LJEKARSKA KOMORA TRAŽI OD KLINIČKOG CENTRA:Vratite članarine ili će uslijediti krivične prijave protiv odgovornih!

Istražujemo

LJEKARSKA KOMORA TRAŽI OD KLINIČKOG CENTRA: Vratite članarine ili će uslijediti krivične prijave protiv odgovornih!

Ljekarske komore Federacije i Kantona Sarajevo usvojili su zaključke u kojim između ostalog traže isplatu članarina koje su nezakonito zadržane na računu Kliničkog centra Sarajevo. Ukoliko se zahtjev ne ispoštuje podnijet će krivične prijave protiv menadžmenta Kliničkog centra

Vratite članarine ili će uslijediti krivične prijave protiv odgovornih!
FOTO: Adi Kebo/zurnal.info

U narednih mjesec dana Ljekarska komora Kantona Sarajevo plaćat će samo struju, vodu i stanarinu. Razlog- novac od članarina koje ljekari od svojih plata prema zakonu moraju uplaćivati Ljekarskoj komori, već pet mjeseci nalazi se na računu Kliničkog centra. Abdulah Hasanagić, delegat Ljekarske komore KS ispred Kliničkog centra, koji tvrdi da predstavlja oko 500 ljekara iz Kliničkog centra kaže da će se od sada članarina komori plaćati individualno.

Međutim, ono što i dalje ostaje sporno jeste na osnovu koje zakonske odredbe, akta ili  pravilnika je direktorica Kliničkog centra Sebija Izetbegović i direktorij koji čini nekolicina ljekara zadržao oko 25 hiljada maraka tuđeg novca na svom računu punih 5 mjeseci, s prijetnjom da će novac ukoliko se ne odgovori očekivanjima menadžmenta Kliničkog centra biti usmjeren u druge namjene. Pritom oko 600 ljekara – članova komore, za mišljenje niko nije ni pitao.

Na pitanje zašto je novac zadržan, doktor Hasanagić kaže:

Vid pritiska, protesta ili već kako god hoćete, ali kažem vam normalno se kolege pobunile i taj novac će biti transveriran ali preko ličnih, osobnih računa, mojih 10 maraka ću ja uplaćivat, neće klinički centar

S druge strane, predsjednik UO Ljekarske komore Kantona Sarajevo Dragan Stevanović tvrdi da se radi o tome da je članarina poslužila kao sredstvo ucjene te da je zadržavanje tuđeg novca  krivično djelo.

Rok za plaćanje članarina i prebacivanje ovog novca na račun komore je 30 dana. Iza toga ide krivična prijava protiv onog ko zadržava članarinu.

Ukoliko ljekari ne plaćaju članarinu Komori to automatski znači gubitak licence. U narednom periodu predsjednik Ljekarske komore revidirat će spisak uplaćenih članarina i oni ljekari koji nisu uplatili članarinu ostat će bez dozvole za rad.

U sjeni sukoba sa Ljekarskom komorom još ostaju pitanja na koja menadžment Kliničkog centara nije dao odgovor:

Zašto eminentni stručnjaci odlaze sa Kliničkog centra u Sarajevu?

Zašto nema osnovnih sredstava za rad klinika?

Zašto pacijenti i ljekari sami moraju kupovati lijekove i ostali medicinski materijal?

Zašto pacijenti prolaze bolne pripreme, a nakon toga im kažu da ne rade aparati?

Zašto se prijeti smjenama ljekara koji odbiju poslušnost i zašto se tjeraju na potpisivanje neistinitih evidencija.

Mnoge stvari bi u budućnosti mogle izaći na vidjelo. U čitav slučajse uključilo Sarajevsko Kantonalno Tužiteljstvo koje je formiralo predmet.

(zurnal.info)