Kriva je Krivaja:Zahvaljujući stečajnom upravitelju bivši direktor Krivaje Suad Džindo prima platu od 5.000 KM

Istražujemo

Zahvaljujući stečajnom upravitelju bivši direktor Krivaje Suad Džindo prima platu od 5.000 KM

Zahvaljujući stečajnom upravitelju bivši direktor Krivaje Suad Džindo prima platu od 5.000 KM

Bar malo interesovanja za problem očekivali smo od federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Erdala Trhulja kad smo pitali kako je moguće da i nakon proglašenja stečaja u Krivaji, Suad Džindo prima menadžersku platu?! Dolaskom stečajnog upravitelja, Džindinoj je upravi došao kraj, ali se i dalje u javnosti predstavlja kao v.d. generalnog direktora i prima platu, kako je nedavno potvrdio za Žurnal, u visini 4,9 prosječnih u Federaciji! Međutim, Trhuljev odgovor daleko je ispod očekivanja čak i najvećih skeptika u ozbiljnost aktuelne federalne Vlade.

NE MORAM VAM NIŠTA REĆI!

trhulj1Ministarstvo u skladu sa Zakonom o stečajnom postupku, od dana otvaranja stečajnog postupka nije nadležno za vršenje ovlaštenja po osnovu učešća državnog kapitala u privrednom društvu IP Krivaja d.o.o. Zavidovići- u stečaju, predlažemo da se u vezi traženih informacija obratite stečajnom upravniku, gospodinu Muharemu Hoziću, piše nam ministar Trhulj.

S pravnog aspekta, nema se ovom odgovoru šta dodati. Stečajni upravitelj i jeste adresa za odgovornost za trošenja resursa Krivaje. Međutim, nedostaje u odgovoru bar minimum brige za preduzeće u koje je i Federacija do sada uložila milione maraka.

Po Zakonu o stečajnom postupku, a nije nas ni to propustio podsjetiti ministar Trhulj, stečajni upravnik po ovlaštenjima koje je dobio od stečajnog sudije može zaključiti nove ugovore o radu na određeno vrijeme s ljudima za koje smatra da su neophodni za poslovanje. Naravno, odrediti i visinu plate. Bio je to valjda argument stečajnom upravitelju Muharemu Hoziću da ne odgovori na Žurnalova pitanja, da li je uopće potpisao ugovor s Džindom i kakvo je to radno mjesto ako mu je plata 5.000 KM?

- Imate stečajnog sudiju koji me je imenovao, pa njega pitajte sve što vas zanima, kazao je.

Kazao je da je on ovlastio Džindu da obavlja odgovorne poslove u Krivaji, ali tek kad smo ga "podsjetili" da je možda počinio krivično djelo ako ugovor uopće ne postoji, ili ako nema argument što je Džindi u preduzeću pod stečajem osigurao menadžerske privilegije.

- Jesam, potpisao sam ugovor. Ostalo vam ne moram reći, kazao je Hozić za Žurnal.

Sudija Općinskog suda Zenica, Ramo Ljevaković, koji je Hozića imenovao za stečajnog upravitelja Krivaje, kaže da Hozić njemu ne mora polagati račune ali će morati Odboru povjerilaca imovine Krivaje. A privremeni Odbor je, kako nam je rekao Ljevaković, formiran 9. marta. Međutim, privremeni odbor zapravo nema posebnu moć, i tek će Odbor povjerilaca kojeg izabere Skupština povjerilaca imati snagu da zatraži određene odgovore o Krivaji. Iako je Skupština trebalo da bude održana još prošle godine, prema najavama sadašnje uprave Krivaje, Skupština povjerilaca mogla bi zasijedati tek u aprilu ili maju ove godine.

(zurnal.info)