Vlast nam sprema "novogodišnji poklon":Voda naredne godine skuplja za 51 posto!

Istražujemo

Voda naredne godine skuplja za 51 posto!

Voda naredne godine skuplja za 51 posto!

Od Nove godine slijedi još jedan udar na džepove građana Kantona Sarajevo. Prema saznanjima Žurnala, ukoliko Vlada Kantona Sarajevo na drugi način ne osigura novac za pokrivanje dugova KJKP Vodovod i kanalizacija d.o.o. Sarajevo (VIK), cijene vode i odvodnje početkom 2012. godine bit će više za 51 posto! Domaćinstva bi umjesto sadašnjuh 1,22 KM ( sa PDV-om) svaki potrošeni kubni metar vode plaćala 1,84 KM, a pravna lica umjesto sadašnjih 3,09 KM, izdvajat će čak 4,66 maraka! Plan je u VIK-u preciziran još u martu, ljetos su pripremljene kalkulacije novih cijena, a 15. septembra je svojim potpisom, novi cjenovnik VIK-a "ovjerio" i kantonalni premijer Fikret Musić.

Svjesni smo da je procenat poskupljenja visok, ali...

Građanima, naravno, niko nije pojasnio plan kojeg je slijedila kantonalna Vlada i kada je nedavno pokušala da za 25 posto podigne cijenu vode. Trebalo je to da bude tek prvo poskupljenje, za koje su u VIK-u i Vladi znali još u proljeće. Potom bi, po Planu VIK-a za 2011. i period do 2013. godine, od januara 2012. godine uslijedila još jedna korekcija cijene, za pomenutih 51 posto. To, međutim, ne bi bilo sve. Kako bi Kanton rasteretio budžet godišnjim milionskim izdvajanjima za gubitke VIK-a, i jer se planira da će "Preduzeće, uz odobrene planirane cijene vode i odvodnje poslovati bez gubitka", u 2013. godini bi cijena vode bila povećana za još nevjerovatnih 84 posto!

U upravi VIK-a ne poriču ove namjere i pozivaju se ponovo na činjenicu da sadašnja cijena vode nije realna.

- Našim projekcijama za 2012. i 2013. godinu željeli smo skrenuti pažnju osnivaču da je krajnje vrijeme da se obezbijede uslovi za poslovanje ovog preduzeća u skladu sa Zakonom ( misli se na Zakon o komunalnim djelatnostima, a član 23 predviđa da ukoliko cijena usluga nije utvrđena u stvarnom iznosu, razliku mora nadokanaditi Kanton, Grad ili općina, op. aut). Znajući da je nerealno da se to "usklađivanje" obavi samo u jednoj godini, te da su sredstva budžeta Kantona Sarajevo veoma ograničena, projecirali smo da to bude postepeno, najprije dio u 2012., a dio u 2013. godini, kaže se u odgovoru pristiglom Žurnalu na molbu da komentiraju ove planove. Odgovor je pripremila Služba planiranja VIK-a a potpisali direktor ekonomsko-pravnih poslova, Mirsad Avdić, i generalni direktor Fahrudin Pilavdžić.

zakljucak_copy_copy_copyNadalje nam iz VIK-a kažu kako su svjesni da su predviđeni procenti povećanja cijena visoki, ali da Vlada Kantona, u skladu sa pomenutim članom Zakona, ima mogućnost da dio nedostajućih sredstava za poslovanje ovog preduzeća kompenzira iz budžeta Kantona, a dio putem povećanja cijene usluga i da tako zaštiti potrošaće.

Imamo podršku vlasti

- Da su naše date projekcije za sredstvima opravdane potvrđuje i Zaključak Vlade Kantona broj 02-05-24964-15/11od 15.09.2011. godine, kojim se prihvata Mišljenje o validnosti kalkulacije cijene vode i odvodnje otpadnih voda, dostavljen od strane Neovisnog stručnog tijela za validnost kalkulacije i konačan prijedlog visine cijene komunalnih usluga, imenovanog od strane Vlade Kantona, prema kojem cijenu vode i odvodnje treba povećati za 103,39% da bi se pokrili trenutni troškovi poslovanja. Do ovog podatka Neovisno stručno tijelo došlo je nakon sagledavanja relevantnih finansijskih pokazatelja o poslovanju Preduzeća. Svojim zaključcima i organi Preduzeća istakli su opravdanost povećanja cijene vode i odvodnje, te ukazali na neodrživost daljeg ignorisanja ovog problema.

A preduzeće Vodovod i kanalizacija d.o.o. Sarajevo svake godine posluje s milionskim gubicima, malo zbog dotrajalih cjevovoda i rasipanja vode, malo i zbog toga jer svaki mjesec treba podijeliti plate za 1.017 radnika ( od čega je 120 na dugotrajnom bolovanju) a prosječna plata u VIK-u iznosi oko 1.200 KM!

Također, kako je Žurnal već pisao, samo neplatiše računa duguju im 53,9 miliona KM. Navodno, VIK-u veoma teško ide naplata dugova čak i posredstvom sudova. Zanimljivo, među najvećim dužnicima su i vlasnici elitnih ugostiteljskih objekata u Sarajevu u kojima i premijer Musić a vjerovatno i direktor Pilavdžić ponekad troše novac za reprezentaciju.

U svakom slučaju, jedno je sigurno: građani Kantona Sarajevo, od Nove godine vodu će plaćati skuplje. Izuzev ako to Sarajlije, kao što su to učinile nedavno, spriječe uličnim protestima. A možda u međuvremenu premijeru Musiću pođe za rukom neki drugi plan, poput aktuelnog prijedloga da novac za VIK "namakne" u Budžet, uslovljavanjem vlasnika automobila da prilikom registracije vozila prilože uredno plaćene račune za komunalije. Ili, ko zna šta još slično Musić neće smisliti.

(zurnal.info)