Dodik prekinuo štrajk željezničara:Vozovi u RS više neće primati putnike

Istražujemo

Vozovi u RS više neće primati putnike

Vozovi u RS više neće primati putnike

Nakon mjesec i po dana štrajka mašinovođa u Republici Srpskoj, vozovi Željeznica RS ponovo su pokrenuti.

Prekid štrajka dogovoren je na sastanku mašinovođa sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i premijerom Aleksandrom Džombićem, posle cjelodnevnog protesta mašinovođa u banjalučkom parku “Mladen Stojanović”. Sastanku nije prisustvovao niko od predstavnika Uprave Željeznica Republike Srpske. Ne zna se šta su u Palati Republike mašinovođama tačno obećali predsjednik Dodik i premijer Aleksandar Džombić, ali je očigledno da je cijeli slučaj zapečatio glavni entitetski gazda.

VELIKI GAZDA JE MILOSTIV

Činjenica da Dodik, bilo da je predsjednik ili premijer, godinama rješava stvari kad god zapne i gdje god zaškripi, (a zapinje sve češće i škripi sve više - od gradske čistoće, preko problema demobilisanih boraca, penzionera, studenata… ), pokazuje golu istinu da sistem u dobroj mjeri ne funkcioniše, već da se nagomilani problem ekonomske i socijalne prirode rješavaju snagom autoriteta jednog čovjeka, koji je za sebe priskrbio ovlaštenja nadinstutucije, pri tome rušeći i institucije i osobe koje ih predstavljaju.

Zato je na kraju balade oko Željeznica i štrajka mašinovođa premijer Džombić bio tragikomična figura, koja je prije podne tvrdila da strojovođe, što se njega tiče, mogu protestvovati do ludila, ali da neće izmaći zasluženim kaznama zbog štete koju su nanijeli Željeznicama i cijeloj privredi RS, da bi popodne smjerno klimao glavom slušajući nadinstituciju Dodika kako ne smije biti nikakvog revanšizma prema štrajkačima.

Bilo kako bilo, mašinovođe su prekinule štrajk iako nije ispunjen njihov osnovni zahtjev o povećanju cijene kilometar sata. Ostalo je nejasno da li će se i na koji način riješiti sporna pitanja između Uprave Željeznica i mašinovođa. Ništa više, iako se očekivalo, nije donijela ni posljednja sjednica Vlade na kojoj je samo konstatovano da su vozovi krenuli.

“Postoji spremnost da se sagledaju svi problemi Željeznica i da se pronađu zajednička rješenja koja će dovesti do toga da firma u budućnosti bude potpuno stabilna”, rekao je Milorad Dodik.

Ista priča ispričana je i u toku nedavnog generalnog štrajka svih radnika Željeznica RS, kada je obećana rekonstrukcija kompanije i preispitivanje broja zaposlenih i načina na koji su došli do posla. Osim što je konstatovano da u Željeznicama ima hiljadu radnika viška, nije urađeno ništa.

Sastanku mašinovođa sa Dodikom prethodio je protest mašinovođa u Banjaluci. Njih više od dvije stotine, potpomognuti mašinovođama u penziji i nekim bivšim, ali i sadašnjim radnicima Željeznica, okupirali su banjalučki park “Mladen Stojanović” . Naoružani parolama, usmjerenim uglavnom protiv vladajuće strukture, Uprave preduzeća ali i predsjednice Saveza sindikata Ranke Mišić, došli su da traže ono što im je obećano u zamjenu za povratak na posao.

Očekivali su, kako je to ranije bilo i dogovoreno, da će protiv njih biti prekinuti disciplinski postupci, a da se jedini mašinovođa, koji je u međuvremnu dobio otkaz, vrati na posao. Kako dogovori sa Upravom nisu dali rezultate, jer dogovore nisu aminovali premijer Džombić i ministar saobraćaja i veza Nedeljko Čubrilović, mašinovođe su se odlučile na proteste u Banjaluci. Njihovo okupljanje u parku, udaljenom nekoliko stotina metara od vladine zgrade, budnim okom pratila je policija. Skoro da je policajaca bilo u istom broju kao i mašinovođa. Angažovana je i jedinica za intervencije, ali je bila sakrivena od očiju javnosti. U vozilima su čekali eventualan pokušaj proboja mašinovođa do Vlade.

Umjesto proboja, mašinovođe su odlučile da se obrate glavnom gazdi, pa su u parku pročitale pismo upućeno predsjedniku Dodiku.

“Uvjereni smo da ste trenutno jedina ličnost koja može da prekine ovaj haos koji nas je zadesio na Željeznicama Republike Srpske. Haos koji je nastao zbog neznanja i netolerancije. Uvjeravamo vas da ovom buntu nismo mi kumovali, već nesposobnost generalnog direktora koji nema profesionalnu odgovornost”, navedeno je u pismu koje je pročitao otpušteni mašinovođa iz Banjaluke Milan Pejinović.

Pejinović je otkaz dobio na poslednjem zasjedanju disciplinske komisije, čiji je rad poslije toga prekinut jer je članu komisije iz redova sindikata pozlilo, a došlo je i do verbalnog obračuna članova komisije lojalnih Upravi i Sindikatu.

Dok su mašinovođe protestvovale u Banjaluci, Uprava ŽRS u Doboju donijela je još deset riješenja o otkazima. Potvrdio je to i generalni direktor kompanije Dragan Savanović, navodeći da je to bilo moguće i pored krnjeg sastava komisije “zato što se član komisije iz redova Sidikata konstatno ne odaziva na pozive”. Vijest da je još deset njihovih kolega ostalo bez posla zatekla je mašinovođe koji su protestvovale u banjalučkom parku.

“To je još jedna u nizu manipulacija Uprave preduzeća. Još samo jedan pritisak koji se vrši na nas. To nije moguće, jer Komisija po zakonu ne može da se sastane i odlučuje ukoliko nema člana iz reda Sindikata. A sindikat još nije imenovao novog člana, koji će biti zamjena onom koji se razbolio”, rekao je predstavnik mašinovođa Radenko Marić.

UKIDANJE PUTNIČKOG SAOBRAĆAJA

Iz Uprave je saopšteno da je donesena odluka o otkazima za još deset mašinovođa, jer su ponovo prekršile Zakon i nisu se odazvali na pozive na posao. U saopštenju doslovno piše da su se radnici koji štrajkuju oglušili o zakon, a samim tim i na obećanja data predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku. Bilo je jasno, i Uprava je tražila podršku svemoćnog Dodika, bestidno ga postovjećujući sa zakonom.

Dolazak mašinovođa u Banja Luku, osim što je na noge podigao banjalučku policiju, do usijanja je doveo atmosferu na zasjedanju parlamenta RS. Poslanici opozicije redom su odbili da učestvuju u radu parlamenta dok se ne riješi problem štrajka u Željeznicama, odnosno dok bar neko iz vlasti ne sasluša mašinovođe. Dio njih na kratko se pridružio štrajkačima.

“Ovi ljudi sa razlogom traže ostvarenje svojih prava i nevjerovatno je da gotovo dva mjeseca traje štrajk, a da ništa ne može da se riješi”, kazao je poslanik Demokratske partije Dragan Čavić.

“Očigledno je da ne postoji razumjevanje vlasti za problem ovih ljudi. Ako je RS bolji dio države u odnosu na FBiH, onda bi ova vlast trebalo da obezbjedi ovim ljudima bar cijenu kilometar sata koliku imaju mašinovođe u Federaciji”, rekao je poslanik SDS-a Vukota Govedarica.

Predsjednik Sindikata mašinovođa Simo Cvjetinović demantovao je tvrdnje Uprave preduzeća da je i bez “pobunjenih” mašinovođa ostvareno gotovo pola preuzetih obaveza u teretnom saobraćaju. On je naglasio da Uprava jednostavno ne želi da prizna da bez mašinovođa koji štrajkuju ne može održati Željeznice u životu.

Željeznice RS su na kraju prošle godine imale ukupan dug od 167 miliona maraka. Zbog višegodišnjeg zaduživanja i nagomilavanja obaveza, o čemu je Žurnal već pisao, akumulirani gubitak preduzeća je samo 70 miliona maraka manji od ukupne procjenjene vrijednosti kapitala. Taj problem, koliko god imao čeličnu pesnicu kojom je navikao da lupi o sto, teško može da riješi i sam Milorad Dodik. Od izvora bliskih upravi ŽRS saznali smo da se razmišlja o ukidanju putničkog željezničkog saobraćaja, kao o spasonosnom rješenju za kompaniju. Ostalo bi se samo na teretnom saobraćaju koji, i pored ogromnih popusta koje Željeznice daju svojim klijentima, jedini donosi koliki toliki profit.

(zurnal.info)