MILIONI PODIJELJENI IZMEĐU SDA I HDZ:Vlada HNK novac za hitne slučajeve dala RTV Herceg Bosne i privatnim kompanijama
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

MILIONI PODIJELJENI IZMEĐU SDA I HDZ: Vlada HNK novac za hitne slučajeve dala RTV Herceg Bosne i privatnim kompanijama

Vlada HNK i Ministarstvo finansija ovog kantona prekršili su zakon o izvršenju budžeta jer su novac namijenjen za hitne i nepredviđene situacije dali privatnim kompanijama čiji su vlasnici bliski predsjedniku HDZ-a Draganu Čoviću i njegovoj RTV Herceg-Bosne. Premijer Vlade je HDZ-ov Nevenko Herceg, ministar finansija SDA-ov Adnan Faladžić. Dva mjeseca ove institucije nisu željele dostaviti Žurnalu spisak korisnika jer kriju kome su dali novac

Vlada HNK novac za hitne slučajeve dala RTV Herceg Bosne i privatnim kompanijama
Čović i Marušić, Faladžić, Herceg

 

Dok opstruiše održavanje izbora u BiH blokiranjem izdvajanja novca, HDZ u Hercegovačko-neretvanskom kantonu posredstvom svojih kadrova odanim partnerima poklanja milione konvertibilnih maraka.

Više od pet miliona KM imala je Vlada HNK na raspolaganju za reagovanje u kriznim situacijama prošle godine. Potrošila je četiri i po miliona. To su sredstva tekuće rezerve koja se dodjeljuju interventno. Stranka demokratske akcije i Hrvatska demokratska zajednica pobrinule su se i ovaj put da novac dođe do onih kojima je - najmanje potreban.  

Server za obračun plata, službena vozila, plata za inspektora, stotine hiljada KM poticaja privatnim preduzećima bliskim Hrvatskoj demokratskoj zajednici, novac za Radio-televiziju Herceg-Bosne, Lovački savez Herceg-Bosne, osiguranje vozila, sportski klubovi (više od milion KM), kupovina namještaja, informatičke opreme, opremanje kabineta, plate u Uredu za zakonodavstvo... 

Ovo je samo dio stavki na koje je Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona potrošila više od četiri i po miliona KM tekuće rezerve. Iako je prvobitno u budžetu za sredstva tekuće rezerve bilo planirano tri miliona KM, rebalansom budžeta ovaj iznos povećan je na pet miliona i sto hiljada KM.

Zakoni o izvršenju budžeta jasno preciziraju da se novac iz tekuće rezerve i interventna sredstva koriste isključivo u hitnim i nepredviđenim situacijama. Taj novac Vlada je rasporedila manjim udruženjima, nekim javnim institucijama, ali su najznačajniji iznosi otišli privatnim kompanijama i najpodobnijem mediju u ovom kraju – RTV Herceg Bosna.

Prvog decembra 2021. Ured premijera Neveka Hercega iz tekuće rezerve izdvaja 400 hiljada KM za podršku bolnicama u Konjicu i Radio-televiziji Herceg Bosne (br. 38). Posao sudova i tužilaštava svakako je da utvrdi kako je i po kom osnovu finansiranje RTV Herceg Bosne hitna situacija koja se treba finansirati iz tekuće rezerve.

Trideset i prvog decembra iste godine Nevenko Herceg potpisuje odluku o izdvajanju 400 hiljada KM privatnim kompanijama Marinada i Jaffa Komerc – svakoj po 200 hiljada (br. 51).

O Marinadi smo pisali više puta jer je pravi presedan, čak i za BiH. Njen vlasnik je Niko Marušić, direktor Fonda za zaštitu okoliša HNK, blizak prijatelj Dragana Čovića i prvi čovjek Hrvatskog narodnog sabora za iseljeništvo.

Poljoprivrednik, veteran, direktor, borac za prava iseljenika...SVA LICA HDZ-OVIH BIZNISMENAPoljoprivrednik, veteran, direktor, borac za prava iseljenika...

Javni novac Marušić često namiče i HVIDRI.  Njegova kompanija Marinada ima samo jednog uposlenika. I tada Nevenko Herceg, pored privrednika u BiH koji grcaju u gubicima uzrokovanim višegodišnjim krizama različite prirode, novac daje stranačkom čovjeku Marušiću.

Veliki dio sredstava koja su trebala služiti za pomoć građanima u hitnim slučajevima Herceg i njegov kolega ministar finansija Adnan Faladžić (Stranka demokratske akcije) dali su sportskim klubovima. Zrinjski, Velež, NK Gošt Gabela, FK Klis Buturović Polje – 7.1.2022. – 570 hiljada KM. Nekoliko mjeseci ranije još 300 hiljada KM, kasnije još 200 hiljada. Ukupno, više od milion KM, skoro četvrtina ukupnog iznosa od sredstava tekuće rezerve.

Sredstva iz fonda za poljoprivredu interventno dodijeljena HDZ-ovom direktoruPRIVATNA KOMPANIJA SA SAMO JEDNIM ZAPOSLENIMSredstva iz fonda za poljoprivredu interventno dodijeljena HDZ-ovom direktoru

Vjerske zajednice dobile su pola miliona KM – a sve raspoređeno kako treba i vodeći računa o nacionalnom ključu. Odlukom od 14. januara prošle godine raspoređeno im je skoro pola miliona KM.

Od ovog novca plaćali su se i upisi u obrazovne ustanove putem Ministarstva za pitanje boraca/branitelja. Uporedo sa regrutacijom boračkih udruženja u ovom dijelu za borbu oko najvažnijih nacionalnih pitanja i očuvanje „tekovina“ prethodnog rata.

„Sitnije“ stavke, tek po 15, 30, 40 ili 50 hiljada KM odlazile su na nabavku službenih automobila, opremanje kancelarija, a plaćano je čak i štampanje. Samo mali broj stavki djeluje kao da zaista zaslužuje da se nađe na ovoj listi – pomoć za ugrožene zemljotresom u Petrinji, obnova kuće izgorjele u požaru i sl.

Po kom kriteriju se od ovih sredstava može plaćati server za obračun plata, a što je precizirano odlukom od 28. maja prošle goidine i za šta je planirano 30 hiljada KM?

Zašto su premijer Nevenko Herceg i ministar Adnan Faladžić pristali da se od ovog novca finansira nabavka opreme za zgradu Skupštine? Materijalni troškovi za Agenciju za privatizaciju u HNK? Plate u Uredu za zakonodavstvo? Zamjena UPS sistema u Sudu u Mostaru? Plate vježbenika u iznosu od čak 50 hiljada KM? Odbrana po službenoj dužnosti Kantonalnog suda u Mostaru?

Ali, dosljedno i pošteno, najveći dio kolača ipak su dali svojim starim poznanicima – Niki Marušiću (Marinada) i Nedimu Badžaku (Jaffa komerc).

Više do dva mjeseca novinari Žurnala pokušavali su od Ministarstva finansija HNK dobiti podatke na šta je tačno utrošen novac predviđen budžetom za tekuću rezervu. Uz brojne izgovore, odbili su nam dati ove podatke. Važno je naglasiti da ih ni sada nismo dobili od Vlade HNK ni Ministarstva finansija.

Ranije smo objavili da Tužilaštvo HNK istražuje dodjele poticaja Ministarstva privrede HNK za 2019. godinu. Ministar Željko Laketić imenovan je ispred SDA ali je 2020. prešao u Savez za bolju budućnost. Te 2019., koja je trenutno u fokusu Tužilaštva kada je riječ o dodjeli poticaja, podijeljeno je oko milion i 100 hiljada KM. Najviše za LOT 2 – tehnološki razvoj.

Tužilaštvo HNK istražuje dodjelu poticaja za privrednikeSUMNJIVI KRITERIJI MINISTARSTVA PRIVREDE HNKTužilaštvo HNK istražuje dodjelu poticaja za privrednike

(zurnal.info)