PROŠLA GODINA:Zagađenje zraka, trovanje vode, nelegalna gradnja...
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

PROŠLA GODINA: Zagađenje zraka, trovanje vode, nelegalna gradnja...

Kada je u pitanju zaštita životne sredine u protekloj godini nadležne institucije u Bosni i Hercegovini pokazale su da su im interesi privatnih "investitora" važniji od javnog interesa. Protesti građana protiv raznih koncesija izdatih privatnim investitorima za iskorištavanje prirodnih dobara obilježili su 2022. godinu

Zagađenje zraka, trovanje vode, nelegalna gradnja...
Zenica foto AAJ

Kada je u pitanju zaštita životne sredine proteklu godinu obilježili su protesti građana protiv privatnih firmi koje su na upitne načine dobile koncesije za eksploataciju prirodnih dobara širom Bosne i Hercegovine. U Federaciji BiH i Republici Srpskoj nadležne institucije su bez saglasnosti lokalne zajednice izdavale koncesije kako domaćim tako i stranim kompanijama.

Zajedničkim snagama tajkuni i vlast širom BiH truju vodu i uništavaju priroduGrađani u borbi za zaštitu prirodeZajedničkim snagama tajkuni i vlast širom BiH truju vodu i uništavaju prirodu

U Sarajevu izvorište pitke vode za pola miliona stanovnika zasmetalo je kantonalnim vlastima pa su odlučili da ga „zaštite“ tako što će smanjiti vodozaštitnu zonu kako bi se mogle graditi zgrade.

Vodozaštitna zona Sarajevskog polja smanjena za 32 hiljade hektaraZgrade važnije od pitke vodeVodozaštitna zona Sarajevskog polja smanjena za 32 hiljade hektara

Ni ove kao ni prethodnih godina nadležne institucije nisu se pretjerano bavile rješavanjem problema zagađenog zraka. Građani Sarajeva, Zenice, Tuzle, Lukavca ponovo i ove godine udišu zagađen zrak opasan po zdravlje.

Čišći zrak ili udovoljenje željama građevinskih investitoraDileme u kantonu sarajevoČišći zrak ili udovoljenje željama građevinskih investitora

Građanima Sarajeva nadležne institucije omogućile su da bar na okolnim planinama mogu posjetiti nelegalno izgrađene restorane, hotele, apartmane i tamo udisati čist zrak.

Apartmane na Bjelašnici imaju Asim Sarajlić, Sebija Izetbegović, Alija Budnjo, Amar Arslanagić...Nelegalna gradnja Apartmane na Bjelašnici imaju Asim Sarajlić, Sebija Izetbegović, Alija Budnjo, Amar Arslanagić...

Kako je potražnja za nelegalnim apartmanima sve veća na Bjelašnici i ove godine vršena je sječa šume kako bi bilo dovoljno prostora za izgradnju svih tih nelegalnih objekata.

Ibro Berilo i privatni investitori bez dozvola krče šumu i grade apartmaneKriminal na BjelašniciIbro Berilo i privatni investitori bez dozvola krče šumu i grade apartmane

Građani i aktivisti koji su javno govorili o svim štetnim aspektima na životnu sredinu koje može izazvati otvaranje rudnika, hidrocentrala, gradnja skladišta kerozina u vodozaštitnoj zoni, dobijali su prijetnje tužbama i inspekcijama.

Mediji koji su o tome pisali etiketirani su stranim plaćenicima i rušiteljima sistema.

Kada vlast radi u interesu pojedinca a ne društva

Skupštinski zastupnik Edin Forto 2016. godine tvrdio je da se omogućavanjem donošenja privremene Odluke o zaštiti izvorišta Sarajevsko polje smanjuje vodozaštitna zona, omogućuje gradnja i ugrožava pitka voda za stanovnike Sarajeva. Promjenom skupštinske fotelje u premijersku Forto je promijenio i mišljenje. Ove godine ubjeđivao je javnost da se takvom odlukom štiti pitka voda za građane Sarajeva.

Kako je Edin Forto na sjednici Skupštine objasnio šta znači smanjenje vodozaštitne zone

Privatne firme prijete tužbama  građanima i odbornicima

U Općini Jezero komapnija Lycos prijeti stanovnicima Jezera opomenama pred tužbu zbog komentara na društvenim mrežama.

Predmetna Opomena se dostavlja zbog postojanja osnovane sumnje da ste u periodu od prethodnih nekoliko mjeseci, konstantno javno izražavali neistine, stavove putem sredstava javnog informisanja, najviše putem aktivnosti na društvenim mrežama urušavajući ugled i reputaciju kompanije 'SNK Metali' d.o.o. Bijeljina, sa samim tim i kompanije 'Lykos Balkan Metals' d.o.o. Bijeljina" navodi se u opomeni pred tužbu koju je poslao advokat kompanije SNK Metali, firme u vlasništvu Lykos Balkan Metals, Ognjen Avlijaš.

U međuvremenu preko facebook stranica koja promoviše ekološka istraživanja na lokalitetima Jezera, Jajca i Mrkonjić Grada i koja proziva aktiviste i etiketira ih kao eko-teroriste navela je i Impuls portal iz Banja Luke kao jedan od medija koji su strani plaćenici i rušitelji RS-a.

 

Kako piše ovaj portal “arogantnost investitora je dostigla vrhunac kada su advokati kompanije uputili opomene odbornicima opštine Jezero jer su glasali za zaključak kojim traže od Vlade RS da ukine rješenja za geološka istraživanja na teritoriji opštine. Još im je dat rok od pet dana da se izjasne zašto su protiv istraživanja.”

Ovo su samo dva primjera od mnoštva drugih u prošloj godini koja oslikavaju koliko su zaista vlasti zainteresovane za zaštitu životne sredine i šta se desi kada se građani pobune protiv ugrožavanja životne sredine na hiljade građana zarad interesa jedne firme. Ni u drugim gradovima širom BiH stanje nije bolje.

(zurnal.info)