Tajnu čuva Fahrudin Solak:Vlada i FUCZ kriju od koga su i za koliko novca kupili respiratore i testove

Istražujemo

Tajnu čuva Fahrudin Solak: Vlada i FUCZ kriju od koga su i za koliko novca kupili respiratore i testove

Fahrudin Solak se ne sjeća od koga je kupljeno 150 hiljada testova i 100 respiratora. Ništa lucidniji nisu ni u Federalnoj vladi

Vlada i FUCZ kriju od koga su i za koliko novca kupili respiratore i testove

Vlada Federacije BiH od nepoznatog dobavljača, nepoznatog proizvođača i putem nepoznate firme, za nepoznatu sumu novca, kupila je 150 hiljada testova za koronavirus i stotinu respiratora. Zahvaljujući potpunoj zatvorenosti za transparentne informacije ovo bi mogao biti sažetak višednevne komunikacije sa Pres uredom Vlade i portparolkom Federalne uprave civilne zaštite Majdom Kovač.
U uredu Federalne vlade na postavljena pitanja:
- Od koga su testovi i respiratori kupljeni?
- Koliko su koštali?
- Ko je odlučivao o vrsti i količini opreme koja će biti nabavljena, s obzirom i na pouzdanost različitih vrsta testova? – rečeno nam je da detalje zna direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak.

Dakle, Vlada koja je novac izdvojila nema pod kontrolom nabavku opreme!

O njoj je odučivao direktor FUCZ-a, čija je stručna sprema jako daleko od medicinske. U jednom kratkom online dostupnom intervjuu na pitanje šta je oduvijek želio biti, rekao je: degustator u tvornici čokolade!

HVATAJ PENZIONERE 

Informacije nam ne žele dati ni u FUCZ-u,  portparolka ove javne institucije danima izbjegava bilo kakav vid komunikacije sa novinarima Žurnala.
FUCZ je javna ustanova, novac Federalne vlade je javni novac, i ove informacije će, kad god, morati biti prezentovane javnosti.

Kojim kanalima i od koga se moglo nabaviti 100 respiratora, kada se zna kako je stanje na svjetskom tržištu sa ovom opremom kritično? Žurnal je o tome već pisao, pa i propalom pokušaju Kliničkog centra UNSA da privatnim kanalima nabavi 40 respiratora. Kako firma koju su odabrali bez ikakvog pregovaračkog postupka nije bila u stanju opremu isporučiti, respiratori nisu ni stigli a izgubljeno je mnogo dragocjenog vremena.

Novinari N1 televizije pitali su Fahrudina Solaka na pres konferenciji 8. aprila od koga je kupljena oprema i koliko je koštala? 
Rekao je da se “ne sjeća”.
Direktor FUCZ-a, koji se iz nekog razloga nametnuo kao stručnjak iz svih oblasti povezanih sa COVID-19 u BiH se, dakle, ne sjeća od koga je kupio opremu.
Ali zato ima memorije i nerve da proganja penzionere po ulici i prijeti im kako više neće izlaziti jer “ne slušaju”. Fadil Novalić zahvaljuje im što su podigli penzije.
Upratili su dakle penzionere dok se bahate sa penzijama, ali im je promaklo 100 respiratora i 150 hiljada testova.

(zurnal.info)