Neodoljiva ponuda SDP-ovca Marina Ivaniševića:Za 500 maraka Lagumdžija, Nikšić i Džombić pokazaće vam kako izaći iz krize

Istražujemo

Za 500 maraka Lagumdžija, Nikšić i Džombić pokazaće vam kako izaći iz krize

Za 500 maraka Lagumdžija, Nikšić i Džombić pokazaće vam kako izaći iz krize

Dva entitetska premijera i dva ministra, nekoliko direktora javnih preduzeća, luksuzni dubrovački hotel, dva dana predavanja na temu kako izaći iz krize - za samo 500 maraka. Iako je zvaničnika trebalo biti više, u posljednji čas, kada su prijave već završene, odustali su od svojih izlaganja na 12. međunarodnom seminaru koji organizuje kompanija Revicon Marina Ivaniševića, inače člana glavnog odbora SDP-a.

Premijer Republike Srpske Aleksandar Džombić u vrijeme donošenja entitetskog budžeta u Dubrovniku govori o planovima Vlade koju vodi o poboljšanju konkurentnosti u Bosni i Hercegovini. O istoj temi će govoriti i njegov kolega iz Federacije Nermin Nikšić u dijelu seminara nazvanom “kutak za aktuelni trenutak”. Njihove prezentacije o korporativnom upravljanju na seminaru Revicona u četvrtak i petak, 6. i 7. decembra, dešavaju se u radno vrijeme radnog dana za koje ih poreski obveznici redovno plaćaju.

 

Zašto ne u BiH?

O_OBJEKTU_1_vIgor Vukajlović iz banjalučkog udruženja Tender, koje okuplja direktore firmi, smatra da će Džombić žuriti da ode i vrati se iz Dubrovnika zbog krize vezane za budžet u tom entitetu.
- Žurit će, i to će koštati jako puno - posebno ako bude išao helikopterom – kaže Vukajlović i dodaje da je tema korisna i bitna, ali da mu nije jasno zašto se seminar organizuje u Hrvatskoj ako se govori o izlasku BiH iz krize i štednji: Zašto se ne organizuje u BiH, a ne Hrvatskoj gdje je daleko i skupo.

Zlatko Lagumdžija, ministar vanjskih poslova, trebao je predstaviti izvještaj o kompetitivnosti BiH za ovu godinu i to u Hrvatskoj gdje još uvijek nije imao zvanični prijem kod predsjednika ili premijera. Najavljen je bio i Vjekoslav Bevanda, predsjedavajući Vijeća ministara, ali njih dvojicu će vjerovatno mijenjati neko drugi, rekli su nam u Reviconu. Iz ove kompanije inače nismo mogli dobiti nikakvih dodatnih informacija o seminaru. Direktorica Jelena Misita nije željela govoriti o broju učesnika koji se prijavio i niti o tome da li se pretežno radi o direktorima firmi ili javnim službenicima iz institucija i kompanija odakle dolaze predavači.

Učešće na seminaru se plaća 500 maraka po osobi. Ako iz jedne firme ili institucije dolazi više ljudi onda je cijena niža. Uz učešće se plaća i hotel. Najjeftinija jednokrevetna soba u hotelu sa četiri zvjezdice Valamar Lacroma je 150 eura po redovnoj cijeni. Učesnici, naravno, sami plaćaju i prevoz.

  

Službeni radni dan na privatnom događaju u Dubrovniku

Uz premijere, učesnici mogu čuti i mudrosti ministara. Damir Hadžić, državni ministar komunikacija i prometa, u Dubrovniku govori o finansiranju prometne infrastrukture na zapadnom Balkanu i jugoistočnoj Evropi. Nedeljko Čubrilović, ministar saobraćaja i veza RS-a, u Dubrovniku govori o javno-privatnom partnerstvu kao alternativi klasičnom ulaganju. Oba ministra inače primaju mjesečne plate vrijedne nekoliko hiljada maraka da govore sa direktorima firmi i svim drugim stanovnicima BiH bez potrebe plaćanja 500 maraka za to.

To je 12. po redu seminar koji organizuje Revicon. Mediji su i prošle godine postavljali pitanje zašto se seminar ne organizuje u BiH. Za razliku od prošlogodišnjeg, na tom seminaru neće biti ministara iz stranaka sa kojima je SDP donedavno bio u koaliciji.

Direktor Elektroprivrede BiH Elvedin Grabovica redovan je gost odnosno predavač na seminaru. On će o govoriti o novim energetskim projektima sa kolegom Nikolom Krešićem, direktorom Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg Bosne.

Tema ovogodišnjeg seminara je izlazak iz krize. Da biste čuli savjete političara i njihovo mišljenje o izlazima iz krize, morat ćete platiti 500 maraka i otići na seminar privatne firme u Dubrovnik.

(zurnal.info)