UZALUDNI REVIZORSKI IZVJEŠTAJI:Zakon o javnim nabavkama krše čak i sudovi, policija i Ministarstvo pravde RS
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

UZALUDNI REVIZORSKI IZVJEŠTAJI: Zakon o javnim nabavkama krše čak i sudovi, policija i Ministarstvo pravde RS

Zakon o javnim nabavkama nije eliminisao zloupotrebe budžetskog novca. Njegovi se nedostaci uveliko koriste za širenje korupcije u državnim i javnim institucijama svih nivoa vlasti, bez bojazni za sankcije

Zakon o javnim nabavkama krše čak i sudovi, policija i Ministarstvo pravde RS

Vlada Srednjobosanskog kantona je u 2015. godini nabavila kancelarijski materijal u vrijednosti od skoro 550 hiljada KM. Tri godine ranije, suma za isti materijal iznosila je devet puta manje, oko 63 hiljade KM. Zašto je toliko povećana potreba za kancelarijskim materijalom posebno je pitanje, no ono što je neosporno nezakonito, jeste da se nabavka odvijala preko iste firme i to prema ugovoru za 2012. godinu i aneksa istog ugovora iz 2013. godine ! U međuvremenu je dva puta pokrenuta procedura nove nabavke, ali je i poništena nakon žalbenog postupka.

Anex ugovora u javnim nabavkama u ovom smislu nije dozvoljen. Po Zakonu o javnim nabavkama, kada istekne postojeći ugovor bez provođenja nove javne nabavke zabranjeno je sklapati novi ugovor, uključujući i anex postojećeg. Ured za razmatranje žalbi može poništiti takav ugovor i izreći novčanu kaznu u iznosu do 5% vrijednosti ugovora, međutim i to samo u slučaju da se vodi postupak po žalbi, ali u konkretnom slučaju to je teško primjenljivo, “ objašnjava za Žurnal Igor Vukajlović iz NVO “Tender” koja već dugo ukazuje na stalni porast korupcije u javnim nabavkama.

Jednu novu metodu za navodnu legalizaciju dodjele posla favorizovanim stranačkim firmama uveliko koriste brojne budžetske institucije. Dovoljno je da neka firma samo jednom dobije dobije posao u legalnom postupku. Narednih godina namjerno se poništavaju tenderi, a pod izlikom hitne potrebe naručuje se od istog dobavljača. Pri tome se naručena količina enormno povečava, kao u navedenom, samo jednom od niza sličnih primjera ne samo u SBK. Federalni revizori su pored negativne ocjene Vladi SBK, konstatovali i da je ovakva praksa krivično djelo.

Navedeno ukazuje da se nabavkama roba i usluga nije posvetila dužna pažnja. Plan nabavki nije donesen u propisanom roku, nabavke materijala vršene su bez blagovremeno započetih i okončanih postupaka javnih nabavki, na osnovu ugovora iz prethodnih godina, dok su i vrijednosti tako izvršenih nabavki značajno premašile ugovorene vrijednosti, što nije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama,“ jedan je od zaključaka revizije utroška budžeta SBK.

Žalbe za beskonačni postupak

Gotovo istovjetnim zaključkom revizori su obrazložili i negativnu ocjenu utroška budžeta Unsko-sanskog kantona. Ponovo isti metod.

Ministarstvo unutrašnjih poslova USK je sa jednim dobavljačem zaključilo ugovor o nabavci nafte i naftnih derivata vrijedan 450 hiljada KM. Ugovor je potpisan 15.12.2014. i vrijedio je 15 dana !? Naravno, slijedio je Aneks ugovora do okončanja nove procedure nabavke. Nakon što je procedura okončana, uslijedila je žalba drugorangiranog ponuđača, i to upravo onog koji je imao dotadašnji ugovor. Postupak javne nabavke je poništen, a nabavka još traje od iste firme po petnaestodnevnom ugovoru iz decembra 2014. godine.

Ugovori treba da prestanu da važe protekom predviđenog vremenskog roka ili kada se potroše predviđena sredstva za izvršenje ugovora. Tako da svaka nabavka preko ugovorene je nezakonita. Vršenje nabavki na ovaj način je postala praksa u javnim nabavkama u BiH, a sve zbog nedostatka političke volje i lošeg zakonskog rješenja kojim se legalizovala korupcija, jer niko za ovakve zloupotrebe ne odgovara,”kaže Igor Vukajlović.

I sudovi krše zakon

Samo letimičnim uvidom u revizorski izvještaj većine budžetskih korisnika može se pronaći niz primjera u oblasti javnih nabavki koje su revizori označili kao nezakonite. Primjera radi Ministarstvo pravde RS nije provodilo procedure javnih nabavki za servisiranje i održavanje vozila. Zakonom propisane procedure nisu poštovali čak ni Okružni i Osnovni sud u Banja Luci !?

Državna regulatorna agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost BiH je nabavku goriva vršila na osnovu ugovora iz 2013, dok za usluge interneta uopće ne provodi postupak javne nabavke. Ugovore iz prethodnih godina za nabavku goriva su nastavili koristiti i Ministarstvo civilnih poslova BiH te Institut za nestale osobe BiH. Desetine je još sličnih primjera. Revizori su potrošili stotine stranica kako bi konstatovali ono što nadležna tužilaštva neće ni pročitati, jer tragovi vode do manje ili više rangiranih političkih moćnika i njima bliskih firmi. Doviđenja do narednog revizorskog izvještaja.

(zurnal.info)