Tuzla:Za plate 15 a za kapitalna ulaganja 11,8 miliona KM

Istražujemo

Za plate 15 a za kapitalna ulaganja 11,8 miliona KM

Za plate 15 a za kapitalna ulaganja 11,8 miliona KM

Više od polovina budžeta opštine Tuzla, koji ove godine iznosi 51,3 miliona maraka, odlazi na plate i materijalne troškove, zahvaljujući i činjenici da se pored opštinske administracije i četiri javne ustanove, Centar za socijalni rad, Dom mladih, obdanište “Naša djeca” te Gradski stadion “Tušanj”, finansiraju iz opštinskog budžeta.

Ukupan trošak za plate, doprinose i materijalne troškove čini 58,2 posto ukupnih troškova ovodgodišnjeg opštinskog budžeta, pa za sve ostalo i ne ostaje baš previše novca.

U opštini zaposleno 513 službenika

Od 689 zaposlenih koji platu primaju iz opštinskog budžeta, najveći dio čine zaposleni u opštinskoj administraciji, njih 513, za čije plate i doprinose se izdvaja 12,1 milion maraka, dok 176 zaposlenih u javnim ustanovama koštaju budžet 3,1 milion maraka.

Tako je ukupan trošak za plate u ovogodišnjem budžetu 15,29 miliona maraka, što čini 29,3 posto ukupnog budžeta, dok se za materijal i usluge izdvaja 14,6 miliona maraka što je 21 posto budžeta.

U raspodjeli budžetskog novca za plate, zaposleni u opštinskoj adminsitraciji prošli su bolje od zaposlenih u javnim ustanovama. U prosjeku, plata i doprinosi za jednog zaposlenog u javnim ustanovama goidišnje koštaju budžet 17.991 marku, dok je istovremeno taj trošak za jednog zaposlenog u opštinskoj administraciji 23.640 maraka godišnje. Trošak “po glavi činovnika” raste, što su bliže vrhu. Za kabinet opštinskog načelnika, koji čine 22 zaposlena, godišnje se za plate i doprinose izdvaja 625.600 maraka, što zanči da svaki zaposleni u načelnikovom kabinetu košta porezne obveznike u prosjeku 28.436 maraka godišnje, što je više od prosjeka opštinske administracije i daleko iznad prosjeka zaposlenih u javnim ustanovama.

Za načelnikov protokol – 70.000 KM

Plate su samo dio troškova načelnikovog kabineta, jer kad se sve sabere, iz ovogodišnjeg budžeta se za funkcionisanje ovog kabineta izdvaja 1,19 miliona maraka, što je za 2,9 posto više nego prethodne godine.

Da se Tuzlaci ne bi obrukali pred gostima, među troškovima načelnikovog kabineta je i 70 hiljada maraka predviđenih za “protokolarne troškove”, a isti iznos je bio izdvojen za ovu svrhu i u prošlogodišnjem budžetu.

Ni opštinska zakonodavna vlast, opštinsko vijeće, nema razloga da bude pretjerano nezadovoljno, jer je ove godine za “naknade vijećnicima za rad u općinskom vijeću”, izdvojeno 332 hiljade maraka, ali to nije sve.

Za “naknade članovima radnih tijela općinskog vijeća”, ove godine biće izdvojeno 470 hiljada maraka, dok će svoj dio budžetskog novca dobiti i političke stranke čiji članovi sjede u opštinskom vijeću.

Za “rad klubova vijećnika u opštinskom vijeću” izdvojeno je iz ovodgodišnjeg budžeta 400 hiljada maraka, što je za pet posto više nego prethodne godine. Time ukupni troškovi funkcionisanja opštinskog vijeća uveliko premašuju milion maraka u ovoj godini.

Nakon što se podmire plata i naknada za opštinsku izvršnu i zakonodavnu vlast, počinju pravi problemi, kako raspodijeliti preostali novac. Kod usvajanja ovogodišnjeg budžeta opštinski vijećnici nisu zaboravili ni medijsku promociju vlastitih postignuća, pa je za “usluge medija” u ovoj godini planirano 82 hiljade maraka, što je povećanje od 36 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Za finansiranje “aktivnosti vezanih za kulturu”, u ovoj godini iz opštinskog budžeta ukupno je izdvojeno 1,1 milion maraka , što je za 15 posto više nego prethodne godine. Imati načelnika koji je pisac ima svojih dobrih strana, pogotovu za izdavače i autore koji generalno smatraju da su gurnuti na marginu i prepušteni sami sebi kada se radi o finasijskoj podršci od države na svim nivoima vlasti. U tuzlanskom opštinskom budžetu ove godine izdvojeno je 407.200 maraka za “aktivnosti za izdavaštvo i objavljivanje”, dok je ova stavka u prošlogodišnjem budžetu iznosila 410.000 maraka.

Udvostručena kapitalna ulaganja

Kada se radi o kapitalnim ulaganjima, iz opštinskog budžeta je ove godine za ovu namjenu uzdvojeno 11,8 miliona maraka, što je 23 posto ukupnog budžeta i duplo više nego što je za ovu namjenu potrošeno prethodne godine kada su kapitalna ulaganja iznosila 5,27 miliona maraka.

Ove godine, u okviru kapitalnih investicija za popravku lokalnih puteva i mostova ,biće izdvojeno 1,2 miliona maraka dok je prethodne godine za ovu svrhu izdvojeno tek 100 hiljada maraka.

Istovremeno, za sanaciju fudbalskog stadiona “Tušanj”, ove godine biće izdvojeno 1,2 miliona maraka dok je prošle godine izdvajanje za rekonstrukciju stadiona iznosilo 1,5 miliona maraka.

Ako se naglo povećanje izdvajanja za kapitalna ulaganja, poput poravka lokalnih puteva i mostova, sasvim slučajno podudarilo sa izbornom godinom, građanima onda samo ostaje da zaključe kako bi najbolje bilo da su izbori svake godine.

(zurnal.info)