Šta sadrži famozni Nikšićev "materijal" o poslovanju "Bosnalijeka":Vlada i 60 savjetnika napisali su 14 stranica, a novinari Žurnala 41!

Istražujemo

Vlada i 60 savjetnika napisali su 14 stranica, a novinari Žurnala 41!

Vlada i 60 savjetnika napisali su 14 stranica, a novinari Žurnala 41!

Magazin Žurnal imao je uvid u famozni "materijal" Vlade Federacije o Bosnalijeku koji je predstavljen ministrima na sjednici kada je odlučeno da se zatraži smjena direktora ove kompanije Edina Arslanagića i istraga Finansijske policije. Na žalosti i na razočarenje, u njemu se nalazi tek nekoliko stranica sa podacima o sumnjivim poslovanjima istaknute domaće farmaceutske kuće. Sve ostalo napisali su novinari!

Malo, a i to bez dokaza

Materijal od 60 stranica rezultat je, po vlastitom priznanju, osmomjesečnog rada Nermina Nikšića, premijera Federacije Bosne i Hercegovine.
- Ministar Trhulj (Erdal Trhulj, ministar energije, rudarstva i industrije op.a.), ne možemo reći godinu dana, ali sigurno sedam-osam mjeseci radimo na rješavanju pitanja Bosnalijeka i skupljamo informacije – izjavio je Nikšić odmah nakon sjednice Vlade 7. marta ove godine.

Detaljno smo pregledali ovaj “obimni” materijal da vidimo šta je Vlada saznala za osam mjeseci rada. Na prvih nekoliko stranica materijala uopšteno se govori o poslovanju Bosnalijeka. Tu su i fakture za prevoz lijekova u Rusiju te nekoliko stavki u kojima se nabrajaju moguće zloupotrebe novca kompanije. U dijelu u kojem smo očekivali da materijal postane zaista zanimljiv on se pretvorio u sve osim u informacije do kojih je došla Vlada. Sve informacije do kojih je Nikšić došao osmomjesečnim radom završavaju na 14. stranici!

Od ove pa do posljednje, 60. stranice, Vladin materijal o Bosnalijeku sastoji se od tekstova Žurnala i magazina Dani. Ravno 41 stranica sadrži priče o blagu Arslanagića iz Žurnala ali je zanimljivo da nema tekstova koje smo objavljivali o vezama ove kompanije sa domaćim ljekarima, zastupljenosti Bosnalijeka na esencijalnim listama ili prevarama na berzi.

Šta rade savjetnici?

Iz materijala je također jasno da su se informacije koje je Nikšić predstavio na konferenciji za novinare, poput kompanija koje sarađuju sa Bosnalijekom ili višemilionskih avansa za nikad urađene poslove, mogle pojaviti neposredno prije nego što je javno zatražena istraga, i nisu našle svoje mjesto u materijalima za ministre. Trhulj i Nikšić su na samoj konferenciji ali i nekoliko dana poslije govorili kako informacije sada same stižu i kako ih je sve više.

Međutim, rezultat njihovog osmomjesečnog rada i dalje ostaje tek 14 stranica pretpostavki sa vrlo malo dokaza, premalo za hvaljenje višemjesečnim napornim radom da se otkriju neregularnosti u Bosnalijeku.

Ovim je materijalom Nikšić demantovao sam sebe i potvrdio ono što smo dobro znali: redovno je i pažljivo čitao Žurnal.

U Vladi Federacije danas je oko 60 savjetnika premijera i ministara. Radio Slobodna Evropa nedavno je objavila da najuži vrh Vlade savjetuje čak 20 savjetnika. Na raspolaganju premijeru i ministru je i cijeli niz agencija, službi, direkcija... Premijer ima najviši mogući pristup podacima svih institucija koje se bave istraživanjem poslovanja neke kompanije, onaj o kome novinari mogu samo da maštaju. Uz sve mogućnosti koje imaju i uz silne dobro plaćene savjetnike, osam mjeseci rada Vlade stalo je na 14 stranica, tri puta manje nego što su uspjeli otkriti novinari!

(zurnal.info)