:VELIKA BRITANIJA: Tony Blair na saslušanju ostao hladan i nije se pokajao
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Novosti

VELIKA BRITANIJA: Tony Blair na saslušanju ostao hladan i nije se pokajao

VELIKA BRITANIJA: Tony Blair na saslušanju ostao hladan i nije se pokajao
Nastup bivšega britanskog premijera Tonyja Blaira pred komisijom koja istražuje pozadinu rata u Iraku predmet je detaljne analize u britanskoj štampi u subotu.

The Times je jedan od listova koji osobito komentiraju odsustvo bilo kakvog kajanja ili pokušaja izvinjenja tokom Blairovog svjedočenja pred Chilcotovom komisijom.

List konstatira da je Tony Blair izazvao bijes svojih kritičara i protivnika odbivši demonstrirati i sjenu sumnje u ispravnost uvlačenja Britanije u rat čiju legalnost mnogi osporavaju.

Times ocjenjuje kako saslušanje pred komisijom nije uspjelo "slomiti njegov zaštitni mehanizam" te da je Blairov nastup bio "tečan i samouvjeren".

Jedan komentator Timesa kaže da je Blair u početku ispitivanja bio napet, ali da je nedugo potom počeo "isijavati nešto poput gnjeva pravednika".

I The Guardian se slaže da je Blair "postupno ustanovljavao dominaciju" nad članovima istražne komisije. "U roku od sat vremena oni su nijemo slušali seminar o neokonzervatizmu za početnike", primjećuje list.

The Independent zaključuje da završne riječi Tonyja Blaira izgleda potvrđuju kako je uklanjanje Saddama Husseina uvijek bilo njegov plan - on je skrenuo s teme nepostojanja oružja za masovno uništenje na izglede da ga irački lider "ponovo proizvede".

List konstatira da se bivši premijer "robusno branio", ali dodaje da mu članovi komisije nisu otežavali posao, te da je za žaljenje što Blairu nisu postavljena teža pitanja.

Bivši britanski premijer se ne osvrće mnogo na detalje, već nastoji briljirati u velikim argumentima, i ovaj način kazivanja se jasno ogledao u njegovom državničko stilu: "Đavo leži upravo u detalju", piše list i komisija je propustila priliku da ga oštrije ispituje upravo u vezi s bitnim detaljima o pokretanju rata u Iraku, konstatira Independent.

I Daily Telegraph primjećuje da je Blair djelovao najuvjerljivija kada je govorio o potencijalnim opasnostima da režim u Iraku nije smijenjen, dok se tabloid The Sun osvrće na njegovu tvrdnju kako bi Saddam izgradio nuklearno oružje da nije bio smijenjen.

Daily Mirror smatra kako je pravna stručnost omogućila Blairu da s lakoćom izbjegne nezgodne oblasti kao i ostali listovi, iako dodaje da je riječ o lideru koji je napravio "katastrofalno pogrešnu procjenu".

Listovi se osvrću i na proteste ispred ispred zgrade gdje je Blair ispitivan, gdje su se mogli čuti povici kao "ubico" te dobacivanja i negodovanja s javne galerije, osobito kada su srodnici poginulih vojnika postali svjesni da neće čuti nikakvo izvinjenje.

(Fena)