IZBORI 2024:Zabilježeni fizički obračuni, prijetnje, falsifikovanje potpisa i kupovina glasova

Istražujemo

IZBORI 2024: Zabilježeni fizički obračuni, prijetnje, falsifikovanje potpisa i kupovina glasova

U Doboju i Vlasenici zabilježeni su fizički napadi na posmatrače, u Bratuncu osim kupovine glasova prijavljeno i falsikovanje potpisa, u Tesliću glasanje za drugog, u Kozarskoj Dubici i Derventi prijavljeno je uništenje izbornih isprava dok su u Zvorniku prijavljenje prijetnje a u Banovićima podnesena krivična prijava zbog izborne krađe

Zabilježeni fizički obračuni, prijetnje, falsifikovanje potpisa i kupovina glasova
foto: izbori.ba

Centralna izborna komisija BiH saopštila je da je izlaznost na izborima do 15 sati iznosila 34, 98 posto te da je u rangu prethodnog izbornog ciklusa. Prema podacima nadležnih policijskih agencija dostavljenih CIKU-u zabilježeno je narušavanje javnog reda i mira u nekoliko izbornih jedinica te postoje sumnje u određena krivična djela. Iz CIK-a su naveli da je u Bratuncu bio slučaj sumnje u kupovinu glasova, u Tesliću glasanje za drugog, u Kozarskoj Dubici i Derventi prijavljeno je uništenje izbornih isprava dok su u Zvorniku prijavljenje prijetnje.

CIK je zaprimio 142 prijave vezane za kršenje izborne šutnje a što se tiče povreda na biračkim mjestima dostavljeno je 39 prijava. Dolazilo je do kraćih prekida izbornog procesa zbog verbalnih i fizičkih napada, ometanja posmatrača te gužve na biračkim mjestima. Ima problema sa opremom te očitanjem otiska prsta kod starijih lica ali ti se problemi rješavaju na terenu.

U Trebinju opozicija je uputila više prijava policiji zbog kršenja izbornog zakona, zloupotreba i prisustva sumnjivih lica na biračkim mjestima pod sumnjom da se vrši kupovina glasova. I u Bijeljini su prijavljene sumnje u kupovinu glasova, zabilježeni su dijeljenje paketa biračima, uvođenje glasača na biračka mjesta od strane kandidata za odbornike, zatražena je intervencija od policije. Podsjetimo MUP RS ranije je saopštio da je i u Bratuncu prijavljen slučaj kupovine glasova gdje je jedna osoba biračima nudila po 200 KM kako bi glasali za određene kandidate za načelnika opštine i odbornike u opštini.

Prijavljen je i incident u Vlasenici gdje došlo do fizičkog napada. Na biračkom mjestu Piskavica, SNSD-ov član Savo Majstorović fizički je napao posmatrača SDS-a Borišu Đukića.  Iz izbornog štaba SDS tvrde da se napad desio poslije opomene posmatrača SDS-a nakon niza nepravilnosti koje je dozvolila predsjednica na tom biračkom mestu Ljiljana Majstorović, supruga napadača.

Podsjetimo ranije smo pisali da je do fizičkog napada došlo i u Doboju. U poslijepodnevnim sati Stranka BH Zeleni saopštila je da je na biračkom mjestu Bukovačke Čivčije kod Doboja dogodio se incident u kojem je kandidat Ujedinjene Srpske, Sadmir Džebić napao posmatrača ove stranke Enesa Durmića.

Štab Ministarstva unutrašnjih poslova RS „Izbori 2024“ koji prati i preduzima mjere i radnje u cilju održavanja povoljne bezbjednosne situacije u Republici Srpskoj na dan lokalnih izbora zabilježio je nekoliko incidenata od 12 do 16 časova.

U Bratuncu je prijavljeno da se na jednom biračkom mjestu falsifikuju potpisi i da ulaze druga lica i glasaju na osnovu falsifikovanih potpisa. Policijski službenik u Janji je obaviješten da je jedno lice pokušalo ući na biračko mjesto sa licem R.К. da mu navodno pomogne prilikom glasanja.

U Čejreci u Prijedoru prijavljeno je da je jedno lice pored dva ovjerena glasačka listića, u kutiju za glasanje pokušao da ubaci i treći neovjereni listić za izbor gradonačelnika.

U Istočnom Starom Gradu jedno je lice prilikom ostvarivanja prava glasanja lica sa invaliditetom, kojem je omogućeno da glasa ispred biračkog mjesta, prišao i fotografisao glasački listić. Ispred biračkog mjesta Dubrovačke Čivčije u Doboju zabilježeno je narušavanje javnog reda i mira. I Policijska stanica u Trebinju zaprimila je prijavu o fotografisanju glasačkog listića, a u PS Istočna Ilidža dostavljen je dopis jedne političke partije u kojem se navode saznanja da je određen broj lica počinio neregularnosti prilikom izbornog procesa u vidu kupovine glasova. Policijskoj stanici Doboj prijavljeno je da posmatrač na biračkom mjestu galamom i vikom ometa izborni proces, a u Čajniču je zabilježeno cijepanje biračkog spiska.

Za razliku od MUP-a RS u Federaciji BiH MUP-ovi na svojim stranicama ne objavljuje izvještaje o incidentima na biračkim mjestima.

Upravi policije MUP-a TK do 13 sati prijavljeno je 12 događaja vezanih za moguće nepravilnosti odnosno počinjenje krivičnih djela tokom današnjih izbora. U 10 slučajeva nema prekršaja niti krivičnih djela dok je u dva slučaja došlo do narušavanja javnog reda i mira, i to u Osnovnoj školi ”Miladije” u Tuzli i na jednom biračkom mjestu u Gračanici.

Policijskoj stanici Banovići podnesena je pismena krivična prijava zbog sumnji na počinjenje krivičnog djela izborna krađa i uticaj na volju birača od jednog političkog subjekta.

Ponovo je na biračkim mjestima u Srebrenici primjećen veliki broj osoba iz Srbije. Kako je ranije izvjestila Radio Slobodna Evropa primjetni su automobili sa registarskim tablicama Beograda, Šapca, Užica, Zrenjanina, Bajine Bašte, Loznice i drugih gradova.

(zurnal.info)