PLATI PA PROTESTIRAJ:Vlast naplaćuje radnicima održavanje protestnog skupa
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

PLATI PA PROTESTIRAJ: Vlast naplaćuje radnicima održavanje protestnog skupa

Od Saveza sindikata zatraženo je da plate angažovanja policije na skupu i to cijelih 3080 konvertibilnih maraka za 70 policajaca, koliko ih je, prema procjeni banjalučke Uprave policije, potrebno za obezbjeđenje skupa

Vlast naplaćuje radnicima održavanje protestnog skupa


Naviknuti smo da povodom 1. maja, Međunarodnog praznika rada, vlasti u nekim zemljama, poput Turske, zabranuju proteste i okupljanja radnika, ali ono što se u vezi sa prvomajskim okupjanjem radnika dešava u Republici Srpskoj je jedinstven slučaj u svijetu. Prvo je vlast odlučila da sindikatu naplati obezbjeđenje protestnog skupa, a onda je dio te vlasti riješi da plati policiju, kako bi se protestni radnički marš mogao održiti.

PLATI PA PROTESTIRAJ

Savez sindikata RS je za 1. maj zakazao mirno protestno okupljanje i šetnju radnika kroz Banjaluku, a onda ih je vlast šokirala. Od Saveza sindikata zatraženo je da plate angažovanja policije na skupu i to cijelih 3080 konvertibilnih maraka za 70 policajaca, koliko ih je, prema procjeni banjalučke Uprave policije, potrebno za obezbjeđenje skupa.

“Prvi put u istoriji sindikata dobili smo rješenje da nam se odobrava održavanje javnog skupa, ali da smo dužni platiti troškove angažovanja policijskih službenika na obezbjeđenju javnog skupa. Savez sindikata RS u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju nije tražio policijske službenike da obezbjeđuju javni skup, jer smo u skladu sa istim zakonom obezbijedili redare iz svojih redova koji odgovorno obezbjeđuju skup”, saopšteno iz Sindikata.

Policija se poziva na drugi zakon, onaj o bezbjednosti saobraćaja Republike Srpske, prema kojem troškove angažovanja pripadnika policije na obezbjeđenju skupa snosi organizator.

U cijelu priču potom “uskače” Socijalistička partija i nudi spasonosno rješenje.

“Socijalistička partija će platiti troškove održavanja skupa radnika koje organizuje Savez sindikata Republike Srpske 1. maja u Banjaluci”, poručio je lider socijalista Petar Đokić, čija je partija dio vladajuće koalicije u Republici Srpskoj.

Socijalistička partija u RS i dalje se lažno predstavlja “vječitim zastupnicima radničkih prava”, mada su tokom 11 godina vladavine u RS, zajedno sa SNSD-om i DNS-om, učinili sve da unište radnička prava, a radnike i njihove porodice dovedu do ruba egzistencije.

Odluka ove partije da plati policiju, koja će osiguravati radničke proteste, svojevrsno je licemjerstvo

“Socijalistička partija je donijela ovakvu odluku jer smatra da je Prvi maj, dan kada se radnici okupljaju da iskažu svoj stav o položaju u društvu i podsjete da je borba za bolji položaj radnika proces koji traje i trajaće. SP je uvijek imala razumijevanje za sindikalnu aktivnost”, rekao je Đokić.

Ranka Mišić odbila je  ponudu Socijalističke partije RS da oni plate te troškove, te ih pozvala da smijene svog ministra, u resoru rada, Milenka Savanovića te time pokažu da su istinski zastupnici radnika i njihovih prava.

PREDSJEDNICA NA RUKAMA

Savez sindikata RS decenijama djeluje pod skutima vlasti, te osim protesta u decembru 2015. godine, organizovanih povodom usvajanja reformskog Zakona o radu, nije bilo ozbiljnijeg otpora sindikata permanentnom djelovanju vlasti na ugrožavanju radničkih prava.

Policija je tada iz skupštinske sale bukvalno iznijela predsjednicu Saveza sindikata RS Ranku MIšić i sav sindikalni otpor na tome se završio.

Međunarodni praznik rada ove godine Savez sindikata RS dočekuje duboku podijeljen zbog unutrašnjih sukoba ko će biti na čelu sindikata. Na izborima za sindikalne vođe, koji treba da se održe na ljeto, odlučiće se da li će na čelu Saveza sindikat RS ostati Ranka Mišić ili će pobijediti druga struja, čiji su pojedini predstavnici u prošlosti aktivno učestvovali na predizbornim skupovima vladajućeg SNSD-a.

Ko kod da pobijedi, Mišićeva ili druga frakcija, u djelovanju Savez sindikata RS ništa se bitno neće promijeniti. Ostaće trabant vlasti, najobičnija kamuflaža navodne zaštite radničkih prava, blijeda slika sindikalnog djelovanja.

Ako ništa drugo, Savez sindikata RS će ove godine zadovoljiti formu. Okupiće se i prošetati od Trga Krajine, pored Narodne skupštine i Vlade do parka “Mladen Stojanović”, gde će se pročitati  prvomajski proglas. Onda će svim učesnicima biti poslužen “solo” pasulj.

Prvi maj u zapadnim zemljama digne na noge sindikate i radnike, ali sindikati i radnici na ovim prostorima nikako da se osvijeste. Više vole roštilj i ostale mezetluke, ma koliko su osiromašeni i obespravljeni.

Do promjene će teško doći sve dok radnici imaju vođe koje, umjesto da se istinski bore za njihova prava, radije koketiraju sa vlastima, čuvajući vrlo isplative funkcije sindikalnih prvaka.

ZVIŽDUCI OKO PRAZNE ZGRADE

Ranka Mišić je bar organizovala prvomajsku šetnju, za razliku od predsjednika Konfederacije sindikata RS Obrada Belenzade koji ne vidi nikakvu svrhu radničkog okupljanja 1. maja. Belenzada se pita kakva je svrha “hodati i zviždati oko prazne zgrade Vlade tog dana kada niko ne radi“, krajnje bukvalno i prizemno potirući svu simboliku Međunarodnog praznika rada.

“Oni, kojima će uputiti zahtjeve, sjede negdje i roštiljaju… Po meni, to nije dobro. Ako treba ići u protestnu šetnju, onda to treba raditi radnim danom. Tek tada zahtjevi imaju smisla, a ne ovako uprazno šetati”, rekao je Belenzada.

(zurnal.info)