Najveći i najskuplji uredi institucija BiH:Za Nevena Akšamiju iznajmljuje se poseban ured u zgradi UNITIC-a!

Istražujemo

Za Nevena Akšamiju iznajmljuje se poseban ured u zgradi UNITIC-a!

Za Nevena Akšamiju iznajmljuje se poseban ured u zgradi UNITIC-a!

Institucije Bosne i Hercegovine koje baš i nemaju potrebe za izravnim kontaktom sa strankama, niti je za njihov rad bitno jesu li smještene u strogom centru grada, mahom imaju kancelarije na najatraktivnijim, pa dakle i najskupljim lokacijama u Sarajevu. Uz to, njihovi uposlenici imaju na raspolaganju i po tri puta prostranije urede nego njihove kolege u najbogatijim evropskim zemljama.

Državni revizori su u oktobru prošle godine posebno analizirali samo kvadrate, cijene i lokacije iznajmljenog prostora za smještaj državnih institucija i našli su da se u većini slučajeva ne poštuje evropski prosjek (od 8 do 12 metara kvadratnih po uposleniku). Uz to se prostor bira po želji rukovodilaca, cijene zakupa određuju se paušalno a nerijetko su i dvaput više nego tržišne.

ZAKUPILI I KANCELARIJU ZA KURIRA

Za nedomaćinsko trošenje javnog novca za smještaj institucija, ilustrativan primjer je Agencija za državnu službu BiH. Njihove su kancelarije smještene u zgradi Parlamentarne skupštine BiH. Međutim, neko je procijenio da prostorije u toj zgradi jesu adekvatne za službenike i namještenike ali ne i za direktora Nevena Akšamiju. Pa se za direktora iznajmljuje poseban prostor, u stotinjak metara udaljenoj zgradi UNITIC-a.

unitic_copyZa svaki posebno iznajmljeni kvadratni metar prostora poreski obveznici plaćaju 41 KM mjesečno! A zakupljuje se 66 kvadrata, za Akšamijinu i kancelariju njegovog savjetnika, te za salu za sastanke. Salu nekoliko sati dnevno, kao prostor za rad koristi izvršni asistent direktora. Dužnost izvršnog asistenta je da koordinira rad direktora sa uposlenicima ADS-a koji sjede u zgradi Parlamenta. Da budemo precizniji, da iz zgrade Parlamenta Akšamiji ponekad donese dokumente na potpis.

U UNITIC-u plaćamo zakupninu i za Odbor za žalbe Vijeća ministara BiH, te Agenciju za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH. Cijena zakupa prostora za Agenciju iznosi 37 KM po kvadratu!

Institucija za čije uposlenike iz godine u godinu plaćamo zakup prostora je i Ured ombudsmana za ljudska prava BiH.

Njihova regionalna kancelarija u Mostaru površine je 113 metara kvadratnih. Ovaj je primjer posebno zanimljiv jer prostor koriste svega dva uposlenika!

Kancelarije njihovih sarajevskih kolega su u okvirima gornje granice evropskog prosjeka, pa je za svakog uposlenika osigurano 12 kvadrata. Međutim, lokacija je među najskupljima. Zakup u Grbavičkoj 4. gdje je odnedavno, kako smo pisali prije nekoliko dana, iz Avaz Twist Towera preselila i FIPA, plaćaju po cijeni od 32, 8 KM.

Ombudsmani za zaštitu potrošača BiH imaju još komotnije urede, pa kako su revizori konstatirali, jednu kancelariju površine cijelih 80 metara kvadratnih, koristi samo jedan uposlenik?!

Drugi prostor, od 146 kvadrata koristi sedam uposlenika. Međutim, u uredu zamjenice ombudsmana, kažu da navodi iz izvještaja o 80 kvadrata nisu tačni.

Od kraja augusta prošle godine preselili su u Zgradu zajedničkih institucija u ulici Kneza Domagoja bb u Mostaru i koriste tamo četiri kancelarije. Za ombudsmana, dva pomoćnika, sekretaricu i vozača te dva stručna saradnika.

Sve ukupno, navodno oko 100 kvadrata prostora koristi sedam uposlenih. Mada je u revizorskom izvještaju navedeno da je riječ o 146 kvadrata.

Regulatorni odbor Željeznica BiH, tijelo koje treba da bude spona dva formalno-pravno potpuno odvojena entitetska preduzeća, a u nadležnosti je Ministarstva prometa i komunikacija BiH, ima sjedište u Doboju. Za dvanaest uposlenika Odbora zakupljuje se prostor od 248 kvadratnih metara?!

Doduše, plaćaju relativno povoljnu zakupninu (9,36 KM) u odnosu na druge institucije, ali zbog površine prostora, nimalo nije zanemarljiv ni ovaj izdatak za poreske obveznike u BiH.

U KONKURENCIJSKOM VIJEĆU TAKSI MOGU POZVATI AKO MAHNU S PROZORA

Svaki uposlenik Ureda za razmatranje žalbi BiH, u ulici Maršala Tita ima na raspolaganju prostor od 29 kvadrata. Cijena kvadrata iznajmljenog prostora je 25 KM.

Institut za akreditiranje BiH ima dva ureda, u Sarajevu i u Mostaru. Sarajevski uposlenici koriste manje prostora, "svega" po 19 kvadrata (po cijeni 26,5 KM), dok su mostarske kancelarije jeftinije (19 KM) ali prostranije, čak po 30 kvadratnih metara prostora!

integra_copyPo 27 kvadrata imaju kancelarije sarajevski i mostarski uposlenici Državne regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost. U Banjoj Luci njihove kolege imaju po šest kvadrata manje kancelarije, ali je zakup skuplji za tri, četiri marke i iznosi 25 KM.

Mostarski ured je smješten u zgradi Integra u ulici Ante Starčevića i mjesečni zakup po kvadratnom metru košta 22,5 KM.

Nije to jedina institucija smještena u Integri, tamo su i uposlenici Agencije za sigurnost hrane a jedan dio njih na raspolaganju ima kancelarije površine i po 20 metara kvadratnih.

Agencija za poštanski promet BiH u poslovnom kompleksu Kumrovec u Sarajevu, po 29 KM plaća kvadrat prostora za 12 uposlenika. Njihove su kancelarije, također, među najvećim i svakom je uposleniku prosječno na raspolaganju 26 kvadrata prostora.

Po 22 kvadrata je kancelarija uposlenika Agencije za zaštitu ličnih podataka u Vilsonovom šetalištu a cijena zakupa iznosi skoro 30 KM po kvadratu.

Mjesto među prvima na ljestvici institucija koje koriste najveće i najskuplje urede u strogom centru Sarajeva zasigurno zaslužuju i Ured za veterinarstvo te Konkurencijsko vijeće BiH. U prostorijama u Radićevoj ulici, uposlenici obje institucije imaju na raspolaganju po 20 kvadrata prostora a cijena zakupa je 36,11 KM, odnosno 35,75 KM!

(zurnal.info)