Kako će se utrošiti kredit od 25 miliona za Puteve RS:Za predizbornu kampanju - 20 miliona, za bob stazu - 5

Istražujemo

Za predizbornu kampanju - 20 miliona, za bob stazu - 5

Za predizbornu kampanju - 20 miliona, za bob stazu - 5

Novca u Republici Srpskoj nema ni „za lijeka“: zdravstvenim radnicima dažbine se ne plaćaju mjesecima, slično je i u drugim entitetskim fondovima i Javnim preduzećima, kriza je ogromna i sveobuhvatna. Međutim, još uvijek se nađe pokoja marka za poslove koje obavljaju ovdašnji državni tajkuni, čiji je interes već odavno, kada je vlast Republike Srpske u pitanju, prevazišao interese ne samo građana, već i entitetskih institucija.

ŠTA STOJI IZA KREDITA

Nedavno je u Službenom glasniku RS (broj 55, 15.06.) objavljena Odluka o odobrenju kreditnog zaduženja i investiranju, koju je donijela Vlada RS na sjednici održanoj 31.05.2012. godine.

Odobrava se kreditno zaduženje Javnog preduzeća Putevi Republike Srpske u iznosu od 24.800.000,00 KM, kod Investiciono razvojne banke RS, navodi se u Odluci, koju je potpisao premijer Aleksandar Džombić.

U tom dokumentu nema ni riječi o tome gdje će novac biti utrošen, već se samo konstatuje da će „kreditna sredstva predstavljati namjenska sredstva i upotrijebiće se za finansiranje investicionih projekata predviđenih Planom poslovanja Puteva RS“. Jednostavnije rečeno, prioriteti će biti poslovi iz kojih će se moći izvući novac za nadolazeću predizbornu kampanju i 20 miliona, od ovih 24,8 miliona KM kredita odobrenih od IRB-a, će otići u te svrhe. Za „Žurnal“ je to potvrdilo nekoliko potpuno nezavisnih izvora iz vlasti.

Prema njihovim riječima, „Putevi RS“ nalaze se u ogromnim finansijskim problemima i to tolikim da imaju problem sa dnevnom likvidnošću. Razlog za to je veliko kreditno opterećenje prema komercijalnim bankama. O tome svjedoče i sljedeće činjenice: premda je početak jula, “Putevi” su do sada platili samo januarske račune za redovno održavanje cesta.

“Najavili su da će u ovoj godini moći platiti maksimalno tri od dvanaest situacija, što najbolje govori o dubini finansijske krize u kojoj se nalazi ovo preduzeće”, kažu naši sagovornici.

Oni još ističu da će “nosioci poslova” vrijednih cca 25 miliona, koje je odobrila Vlada RS, biti “Niskogradnja” i, najvjerovatnije, firma za održavanje puteva iz Mrkonjić Grada, te da će se na taj način "potrošiti" 25 miliona, “a stvarna realizacija će biti 3 do 4 puta manja”.

MILIONSKA BOB STAZA

Na sjednici održanoj 31. maja, Vlada RS se svojski potrudila da ubrizga što više novca “Putevima RS”, te im je odobrila još jedno kreditno zaduženje i to u visini od pet miliona KM, “za realizaciju dodatnih radova na projektu Rekonstrukcija magistralnog puta M16 Banjaluka-Gradiška, dionica Prijedorska petlja-Klašnice, radi povećanja bezbjednosti saobraćaja”.

U ovu dionicu već je utrošeno 50 miliona KM, o čemu je “Žurnal” opširno pisao, premda vlasti tvrde da je utrošeno 35 miliona KM. Posebno je čudno da se na tek rekonstruisanoj brzoj cesti “povećava bezbjednost”, premda je vlast tvrdila i tvrdi da je taj put izuzetno bezbjedan, iako liči na bob stazu. Poznato je da na ovoj cesti kolovozne trake nisu ranije bile odvojene, te je to učinjeno prilikom rekonstrukcije. Postavljeno je dvadesetak kilometara tzv. delta blokova da razdvajaju trake, ali je na taj način dobijena najduža bob staza na svijetu. Uzalud su bila sva upozorenja stručnih lica, vlast je jedino željela da spase posrnulu firmu “Binis beton” iz Laktaša, čiji je vlasnik Borko Radinković u prijateljskim odnosima sa premijerom Džombićem. Njegovi delta –blokovi plaćani su tri puta skuplje nego na tržištu (njihova cijena na teritoriji cijele BiH iznosi oko 120 KM/m, dok je ovdje ugovoreno oko 320 KM/m), o čemu je “Žurnal” ranije detaljno izvijestio.

Stručnjaci koje smo konsultovali pretpostavljaju da će najnovijih pet miliona ponovo otići “Binisu”?! Možda će ih ovaj put “utrošiti” za uklanjanje delta-blokova i postavljanje metalne ograde, koja bi trebalo da razdvoji trake.

(zurnal.info)