Demonstracija moći predsjednika RS:Vlast je tamo gdje sam ja: Zbog čega je Dodik srušio Vladu RS
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

Vlast je tamo gdje sam ja: Zbog čega je Dodik srušio Vladu RS

Džombić: Formiranje frakcije u SNSD -u / Kasipović: Samonicijativna ostavka / Škrbić: Zaštita kuma / Čađo: Nije ovladao policijom

Vlast je tamo gdje sam ja: Zbog čega je Dodik srušio Vladu RS
Milorad Dodik: Vrlo nemilosrdan način na koji je dosadašnji premijer uklonjen, opomena je svima u vladajućoj stranci da se ne usude suprotstaviti Dodiku; FOTO: novosti.rs

Narodna skupština RS prihvatila je ostavku kabineta Aleksandra Džombića, čime je takozvana „vlada kontinuiteta“ adaktirana. Milorad Dodik, glavni protagonista prilično mučne priče o smjeni Vlade RS, koja traje desetak dana, tako je ostvario vrlo značajan cilj - uklonio je Džombića, koji mu je dobrih godinu dana pružao otpor, dok poslednja dva mjeseca nisu uopšte ni razgovarali.

ODBRANA KUMA

Na taj način, Dodik je sve konce ponovo stavio u sopstvene ruke, te nanovo oživio miloševićevsku krilaticu: „Vlast je tamo gdje sam ja“.
Uz Džombića, novi posao će, prema svim najavama, potražiti još najmanje tri ministra: Ranko Škrbić, dosadašnji ministar zdravstva, Stanislav Čađo, prvi čovjek MUP-a RS, te sada već bivši ministar prosvjete Anton Kasipović.

Kasipović odlazi jer se zamjerio Dodiku po dva osnova: bio je previše blizak Džombiću, a prije par mjeseci samoinicijativno je najavio ostavku na poziciju potpredsjednika Vlade RS, što je čelnika ozbiljno naljutilo. Dodik je tada bio veoma neprijatan prema Kasipoviću i njegovoj namjeri.

Dodik ne smjenjuje Škrbića, već ga, bolje je reći, sklanja, budući da su svjetlo dana ugledale brojne afere u zdravstvu, u kojima se bivši ministar optužuje za zloupotrebe. Ono što je začuđujuće jeste činjenica da te afere produkuju režimski mediji, što svjedoči o sukobu unutar SNSD-a.

Dodik je zato sklonio svog kuma Škrbića, jer ga taj porodični odnos čini suodgovornim za sve što je potonji učinio loše u svom resoru. Uz to, namjera mu je da vrijeme učini svoje i da se Škrbićevi loši poduhvati zaborave. Nema sumnje da će se Dodik osvetiti onima koji su atakovali na Škrbića, ali o tom potom.

Iz sličnih razloga sklanja i Stanislava Čađu, jer se njemu pripisuje najveća odgovornost zbog nedjelovanja policije u borbi protiv kriminala i korupcije. U MUP-u RS mnogo je struja, ali i nezadovoljstva materijalnim položajem. Uz to, Čađo nije uspio za sedam godina da ovlada policijom.  

OPOMENA ZA SVE

Ključno pitanje glasi da li će doći do raslojavanja unutar SNSD-a, nakon ovih smjena? Neće, jer Dodik je spriječio frakcionašenje smjenjujući Džombića, koji je pokušao formirati svoju struju unutar stranke.

Uz to, vrlo nemilosrdan način na koji je dosadašnji premijer uklonjen, opomena je  svima u vladajućoj stranci da se ne usude suprotstaviti Dodiku. Riječju, Dodik je još uvijek neprikosnoven i ne postoji niko ko bi mu se usudio suprostaviti nakon ovako javne demonstracije sopstvene sile.

To nikako ne znači da su svi u SNSD-u zadovoljni Džombićevim odlaskom. Naprotiv, dosta njih je bilo protiv toga, ali sada će, po dobrom starom receptu, svi pohrliti da čestitaju pobjedniku - Dodiku, s nadom da se neće naći na njegovom udaru.   

Naravno, pitanje je gdje će Dodik udomiti smijenjene. Prvobitno Džombiću nije bilo namjenjena nikakva pozicija, ali se sve više spekuliše da bi on mogao zamijeniti Mirka Šarovića, SDS-ovca na poziciji ministra trgovine u Savjetu ministara BiH. Čađo će se okrenuti privatnom biznisu sa gasom, dok se za Kasipovića još uvijek ne zna gdje će nastaviti karijeru. Isti slučaj je i sa Škrbićem.

(zurnal.info)