Mostar:Vjećnici radosno primili novčani bonus

Istražujemo

Vjećnici radosno primili novčani bonus

Vjećnici radosno primili novčani bonus

Dobra vijest za građane Mostara je da ovogodišnji budžet grada iznosi impresivnih 55,8 miliona maraka. Loša vijest je da gotovo polovina budžeta odlazi na plate administracije i materijalne troškove.

I pored krize ovogodišnji usvojeni budžet grada Mostara veći je za šest posto ili 3,2 miliona maraka u odnosu na prošlogodišnji budžet, mada ostaje da se vidi da li će gradska vlast zaista i uspjeti da prikupi sav planirani novac u ovoj godini.

Kad se krene dijeliti budžetski novac, prvi u redu su uvijek zaposleni u administraciji, što u slučaju Mostara znači da za njihove bruto plate treba ove godine odvojiti 13,6 miliona maraka, što je 24,5 posto ukupnog budžeta. Uz plate tu su i različiti materijalni troškovi koji ukupno iznose 11,9 miliona maraka ili 21,4 posto ovogodišnjeg budžeta, što znači da samo na ove dvije stavke odlazi 45,9 posto ukupnog budžeta.

Naknade vijećnicima veće za 50 posto

Administracija je ipak postala štedljivija, jer su u odnosu na prethodnu godinu ukupna izdvajanja za plate smanjena za 3,7 posto ili 536 hiljada maraka.

Na žalost, uštedu na platama progutao je rast troškova za “robe i usluge” koji su u odnosu na prošlu godinu povećani za 1,7 miliona maraka što je rast od 17,5 posto. Konačan rezultat je da je ukupan trošak administracije, plate i materijalni troškovi, porastao za 1,2 miliona u odnosu na prethodnu godinu.

Novcem poreznih obveznika ne plaćaju se samo zaposleni u gradskoj administraciji, već i vijećnici u gradskom vijeću, koji i usvajaju budžet, pa su ove godine za svoje naknade izdvojili 415 hiljada maraka.

Zanimljivo je da su u ovoj godini vijećnici drastično povećali naknade za “rad vijećnika, tijela i komisija gradskog vijeća” jer je ovogodišnja suma za 148 hiljada maraka ili 55 veća od iznosa koji je za istu namjenu izdvojen prethodne godine.

Nekog logičnog objašnjenja za ovakvo povećanje nema, osim eventualno činjenice da vijećnici očekuju ubrzo kraj svog mandata, pa smatraju da su svojim uspješnim radom u protekle četiri godine stekli i pravo na finansijski “bonus”.

Pored naknada za vijećnike ove godine je za “parlamentarne grupe”, odnosno političke stranke koje imaju svoje predstavnike u gradskom vijeću, iz gradskog budžeta izdvojeno 350 hiljada maraka, što je ista suma koja je strankama poklonjena i prethodne godine. Inače, u gradskom budžetu ovo izdvajanje za političke stranke vodi se unutar kategorije “grantovi neprofitnim organizacijama”, skupa sa grantom “ za Sveučilište i Univerzitet” kojima je pripalo tek 10 hiljada maraka.

Za otplatu ranije uzetih kredita uključujući i kredit za obnovu Starog mosta, iz ovogodišnjeg budžeta biće izdvojeno 350 hiljada maraka, od čega 50 hiljsds maraka predstavljaju kamate.

Troškovi proslava 150 hiljada maraka

Biti gradonačelnik Mostara nije lak posao, jer pored ostalog, treba biti i dobar domaćin brojnim gostima. Da se Mostarci ne bi stidjeli pred gostima i da gosti ne bi došli do pogrešnog zaključka da je Mostar siromašan grad, za troškove reprezentacije uredu gradonačelnika odobreno je ove godine 33.950 maraka.

Ukupna izdvajanja za reprezentaciju iz gradskog budžeta su nešto veća jer pored gradonačelnikovog ureda, i svaki od gradskih odjela ima na raspolaganju oko 1.500 maraka za troškove reprezentacije.

Kako se imidž ne gradi samo jelom i pićem, za “promociju grada Mostara”, što uključuje svečanosti povodom otvaranja Vijećnice, Španskog trga te Konferenciju UNESCO-vih gradova, izdvojeno je još 150 hiljada maraka. Promocija je mukotrpan, a i skup, posao pa će za troškove “štampanja i oglašavanje” ove godine iz budžeta biti potrošeno 131.920 maraka.

Boljem imidžu Mostara i njegove gradske uprave u medijima trebao bi pomoći i grant od 50 hiljada maraka namjenjen medijima, a tu je i dodatnih 5.880 maraka predviđenih za “usluge medija”.

Kada gosti odu i kada se pogase reflektori, ostaje suočavanje sa manje glamuroznom svakodnevnicom građana koji se bore za bukvalno fizičko preživljavanje, pa je iz gradskog budžeta za javnu kuhinju izdvojeno 445.300, mada bi najbolje bilo da uopšte ne postoji potreba za ovakvom stavkom u budžetu. Pored novca za javnu kuhinju u budžetu je predviđen i grant nevladinim organizacijama za projekte socijalne zaštite u iznosu od 143 hiljade maraka.

Za sufinansiranje obnove u ratu porušenih zgrada u budžetu je planiran milion maraka, što je 1,8 posto ukupnog budžeta, ali će zato za naknade članovima “Savjeta prostornog plana” biti potrošeno 40 hiljada maraka.

Zaštita travnjaka – 67.900 maraka

Mostarci su izgleda sami krivi što za projekte koji direktno poboljšavaju kvalitet njihovog života, poput infrastrukture, kulture, socijalne zaštite, nema više novca. Čini se da su građani izuzetno nedisciplinovani i džaba im je crtati i pisati da ne gaze travu. Govorio, ne govorio, oni hodaju po zelenim površinama .

Pošto tako ne može, gradska uprava nije imala drugog izbora nego da iz budžeta izdvoji 67.900 maraka za “fizičko obezbjeđenje zelenih površina”, mada nije najjasnije šta to konkretno znači.

Otvoreno je i pitanje da li ovo “fizičko obezbjeđenje” podrazumjeva samo žice i ograde ili eventualno i naoružane čuvare zelenih površina, te da li je bolje angažovati privatnu zaštitarsku kuću za ove poslove ili čuvare dodati na platni spisak gradske administracije.

Uglavnom, zaključak je jasan. Da Mostarci, i pored zabrane, ne hodaju bez veze po javnim zelenim površinama, ovih 67.900 maraka bi sigurno bilo utrošeno za važnije i korisnije projekte.

Sigurnost je puno veći i ozbiljniji problem kada se radi o školama u Mostaru jer je za “troškove obezbjeđenja II gimnazije” ove godine iz budžeta izdvojeno 30.500 maraka.

Ako je za očuvanje fizičke sigurnosti učenika u jednoj gimnaziji neophodno profesionalno obezbjeđenje, onda građani Mostara imaju puno veći problem, nego što je to pitanje opravdanosti utroška ovih tridesetak hiljada maraka budžetskog novca.

(zurnal.info)