TELEFONIRANJE GRADNJE:ViK dodjeljivao unosne poslove porodičnoj firmi zastupnika SDA Mirze Čelika

Istražujemo

TELEFONIRANJE GRADNJE: ViK dodjeljivao unosne poslove porodičnoj firmi zastupnika SDA Mirze Čelika

Telefongradnja dobila poslove od ViK-a vrijedne skoro pola miliona maraka. Vlasnik Telefongradnje otac kantonalnog zastupnika Mirze Čelika. Svi ugovori potpisani nakon što je Mirza Čelik postao zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo

ViK dodjeljivao unosne poslove porodičnoj firmi zastupnika SDA Mirze Čelika

Kada je Mirza Čelik direktorsku poziciju u porodičnoj firmi Telefongradnja zamijenio funkcijom šefa Kluba SDA u Skupštini Kantona Sarajevo, cijelu porodicu je krenulo. Tata Rasim se prijavljivao na tendere, a sin-zastupnik kontrolisao je rad direktora koji su poslovali sa očevom firmom. Dobitna kombinacija, zahvaljujući kojoj se iz Javnog preduzeća „Vodovod“ u privatnu firmu porodice Čelik prelilo skoro pola miliona maraka.  


Krajem 2014. godine Mirza Čelik postao je zastupnik SDA u Skupštini Kantona Sarajevo. Onda su ga stranačke kolege izabrale za šefa Kluba. Uslijedio je, potom, šestomjesečni period adaptacije, a zatim je čelična porodica prionula na posao. Tako 27. maja 2015. godine, firma Telefongradnja, potpisuje ugovor sa JP „Vodovod i kanalizacija“. Telefongradnja se obavezala ViK-u da će za 61 hiljadu maraka, „ saobraćajnice na području Općine Stari Grad dovesti u prvobitno stanje“.

Istog dana, porodična firma Čelikovih dobija još četiri ugovora od ViK-a. „Dovođenje u red saobraćajnica na području Općine Centar“ koštalo 60 hiljada maraka, isti posao u Novom Sarajevu vrijedio je 61 hiljadu, saobraćajnice na Ilidži su koštale 30 hiljada, a u Vogošći 25 hiljada maraka. U jednom danu, firma kojom je rukovodio kantonalni zastupnik od kantonalnog javnog preduzeća dobila je poslove vrijedne 237 hiljada maraka. A onda je uslijedila pauza. 

U avgustu 2016. godine, Telefongradnja od ViK-a dobija poslove vrijedne 68 hiljada maraka. I to za „dovođenje saobraćajnica u prvobitno stanje na području Općine Novi Grad“. Mjesec kasnije potpisan je novi ugovor. Opet je posrijedi „uređenje saobraćajnica u Novom Gradu“. Cijena 68 hiljada maraka. 

U novembru 2016. godine Telefongradnja je na području Općne Novo Sarajevo „dovodila saobraćajnice u prvobitno stanje“. Naručilac poslova JP Vodovod i kanalizacija, a vrijednost poslova 58 hiljada maraka. Petnaest dana poslije ViK i Telefongradnja potpisuju identičan ugovor. Nakon novogodišnjih praznika, Telefongradnja je ponovo u pogonu. 

Za „dovođenje u red saobraćajnica“ na području Općine Novi Grad, ViK im je platio 45 hiljada marka. Ugovor potpisan 19. januara 2017. godine. Sedmicu kasnije, ViK i Telefongradnja potpisuju nova četiri ugovora. Poslovi isti, a ukupna vrijednost iznosila je oko 50 hiljada maraka. Ipak, na posljednjem, julskom tenderu u ViK-u Telefongradnja nije imala sreće. Bili su tek drugorangirani. Ali to je već posljedica nesuglasica u SDA.

(zurnal.info)