GRAĐANI NA ISTOM:Vladari Federacije samo sebi povećali dnevnice
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Arhiva

GRAĐANI NA ISTOM: Vladari Federacije samo sebi povećali dnevnice

Ukoliko, recimo, Fadil Novalić krene na službeni put u BiH, dobit će dnevnicu u iznosu od 30 KM. Ili pet maraka više od svih građana Federacije. Ministrima će takozvana domaća dnevnica iznositi 28 maraka i 7 feninga, ili za tri marke više nego običnim smrtnicima

Vladari Federacije samo sebi povećali dnevnice
FOTO: Vlada Federacije

Zadužuju nas svakog dana, ali ipak vrijede više od ostalih. Barem za četvrtinu. Pa su zbog toga odlučili povećati svoje naknade za službeni put.

 

Lica iz člana 11a

Na sjednici Vlade održanoj 3. juna, premijer Fadil Novalić i federalni ministri odlučili su jednoglasno da sebi povećaju dnevnice. I domaće i inostrane.
“Dnevnica za službeno putovanje na području Bosne i Hercegovine utvrđuje se u visini od 25 KM”, piše u članu 5 nove Uredbe o naknadama troškova za službena putovanja.    

Ovaj član 5 odnosi se na sve građane u Federaciji Bosne i Hercegovine, osim na čelne ljude Federacije. Njima se dnevnice uvećavaju, što je regulisano članom 18 iste Uredbe.
“Dnevnice utvrđene prema odredbi člana 5 ove Uredbe uvećavaju se: 25 posto za predsjednika i potpredsjednike Federacije; 20 posto za premijera i zamjenike premijera Vlade Federacije; 15 posto za ministre u Vladi Federacije; 10 posto za lica iz člana 11 a Zakona o državnoj službi u Federaciji BiH i lica izvan federalnih tijela koji su određeni za članove zvanične delegacije Federacije”, navedeno je 18. članu Uredbe.   

Pojednostavljeno, vozač predsjednika Federacije Marinka Čavare prilikom polaska na službeni put u BiH dobit će dnevnicu od 25 maraka, dok će  predsjednik Čavara za isti put naplatiti 31 marku i 70 feninga.

 

Hobotnica na reprezentaciju, dnevnica u štednju

Ukoliko, recimo, Fadil Novalić krene na službeni put u BiH, dobit će dnevnicu u iznosu od 30 KM. Ili pet maraka više od svih građana Federacije. Ministrima će takozvana domaća dnevnica iznositi 28 maraka i 7 feninga, ili za tri marke više nego običnim smrtnicima.

Kada je u pitanju put u inostranstvo, situacija je još bolja. Za premijera i ministre. Krene li Novalić u Hrvatsku – dobit će dnevnicu u iznosu od 132 marke. Za sve ostale (ako niste ministar ili predsjednik Federacije), dnevnica je 110 maraka. Za put u Srbiju, premijer bi dobio 120 KM, Čavara 125, federalni ministri 115, a ostali službeni putnici – 100 maraka.

Naravno, to nije sve. Predsjednik Federacije, premijer i ministri imaju pravo na reprezentaciju. Pa tako uvećanu dnevnicu mogu uštedjeti, jer mariniranu hobotnicu, jagnjetinu ili šta već, mogu pojesti na račun građana.  

(zurnal.info)