, a od nekadašnjeg industrijskog giganta ostale su uglavnom napuštene i opljačkane hale.

 

Film „Bratstvo“ možete pogledati večeras u programu Al Jazeeta Balkans u 19:05, a reprizu u 23:05

(zurnal.info)