BUDŽETSKE RUPE:Vlada RS poljoprivrednicima duguje 45 miliona maraka!

Istražujemo

BUDŽETSKE RUPE: Vlada RS poljoprivrednicima duguje 45 miliona maraka!

Poljoprivrednici, nema sumnje, Vladi RS ništa ne vjeruju, jer im je za ovu godinu ostala dužna 45 miliona maraka, a isplaćeno im je svega 15 miliona KM. Vlada je mljekarima ostala dužna 2,3 miliona maraka po osnovu premija za mlijeko, što znači da se farmerima samo za mlijeko duguje 16,1 milion KM

Vlada RS poljoprivrednicima duguje 45 miliona maraka!

Predloženi budžet Republike Srpske (RS) za 2017.godinu od 3,2 milijarde konvertibilnih maraka neprihvatljiv je za sve, od Saveza sindikata, preko poljoprivrednika do boračke populacije. Para nema, MMF je entitetskim vladama postavio jasna pravila igre, a okosnica predložene ekonomske politike Vlade RS za sledeću godinu su nova zaduživanja.

Predstavnici četiri granska sindikata (unutrašnjih poslova, javne uprave, pravosuđa i prosvjete) za srijedu, 22. decembra, najavili su proteste zbog odluke Vlade da im putem koeficijenata za minuli rad smanji plate.
Predstavnici poljoprivrednih udruženja već ranije su obustavili sve pregovore s Vladom RS.

DUG OD 45 MILIONA

Prije desetak dana su predstavnici šest poljoprivrednih udruženja napustili pregovore s premijerkom Željkom Cvijanović i ministrima o budžetu i planu ekonomskih reformi za sledeću godinu. Desila se tada groteskna situacija, jer su pojedini ministri trčali za njima, pokušavajući ih “uloviti” po hodnicima, namjeravajući da ih vrate za pregovarački sto. Pošto nisu uspjeli u tome, ministar poljoprivrede Stevo Mirjanić je telefonom pozivao jednog po jednog predsjednika poljoprivrednih udruženja, ali mu se oni nisu javljali na telefon.

Poljoprivrednici, nema sumnje, Vladi RS ništa ne vjeruju, jer im je za ovu godinu ostala dužna 45 miliona maraka, a isplaćeno im je svega 15 miliona KM. Vlada je mljekarima ostala dužna 2,3 miliona maraka po osnovu premija za mlijeko, što znači da se farmerima samo za mlijeko duguje 16,1 milion KM.  

Predstavnici poljoprivrednih udruženja tražili su da im se do kraja godine isplati barem 20 miliona maraka duga. Prema izvorima iz Vlade RS, u najboljem slučaju će dobiti maksimalno 10 miliona, a do kraja fiskalne godine 20 miliona, tako da će se u 2017. godinu, samo prema poljoprivrednicima, ući sa dugom od 15 miliona maraka duga. Premijerka RS Željka Cvijanović otvoreno je farmerima priznala da para nema i da izmirenje obaveza prema njima zavisi od novca koje Vlada RS planira da dobije od prodaje rudnika Ljubija (ako se to uopšte desi) i od novca dobijenog od isplate klirinškog duga sa Rusima (ako isplete uopšte bude).

Farmerima je saopšteno da nema ništa ni od povećanja budžeta za poljoprivredu sa 60 na 97 miliona KM, jer je to nemoguća misija. To potvrđuje i činjenica da je u Pravilniku za podsticaje u 2017. godini predviđeno veliko procentualno smanjenja za podsticajne mjere u poljoprivredi. Tako će mljekarima u 2017. godini biti smanjena premija za mlijeko ekstra klase sa 0.30 na 0.20 KM po litri.

To nije najgore. Mnogo lošije od toga je što ni nakon smanjenja premija one neće biti redovno isplaćivane, jer nema novca.

Trenutno se mljekarima duguje sedam premija, a poslednja je isplaćena za april ove godine.

Za vrijeme vladavine SNSD-a, u poslednjih deset godina za poljoprivredu je izdvojeno ukupno nešto od 670 miliona maraka. U 2014. godini za poljoprivredu je bilo predviđeno 60 miliona, što je procentualno bio isti budžet kao i u 2013. godini, odnosno šest posto manje od sredstava koja su bila definisana zakonom. Isti trend je nastavljen i u 2015. i 2016. godini.

Sve u svemu, Vlada RS i resorni ministar Stevo Marjanović svojim mjerama “podrške” uništili su poljoprivredu u ovom entitetu.

Fiskalna godina završava se 28. februara 2017. godine, tako da nema nikakve šanse da se farmerima isplati sav dug. U najboljem slučaju mogu se nadati da će im, možda, biti isplaćeno još maksimalno 15 miliona KM. Ostatak od 30 miliona duga ide u budžetsku stavku “dođem ti”!

VLADA NEMA INTERES

Još će gore biti od marta iduće godine kada se počne primjenjivati prilagođeni Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Mljekari su na koljenima, a pravi problemi počinju tek od 1. januara 2017. godine, jer slijedi šire otvaranje tržišta za uvoz mlijeka iz EU u BiH. Tačnije, slijedi fazno otvaranje tržišta i sve veći, bescarinski, uvoz mlijeka i mliječnih prerađevina.

U 2015. u BiH je uvezeno  mlijeka i mliječnih proizvoda u vrijednosti od 128 miliona maraka, a izvezeno je u vrijednosti od 61 milion KM.

Milorad Dodik, predsjednik RS, i ministar Mirjanić se navodno uzdaju u pomoć Njemačke, odnosno tehničku pomoć iz te zemlje za unapređenje poljoprivrednog sektora u BiH, kako bi se ublažile posljedice Protokola uz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Koliko ih je briga za poljoprivrednike i mljekare svjedoči i izjava Kristine Homan, ambasadorke Njemačke u BiH, za banjalučke Nezavisne novine od 17. decembra.

“Dogovoreno je da Svjetska banka izradi studiju koja bi pokazala koje će biti konkretne posljedice nakon stupanja SSP-a na snagu. Kada je njemački savezni ministar za poljoprivredu i prehranu Kristijan Šmit posjetio BiH, ponuđeno je da nam se kaže gdje su konkretne potrebe gdje možemo pomoći. Onda je u novembru uslijedila posjeta delegacije iz RS, FBiH i državnih vlasti BiH našem ministarstvu poljoprivrede, a prisutna je bila i pokrajinska privredna komora iz Bavarske. Pitanje je bilo šta možemo uraditi u pogledu savjeta i tehničke podrške. Problem je što bh. strana još nije dostavila konkretne potrebe. Onda smo rekli, OK, evo vam još vremena do 25. novembra, do sastanka u Crnoj Gori, gdje ćete nam moći prezentovati šta je vama potrebno iz ponude koju smo vam pokazali. Nažalost, ništa se nije desilo. Nikakve konkretne želje od strane BiH nismo dobili ni u vezi sa savjetima, ni u vezi sa tehničkom pomoći”, navela je ambasadorka Homan.

Jasno je da vlasti u RS uopšte ne mare ni za poljoprivredu ni za poljoprivredne proizvođače. Najefikasnija pomoć poljoprivredi u RS bila bi prestanak pljačke u ovoj oblasti.
A da je to najveći problem, svjedoči i sljedeći primjer: RS je i dalje, prema raspoloživim podacima, među najboljim u Evropi po procentu proizvedenog mlijeka ekstra klase (85%)!!!

Otkupna, prosječna, cijena je 0.42 KM/litri, a premija za mlijeko ekstra klase je 0.30 KM/l, po čemu je RS evropski šampion.

Impresivni podaci, uz samo jedan problem - riječ je o laži i prevari, a ovakvom klasifikacijom mlijeka samo se otima novac iz budžeta RS. Riječ je o najobičnijoj prevari, čiji je cilj da se preko propalog “Farmlanda”, čiji je vlasnik Dragan Vasiljević lični prijatelj predsjednika RS, izvuče još koji milion maraka.

(zurnal.info)