Usred pandemije, bez plana javnih nabavki:Vlada HNK kupuje nova vozila za 760 hiljada maraka
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

Usred pandemije, bez plana javnih nabavki: Vlada HNK kupuje nova vozila za 760 hiljada maraka

Iako su zbog pandemije koronavirusa budžetski prihodi smanjeni, Vlada HNK odlučuje da, na lizing, a za potrebe MUP-a HNK, kupi 15 novih vozila u vrijednosti od 760 hiljada maraka. Prema tehničkim specifikacijama u tenderskoj dokumentaciji, najvjerovatnije se nabavljaju vozila VW Polo i Škoda Octavia

Vlada HNK kupuje nova vozila za 760 hiljada maraka
Arhiv

U posljednjem mjesecu godine, u vrijeme kada su zbog pandemije budžetski prihodi znatno manji nego ranije, Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) odlučuje da za potrebe Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) ovog kantona na lizing kupi 15 novih vozila u procijenjenoj vrijednosti od 760 hiljada maraka.

Da bi kupili nova vozila, iz Vlade HNK raspisuju dva tendera – jedan direktno za nabavku, a drugi za finansijski lizing kako bi se finansirala nabavka novih vozila. 

Prva sporna stvar u vezi s ovim javnim nabavkama je da one, sudeći prema informacijama s poprilično nepregledne zvanične internet stranice Vlade HNK, uopće nisu planirane Planom javnih nabavki za 2020. godinu, niti su, u trenutku kompletiranja teksta, objavljene posebne odluke o pokretanju postupka javne nabavke.  

„Planiranje javnih nabavki jedan je od najvećih problema sistema javnih nabavki u BiH i zakonodavnog okvira koji ga uređuje. Da bi bio pokrenut postupak javne nabavke, nabavka mora biti planirana u Planu nabavki, Privremenom planu nabavki (ako budžet nije usvojen), Izmjenama i dopunama plana nabavki (ako se za njima ukazala potreba) ili se mora donijeti Posebna odluka o pokretanju postupka javne nabavke. S obzirom na to da se u konkretnom slučaju nabavke novih vozila radi o nabavci procijenjene vrijednosti 760.000 KM, a da se ona ne nalazi u javno objavljenim planskim dokumentima, možemo slobodno reći da je ovdje riječ o kršenju odredbi Zakona o javnim nabavkama koje se odnose na ispunjavanje uslova za pokretanje postupka javne nabavke ili, preciznije, na član 17. Zakona o javnim nabavkama“, govori za Žurnal Slobodan Golubović, urednik portala PratimoTendere.ba.

CRTANJE VOZILA RIJEČIMA

Konkretno, Vlada HNK nabavlja 15 vozila kroz četiri lota – četiri kombi motorna vozila, tri teretna motorna vozila, tri AB limuzine sa zakošenim zadnjim vratima, te pet A limuzina.


Vozni park MUP-a HNK uskoro bi trebao biti bogatiji za 15 novih vozila

Zadržimo se na posljednja dva lota. Kada je riječ o AB limuzinama sa zakošenim zadnjim vratima, u tehničkim specifikacijama se, između ostalog, navodi kako automobil mora biti isključivo dužine između 4050 i 4100 mm, širine između 1950 i 2000, a visine između 1450 i 1500 mm. 

Osim toga, traži se da prosječna kombinirana potrošnja goriva iznosi maksimalno 4,6 litara, da agregat bude turbobenzinski, da zapremina motora bude maksimalno 1000 ccm, da ima putno računalo, pretinac ispod prednjeg lijevog sjedala, naslon zadnje klupe asimetrično preklopiv, asistenciju za vožnju u nagibu, grijana vanjska ogledala, multifunkcionalni upravljač...

Analizom tržišta, novinari Žurnala pronašli su samo jedno vozilo koje zadovoljava sve tehničke specifikacije. Riječ je o automobilu Volkswagen Polo 1.0 TSI. Iako i neki drugi automobili ispunjavaju skoro sve tražene specifikacije, prije svih Škoda Fabia, da je najvjerovatnije riječ o VW Polu ukazuje nam tražena zapremina prtljažnika bez pomjeranja zadnjih sjedišta. Naime, traži se vozilo čija je zapremina minimalno 350 litara (tolika je zapremina VW Polu), a Škoda Fabia ima nešto manju zapreminu (330 litara).

Upravo je zapremina prtljažnika ta koja ukazuje da tehničke specifikacije iz sljedećeg lota (nabavka pet A limuzina) najvjerovatnije zadovoljava samo jedan automobil na tržištu.

Vlada HNK traži automobile s minimalnom zapreminom od čak 590 litara bez pomjeranja sjedišta, a poznato je da Škoda Octavia ima jedan od najvećih prtljažnika.

Osim toga, kad se tome dodaju druge tražene specifikacije – snaga motora maksimalno 85 kW, turbodizelski agregat i zapremina motora od minimalno 1900 ccm, dužina vozila minimalno 4600 mm, putni računar, felge od minimalno 16'', tvornički ugrađen radio uređaj sa čitačem memorijskih kartica... – čini se da jedino Škoda Octavia 2.0 TDI ispunjava sve tražene specifikacije.

Podsjetimo da tehničke specifikacije u tenderskoj dokumentaciji ne smiju upućivati na jednog proizvođača, odnosno to predstavlja kršenje Zakona o javnim nabavkama BiH. Slobodan Golubović ističe da su manipulacije sa tehničkom specifikacijom veoma česta pojava kada je u pitanju kupovina automobila.

„Tako ugovorni organi, ničim izazvani, u tehničkoj specifikaciji definišu minimalnu zapreminu prtljažnika u koju se uklapa samo jedan model automobila iz tražene klase; minimalnu visinu šasije udaljene od tla, međuosovinski raspon i mnogo drugih detalja. U suštini, pošto Zakonom nije dozvoljeno da navedu precizan model automobila i postave njegovu sliku, oni ga ‘nacrtaju riječima’ kroz prethodno pobrojane detalje, što predstavlja dikriminaciju drugih ponuđača”, ističe urednik portala PratimoTendere.ba.

Do kompletiranja teksta nismo dobili odgovore niti od Vlade HNK i premijera Nevenka Hercega (HDZ BiH), niti od MUP-a HNK i ministra Slađana Bevande (HDZ BiH). Zanimalo je, između ostalog, i da li su donesene posebne odluke o pokretanju postupka javne nabavke, kome su, konkretno, namijenjena nova vozila, te zašto se ne traži garancija za dobro izvršenje posla, što predstavlja jednu vrstu zaštite javnog novca.

Nepravilnosti prilikom nabavki automobila možda su i najčešće kada govorimo o javnim nabavkama u našoj zemlji. Prisjetimo se kako je Ljubiša Ćosić, načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo, kupio Škodu Octaviju ili kako su Željeznice RS, iako duguju nekoliko stotina miliona maraka, raspisale tender za kupovinu automobila, a tražene zahtjeve iz tendera zadovoljavala je samo “Škoda Superb“.

(zurnal.info)