RMU Banovići:Za miljenike Mirsada Kukića eksploziv može biti skuplji za milion maraka!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

RMU Banovići: Za miljenike Mirsada Kukića eksploziv može biti skuplji za milion maraka!

Federacija BiH samo je na papiru vlasnik 70 posto Rudnika Banovići. U praksi uprava rudnika sa donedavnim potpredsjednikom SDA Mirsadom Kukićem u sjeni, radi šta i kako hoće. Tako je i sa nabavkom eksploziva. Nije važna cijena, može i znatno skuplje, ali samo za jednu firmu

Za miljenike Mirsada Kukića eksploziv može biti skuplji za milion maraka!

RMU Banovići od 2009. godine niti jedan javni tender za nabavku eksploziva nije proveo do kraja. Za to vrijeme razni proizvođači eksploziva su pokušavali u otvorenom postupku poslovati sa rudnikom, ali unatoč povoljnim cijenama, posao dobija samo jedna firma, "EU explosive" Zenica. Za posljednjih godinu i po dana vrijednost kupljenog eksploziva od ove firme prelazi 3 miliona maraka!

Iako postoje brojne primjedbe na sporost Ureda za razmatranje žalbi, evidentno je da ovakva situacija odgovora interesima rukovodstva banovićkog rudnika. Tako je pokušaj Ureda za žalbe da sve artikle iz javnih nabavki vezanih za nabavku eksploziva podijeli lotove, zaustavljen tužbom upravo RMU Banovići, koji traži spajanje lotova, iako tako plaća eksploziv skuplje?!

 

POSAO ZA TEK OSNOVANU FIRMU 

 

Izvori Žurnala iz rudnika izražavaju sumnju da je to samo zato kako bi onemogućili druge dobavljače u odnosu na "EU Explosive".

"U tenderu od 30. aprila 2012. po otvorenom postupku, navedeni su elementi poput posjedovanja mobilnog postrojenja nosivosti 12 tona, koje samo "EU Explosive" posjeduje, iako su se praškasti eksplozivi pokazali i sigurniji za transport i efikasniji na terenu," tvrde naši izvori.

Septembra iste godine RMU Banovići je ugovora po pregovaračkom postupku bez objavljivanja obavještenja o javnoj nabavci dodijelio firmi "NN Company". Ugovor je trebao biti kratkoročan do okončanja otvorenog postupka, ali taj postupak formalno i danas traje, iako ta firma praktično više i ne posluje!?

Sve to ima i pozadinu. Suvlasnik "NN Company" osnovao je 2012. novu firmu "EU Explosive". U februaru 2013. RMU Banovići ponovo objavljuje dodjelu ugovora po pregovaračkom postupku bez objavljivanja obavještenja o javnoj nabavci, ali su na pregovore pozvane samo dvije firme, "NN Company" i "EU explosive", jedna u suvlasništvu, druga u vlasništvu iste osobe, Nusreta Kalče.

Rudnik potom navodi da je pregovarao sa dvije firme, a posao dobija tek osnovana firma "EU Explosive", koja formalno nema nikakvih referenci za obavljanje poslova u rudarskoj djelatnosti. Nakon ovoga firma "NN Company" nikada se nije pojavila na nekom tenderu u bilo kojem rudniku. O načinu kako je formirana "EU explosive" i relacijama sa "NN company" Žurnal je već pisao.

 

SKUPLJE JE POVOLJNIJE

 

Uvidom u dokumentaciju u posjedu Žurnala uočljive su razlike u cijenama koje je 2012. ponudila "NN Company" i one koje je 2014. ponudila "EU explosive".

Istovremeno, cijena eksploziva kojeg je "EU Explosive" ponudio RMU Đurđevik iznosi 5,4 miliona, dok istu količinu RMU Banovići bez zadrške plaća 6,4 miliona!

Teško je povjerovati da uprava RMU Banovići ne zna po kojoj cijeni drugi rudnici plaćaju eksploziv.

To nije jedini primjer. Rudnik Krečnjaka "Vijenac" firmi "EU Explosive" plaća još nižu cijenu za istu količinu eksploziva u odnosu na onu koju plaća RMU Banovići i to za 1,2 miliona!

Firma "Beat BH" iz Živinica je 2013. godine uzalud ponudila za 700 hiljada maraka nižu cijenu, posao je dobio "EU Explosive". Vlasnik "Beat BH" Bekim Džanić nije želio o ovim navodima mnogo komentarisati.

"Ostaje samo nejasno kako dobijamo poslove u drugim rudnicima i kako tada nema velike razlike u ponuđenoj cijeni", rekao je za Žurnal Džanić.

Slična je situacija i sa nabavkom eksploziva za RMU Kakanj, koji je za razliku od RMU Banovići dio konzorcija "Elektroprivrede BiH". Isto tako je uočljiva razlika cijena koje "EU explosive" postigne na tenderu za ovaj rudnik, u odnosu na RMU Đurđevik. Tako ANFO eksploziv Đurđevik kupuje za 1,19 dok kakanjski rudnik istom dobavljaču plaća 1,47 maraka po toni. I ovdje je posljednji tender raspisan novembra prošle godine ponišetn, i uskoro će biti raspisan novi. Do daljnjeg će se nastaviti nabavka od "EU explosive".

"Tender je ponišetn jer nije ponuđen kvalitetni eksploziv. Mi sve prethodno testiramo. Ove firme nisu proizvođači nego preprodavači jer uglavnom nude eksploziv iz inostranstva, nekada iz Viteza. Mi imamo problem što u Federaciji niko ne izdaje certifikate za kvalitet. Nema favorizovanja bilo kakve firme," uvjerava u izjavi za Žurnal Emin Haračić, član komisije za izvor najboljeg dobavljača za eksploziv u Rudniku Kakanj, a koji je igrom slučaja istovremeno i predsjednik Nadzornog odbora RMU Banovići.

 

KUKIĆ VOLI EKSPLOZIV

 

Firma "EU explosive" formirana je neposredno prije nego će u stečaj otići firma "BEX eksploziv". Suvlasnik ove firme bio je neprikosnoveni gospodar rudnika, potom samih Banovića, a u posljednje vrijeme i Tuzlanskog kantona Mirsad Kukić. Prema sopstvenom priznanju izrečenom u Žurnalovom filmu "Vladar iz podzemlja", ova je firma poslovala i sa RMU Banovići. Zato je moguće vjerovati da i ovaj posao Kukić još uvijek kontroliše te daje odobrenja s kim i kako poslovati. Zvanično, njega nema više u suvlasničkim odnosima, barem ne zvanično. Uostalom ni ostali poslovi vezani za RMU Banovići o kojima je Žurnal pisao, poput odvoza jalovine, potom zapošljavanja ili nekih drugih, nisu mogući bez njegove saglasnosti.

Postoji još jedan detalj koji se ne može zanemariti. Kako, naravno anonimno, navode sami radnici na bušenju i miniranju, niko ne može utvrditi koja količina i koje kvalitete eksploziva se sipa u bušotine. Eksploziv se u mobilnom kamionu priprema na licu mjesta i potom upumpava u rupe. To jednako može biti eksploziv čija je nabavna cijena 2,33 ili ANFO čija je cijena npr. 1,42 marke.

Nakon miniranja ionako se vidi samo dim... Dim vrijedan više od milion maraka...

(zurnal.info)