Podržala odluku da se osuđivani diler pusti na slobodu:VSTV ne želi Ivanku Kopilaš za predsjednicu suda u Širokom Brijegu?
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

Podržala odluku da se osuđivani diler pusti na slobodu: VSTV ne želi Ivanku Kopilaš za predsjednicu suda u Širokom Brijegu?

UDT još provjerava navode iz prijave koju je u januaru tužitelj Josip Aničić podnio protiv predsjednice aktuelne predsjednice Općinskog suda u Širokom Brijegu Ivanke Kopilaš, te sudija Borisa Galića, Josipe Karoušić i Radmile Mandić

VSTV ne želi Ivanku Kopilaš za predsjednicu suda u Širokom Brijegu?
VSTV uskoro raspisuje novi konkurs

 

Aktuelna predsjednica Općinskog suda u Širokom Brijegu Ivanka Kopilaš bila je jedini kandidat za ovu poziciju na konkursu koji je (upravo zbog toga) i poništen, te će uskoro biti raspisan novi.

U Vijeću, kaže naš dobro upućen izvor, i nisu baš zadovoljni s njenim radom, a u protekle tri godine Kopilaš nije uspjela ostvariti ni prosječnu ocjenu. Iz VSTV-a su, ne navodeći ime kandidatkinje, potvrdili da je konkurs poništen iz razloga što jedini prijavljeni kandidat, na osnovu ocjene rada za posljednje tri godine, nije ostvario najmanje 86 bodova, odnosno najmanju ocjenu 4,0 kao prosječnu.

Dodali su da u širokobriješkom sudu „ima najmanje jedan sudija koji je za posljednje tri godine ostvario najmanje 86 bodova“. Žurnal saznaje da je to sutkinja Josipa Karoušić.

 

Općinski sud u Širokom Brijegu
Općinski sud u Širokom Brijegu

 

Međutim, problem je što su se obje sutkinje nedavno našle u žiži skandala, a nakon što je nemarom njihovog kolege Borisa Galića na slobodu pušten diler Ivan Kožul. One su kao članice Vijeća, koje je odlučivalo o žalbi postupajućeg tužilaštva, podržale odluku sudije Galića. S njima u Vijeću je bila još Radmila Mandić.

Protiv svih njih postupajući tužilac Josip Aničić je podnio prijavu Uredu disciplinskog tužioca.

Predmet je u fazi provjera”, kazali su nam kratko iz UDT-a.

Pisali smo u januaru da policajci nakon pretresa Kožulove kuće nisu imali kome predati zaplijenjeni heroin, bombu i mobitel, jer tada dežurnog sudiju Galića nisu zatekli na radnom mjestu.

Dežurni sudija otišao, pa policajci nisu imali kome predati zaplijenjeni heroin i bombuDiler na slobodi zbog sudijske nemarnostiDežurni sudija otišao, pa policajci nisu imali kome predati zaplijenjeni heroin i bombu

Sudija je, prema disciplinskoj prijavi, nastavio nizati propuste. Osumnjičenom je naredio da u PU Široki Brijeg preda sve putne isprave, a da mu u zamjenu za osobnu iskaznicu nije izdao posebnu potvrdu.

Zakon je u tom pogledu jasan i kaže da će “osumnjičenom ili optuženom za osobnu iskaznicu biti izdata posebna potvrda ili karta koja je zamjenjuje u svakom pogledu, ali koja se ne može koristiti za prelazak državne granice”.

 

Izvor blizak istrazi za Žurnal kaže da se sudija u ovom slučaju nikada nije ni pozvao na član zakona kojim je ovo propisano.

U podnesenoj disciplinskoj prijavi stoji da je nezakonitu odluku sudije Galića podržalo tročlano Vijeće koje su činile Kopilaš, Karoušić i Mandić, te su one prijavljene zbog bitne povrede odredaba kaznenog postupka. 

 (zurnal.info)