HIT ODNOS POLITIKE I MEDIJA:Za dvije godine, tri televizije iz Brčkog dobile pola miliona maraka za oglašavanje!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

HIT ODNOS POLITIKE I MEDIJA: Za dvije godine, tri televizije iz Brčkog dobile pola miliona maraka za oglašavanje!

Prema istraživanju Žurnala Brčko Distrikt i 5 javnih ustanova i kompanija iz ovog Distrikta platili su 656. 361 KM za oglašavanje u dvije godine

Za dvije godine, tri televizije iz Brčkog dobile pola miliona maraka za oglašavanje!

Brčko Distrikt,  JP „Komunalno“ Brčko, JP „Luka Brčko“, JZU „Zdravstveni centar Brčko“, Fond Zdravstvenog osiguranja Brčko Distrikta i Zavod za zapošljavanje Brčko Distrikta platili su za 24 medija više od 650 hiljada maraka za oglašavanje. 

HIT d.o.o. Brčko Distrikt, Netix d.o.o. Brčko i Proleter d.o.o. Brčko, odnosno njihove televizije, dobile su 555.333 KM za oglašavanje u 2015. i 2016. godini, što je približno 85% od ukupnog iznosa koji je Brčko Distrikt u dvije godine izdvojio za oglašavanje u medijima. 

Prema izvorima Žurnala, ove tri televizijske kuće su bliske političkim strankama u Brčko distriktu – SNSD, SDA i HDZ.

Prema popisu stanovništva iz 2013. godine, u Brčko Distriktu živi 83.516 stanovnika od čega je Bošnjaka 42.3%, Srba 34,5% i Hrvata 20,6%.  Većinu u Skupštini Brčko Distrikta trenutno imaju političke stranke: SDA, SBB, SBiH, HDZ BiH, SNSD, koalicija SDS-NDP, albanska i turska nacionalna manjina i jedan nezavisni zastupnik. Dok su u opoziciji: SPD, BDP, SP, HSS i PDP. 

 

350 HILJADA ZA HIT TV 

HIT televizija iz Brčkog, prema podacima sa portala javnih nabavki, u 2015. i 2016. godini dobila je 343.542 KM od Brčko Distrikta, što je skoro polovina novca koje su Brčko Distrikt i pet javnih institucija izdvojili za medije u pomenute dvije godine. 

„Ko vas je to platio da se bavite istraživanjem?“ – reći će na poziv Žurnala glavni i odgovorni urednik HIT televizije Dragan Đukić. 

HIT TV je kroz 34 ugovora naplatila skoro 350 hiljada maraka, a svi ugovori, odnosno vrste postupka javne nabavke, sklopljeni su kroz izuzeća od primjene Zakona o javnim nabavkama.

Brčko Distrikt platio je HIT TV-u ogromne sume novca za usluge produkcije i koprodukcije događaja u organizaciji Distrikta. U 2015. HIT je dobio ugovore od  -  63.247KM i 42.222 KM. Naredne godine imali su ugovore sa Brčko Distrikom od -im dodijeljeni ugovori u vrijednosti 63.247 KM, 42.176 KM i 20.384 KM

Iz HIT televizije kažu da najviše rade priloga i informišu građane u Brčkom, te da je to neko primjetio, pa da zbog toga, kako kažu, imaju i više posla. Zvaničnih podataka gledanosti televizija i medija u Brčkom nema, ali u razgovoru sa građanima Brčkom na terenu, da se zaključiti da je HIT TV među najgledanijim medijima ovogu Distrikta.  

„Ja ne znam šta je to i kako je to, vjerovatno nekome iz Sarajeva to ne odgovara ali ja ne mogu proći ni na jednom tenderu u Sarajevu...“ odgovora  za Žurnal Đukić glavni i odgovorni urednik HIT TV-a na pitanje na osnovu čega je ova televizija dobila više od 300 hiljada maraka.

Izvori Žurnala kažu da je HIT TV privilegovana kod vladajućih stranaka, što potvrđuju i opozicioni poslanici u Skupštini Brčko Distrikta.  

"Na HIT-u se najviše promovišu stranke koje čine skupštinsku većinu, koje su nosioci izvršne i zakoonodavne vlasti.  To su stranke SDA, HDZ BiH, SBB, SNSD-a, SDS i još neke manje koje su uz njih, a koje su politički nebitne. Na HIT TV možete naći mnogo afirmativnih stvari o vladajućim politikama, dok nama iz opozicije medijski prostor, ako nije u potpunosti zabranjen, onda je totalno ograničen" kaže Suad Burić poslanik SDP-a u Skupštini Brčko Distrikta.

„Nije tačno. Svako iz opozicije, naravno parlamentarne stranke, svako ima pravo da dođe, da učestvuje, bilo koja press konferencija, na svaku smo se odazvali, sve pratimo. To je netačna informacija.“, odgovara Dragan Đukić za Žurnal.  

 

„PONEKAD SE ZALOMI POLITIČAR“

Proleter d.o.o., odnosno BDC televizija, zaradila je kroz oglašavanje 145.473KM od Brčko Distrikta.  Za „Ugovor o koprodukciji i medijskom pokroviteljsko ljeto-Savski cvijet 2015" BDC TV naplatila je 53.800 KM. Zatim još jedan „Ugovor o koprodukciji i medijskom pokroviteljstvu kultuno sportske manifestacije Brčansko ljeto Savski cvijet“ vrijedan 51.000KM. „Ugovor o koprodukciji i medijskom pokroviteljstvu kulturne manifestacije "Proljeće u gradu"“, koštao je 21.900 KM. 

Trenutni direktor BDC televizije, Hariz Lišić, blizak je bošnjačkim strankama u Brčko Distriktu, najviše Stranci Demokratske Akcije (SDA), tvrde izvori Žurnala.

„Hariz Lišić je direktor na papiru. BDC televizijom upravlja Sabira Mujkić, bivša članica SDA u Skupštini Brčko Distrikta od 2012.-2016.godine“, navodi izvor Žurnala. 

Kontaktirali smo BDC televiziju. Javio nam se Alen Mujkić – sin Sabire Mujkić koji trenutno obnaša poziciju direktora programa na ovoj televiziji. Odbacuje povezanost televizije sa SDA-a i kaže da je njegova majka napustila ovu stranku.  Negira tvrdnje da je BDC "režimska" televizija, rekavši da će nam dostaviti pismeni odgovor koliko sredstava je dobila BDC televizija za oglašavanje. Do objave ovog teksta nisumo dobili odgovor od Mujkića. 

Poslanik HSS u Skupštini Brčko Distrikta, Ivan Krndelj,  smatra da ogroman novac koji dobijaju pomenuti mediji nisu transparetni javnosti zbog toga što nijedan medij neće da se zamjeri drugom. Dodaje da opozicija rijetko ima prostora na HIT TV, BDC-u i Posavina TV-u u tematskim emisijama, jer nemaju dostupna budžetska sredstva, kojima se sve to plaća. Na pitanje zašto Brčko nema javnu televiziju, Krndelj odgovara: 

„Nema Brčko Distrikt ni javnu apoteku, nemojte pitati zašto nema javne televizije.“ 

 

Netiks d.o.o. odnosno Posavina TV dobila je od Brčko Distrikta više od 60 hiljada maraka kroz razne ugovore sklopljene kroz izuzeća od primjene Zakona o javnim nabavkama. „Ugovor o koprodukciji i medijskom pokroviteljstvou ljeto-Savski cvijet 2015" plaćen je iz kase Brčko Distrikta 21.400KM.  I naredne godine, za isti događaj, dodijeljena im je ponovo ista suma novca.

„Brčko distrikt se nije oglašavao preko PosavinaTV u 2015. i 2016. (čak nam nisu platili niti čestitke za blagdane). Netiks d.o.o dobije na godišnjoj razini simboličan iznos, drago bi nam bilo da to pitanje postavite Uredu gradonačelnika i Vladi Brčko distrikta BiH“, odgovara Andrija Mendeš, direktor firme Netiks d.o.o.

Pisali smo i Uredu gradonačelnika Siniše Milića, ali na naše upite i pozive nije odgovarao. Izvori Žurnala tvrde da je Posavina TV bliska vladajućoj strukturi HDZ BiH, ali to direktor Mendeš negira, kazavši da je Posavina TV samo pozitivna televizija koja ne radi po volji niti jedne političke stranke.  

„Nemamo političkih emisija, ponekad se zalomi da političar bude gost (Pravedno ili Razgovor s povodom), ali stalnih emisija za politiku nemamo“,. objašnjava Mendeš. 

 

MEDIJSKA MLADEŽ SDA 

Portal Info Brčko dobio je u 2015. i 2016. godini 13.600 KM kroz  devet ugovora sa Brčko Distriktom i javnim institucijama ovog Distrikta. 

JZU „Zdravstveni centar Brčko“ platila je šest hiljada maraka ovom portalu za „Nabavke-usluge marketinga (po specifikaciji iz zahtjeva)“. Također su sklopili i sedam ugovora po hiljadu maraka sa Brčko Distriktom za kooprodukciju u određenim manifestacijama, te između ostalog za „Izradu i emitovanje reportaže na radiju Moj prvi posao“. 

Osnivač portala Info Brčko je Sead Šadić, predsjednik Asocijacije mladih SDA u Brčko Distriktu. Na pitanje da li mediji i politika mogu zajedno odgovara:  

„Nažalost nekad može... Portal je kod nas organizovan na dva načina, imamo ljude koji pišu, i njima ja, niti bilo ko drugi, ne mogu da utičem na to šta će pisati.“ zaključuje Šadić. 

Šadić također obrazlaže da je njegov portal dobio manji iznos, jer se ne znaju, kako kaže, dodvoravati vlasti, iako sam dolazi iz političke stranke koja čini većinu u Brčkom. 

„Mali iznos smo dobili zato što se ne znam dodvoriti, ne znam ucijeniti. Nisam dozvolio da portal bude područje za reket, već da bude prostor u kojem može svako bilo šta da objavi. Čak i ja sam bio predmet napada i prijetnji. Policija je brzo reagovala, i našli su da su te prijetnje došle sa IP adrese Vlade Brčko Distrikta.“, završava Šadić. 

 

KRITIKA SE NE ISPLATI 

Među medijima koji su dobili znatno manje sume novca je portal Otisak iz Brčkog, koji često objavljuje sadržaje koji kritikuje aktuelnu vladajuću strukturu u Brčko Distriktu. Otisak je od Brčko Distrikta dobio skromnih 4.418 KM za dvije godine kroz pet ugovora, a glavni i odgovorni urednik Adis Mujdanović smatra da bi se navedena sredstva, koja dolaze iz džepova građana Brčkog, trebala ravnomjernije rasporediti. 

„Ova sredstva se dijele na osnovu privatnih veza ili možda stranačkih veza, to mi je najlogičnije, mislim, zašto postoji tolika razlika? Vjerovatno postoje  neke privatne, stranačke i poslovne veze na osnovu kojih neki mediji dobijaju mnogo više,  a neki mnogo manje.“, objašnjava Mujdanović.  

Mujdanović kaže da je očito da političari na ključnim pozicijama podrazumijevaju da su sredstva koja daju iz budžeta neka vrsta usluge, a mediji to prihvataju, jer imaju finansijsku korist. 

„Oni tim novcem kupuju neki svoj mir, zaštićenost u medijima“, ističe Mujdanović.

 

SAMO JEDAN JAVNI MEDIJ U BRČKOM

Radio Brčko je jedini javni medij na prostoru Brčko Distrikta. Dobio je 17.573 KM kroz 41 ugovor sa Brčko Distriktom i javnim instutucijama u Brčkom. Aktuelna direktorica radija Rada Lakić u telefonskom razgovoru rekla nam je da je stigla na poziciju direktorice prije pola godine, i da nije baš najbolje upoznata sa ugovorima sklopljenim u 2015. i 2016. godini.

„Mi smo obično dobijali, koliko sam ja upoznata, 270 hiljada iz budžeta. Prošle godine je bilo nešto više da bi se izmirile obaveze za redovno poslovanje.“, kaže Rada Lakić, direktorica Radio Brčkog.

S druge strane, iz HIT TV koja je dobila 20 puta više novca za 2015. i 2016. godinu za oglašavanje, kažu da Radio Brčko prednjači u iznosima koja se dodjeljuju iz Brčko Distrikta za oglašavanje. 

„Radio Brčko Distrikta prednjači u tim oglašavanjima. Meni je drago da Radio Brčko dobija najviše sredstava od Vlade i Skupštine... Oni dosta imaju i priloga...“,  kaže Dragan Đukić glavni i odgovorni urednik HIT TV.  

„Iskreno da vam kažem, zaposlenici tek od prošle godine primaju punu platu. Onda vam je sve jasno.“, odgovara na prozivke direktorica Radija Brčko Rada Lakić. 

„Radio Brčko je političarima i političkim strankama manje bitan. Jer je manje slušan i manje posjećen kao portal. Političari se više fokusiraju na televizije, kao što je naprimjer HIT TV – koja je prvi privatni medij na ovom prostoru.“, smatra glavni i odgovorni urednik portala Otisak Adis Mujdanović. 

Većina sagovornika i izvora sa kojima je Žurnal razgovarao na terenu, kažu da su iznosi koji se izdvajaju na godišnjem nivou za oglašavanje medija mnogo veći nego što je to transparetno. 

„Mislim da su podaci kojima vi baratate samo djelimični. Ima sigurno mnogo više sredstava koja nisu vidljiva, jer se skrivaju po raznoraznim stavkama. Činjenica je da postoje određeni privilegirani mediji.“ kaže Ivan Krndelj poslanik HSS-a u Skupštini Brčko Distrikta. 

 

(zurnal.info)