Izvlačenje državnog novca u režiji premijera i ministra:Vlada odobravala novac Pretisu, Pretis prebacivao firmi Fadila Novalića

Istražujemo

Izvlačenje državnog novca u režiji premijera i ministra: Vlada odobravala novac Pretisu, Pretis prebacivao firmi Fadila Novalića

Budžetskim novcem Federacije BiH finansirani projekti u Pretisu, u okviru kojih je nabavljan materijal od firme koja je u vlasništvu kćerki Fadila Novalića i resornog ministra Nermina Džindića. Direktorica Pretisa prijateljica Fadila Novalića i sestra bivšeg savjetnika ministra Džindića. Novalićeva i Džindićeva firma od većinski državne kompanije izvukla više od milion maraka

Vlada odobravala novac Pretisu, Pretis prebacivao firmi Fadila Novalića

Više od šest miliona federalnih budžetskih maraka, izračunale su kolege sa portala tačno.net, prebačeno je na račun vogošćanskog Pretisa tokom premijerskog mandata Fadila Novalića. Najmanje milion maraka tog novca, dokazali smo na Žurnalu, u istom je periodu iz Pretisa isplaćeno na račun privatne firme TMR d.o.o. Sarajevo čiji su suvlasnici porodica premijera Novalića i resornog ministra energije, rudarstva i industrije – Nermina Džindića.

TAJNA VEZA

Prije nego je postao ministar nadležan za namjensku industriju, Nermin Džindić je bio direktor Pretisa d.d. Vogošća, kojim većinski upravlja Vlada Federacije. Prethodno je bio direktor CIMOS-a u kojem je godinama radio „privrednik“ Fadil Novalić. 

Osim toga, Džindića i Novalića vezuju zajednička ulaganja u firmu Tehno Metal Resist d.o.o. Sarajevo. U službenom izvještaju o kontroli TMR-a koji je početkom 2019. godine sačinila Uprava za indirektno oporezivanje BiH, kao većinski vlasnici te firme navedene su  tri kćerke federalnog premijera Fadila Novalića koje su posjedovale skoro 53 posto kapitala. Ministar Nermin Džindić imao je 9,43 posto, dok je Samir Iskrić, šef Kabineta Fadila Novalića posjedovao 3 posto dionica. 

Odmah po preuzimanju premijerske funkcije, Fadil Novalić je budžetskim novcem počeo pomagati vogošćanski Pretis i to bespovratnim sredstvima. Tako je, prema pisanju portala tačno.net, Novalićeva Vlada tokom 2016. i 2017.godine odobrila i isplatila ukupno 3,6 miliona maraka koje Pretis nije bio dužan vratiti, dok je u decembru 2018. godine isplaćeno dodatnih 2,5 miliona maraka. 

U KRUGU PORODICE

U međuvremenu je Nermin Džindić u svojstvu resornog ministra predložio da na funkciju generalne direktorice Pretisa bude imenovana Almira Zulić Burek, sestra Džindićevog savjetnika Almira Zulića. Istovremeno, Novalićeva i Džindićeva privatna firma svoje poslovanje prebacuje u krug Pretisa d.d. Vogošća, te postaje glavni dobavljač ovog preduzeća kojim upravlja Vlada Federacije BiH.

„Prema zapisniku o kontroli obveznika Termo Metal Resist d.o.o. Sarajevo broj: 04/5-2/II-17-UP-118-0/19 od 29.01.2019. godine najznačajniji domaći kupci su PRETIS d.d.Vogošća, PRIMATEH Gradačac, TOOL PRECISION Srebreni“, navedeno je u izvještaju Uprave za indirektno oporezivanje BiH

Prema informacijama Žurnala, Novalićev i Džindićev TMR je bio dobavljač Pretisa na projektima koji su, između ostalog, finansirani bespovratnim sredstvima Vlade Federacije BiH koja su odobravali upravo Nermin Džindić i Fadil Novalić. Osim toga, Novalićeva firma je nalazima UIO bila posrednik hrvatskoj firmi PRIMA d.o.o. iz Labina od koje su bh firme iz oblasti namjenske industrije nabavljale alate.

(zurnal.info)