KOSTREŠEVIĆ ŠTITI TAJKUNE:Zakonskim rupama krpi rupe na cestama!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

KOSTREŠEVIĆ ŠTITI TAJKUNE: Zakonskim rupama krpi rupe na cestama!

Iako Kostrešević voli da citira Zakon o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine, njega se ne pridržava, jer je, da bi objasnio potrošnju javnog novca, dužan da predoči ugovore na osnovu kojih su poslovi na putevima urađeni. Osim što je poznato da vremenski rok nije istekao, a da su pojedinčani ugovoreni iznosi milionski, sve drugo je misterija!

Zakonskim rupama krpi rupe na cestama!

Novi direktor “Puteva Republike Srpske”, nasljednik Nenada Nešića, Davor Kostrešević nema zdravstvenih problema kao njegov prethodnik, ali je alergičan na novinarska pitanja. Upravo tako na njih i odgovara. U dopisu Žurnalu koji je nazvao “odgovor” nijednom rečenicom nije objasnio zašto je putarskim tajkunima iznose za održavanje puteva povećao za ukupno 25 miliona KM u odnosu na prethodne četiri godine.

Cifra od 174.195.766 KM za devet okvirnih sporazuma Kostreševića ni najmanje nije potresla u fotelji u koju je sjeo polovinom oktobra prošle godine i odmah “podebljao” vrijednosti tendera namijenjenih podobnim firmama.

Žurnal je 21. januara od Kostreševića tražio objašnjenje građanima koji finansiraju njegove putarske vizije:

-              Zbog čega su novi sporazumi potpisivani prije isteka važećih?

-              Zbog čega su cijene održavanja drastično povećane?

“Odgovor” je stigao 27. januara, dva sata nakon objave KOSTREŠEVIĆ PO NEŠIĆEVIM STOPAMA: Putarskim tajkunima dao neobjašnjena 174 miliona KM”:

“Novi okvirni sporazumi su potpisani na osnovu provedenog postupka javne nabavke  i u skladu sa procedurama. Okvirni sporazumi mogu da prestanu da važe po tri osnova: istekom vremenskog roka trajanja okvirnog sporazuma; potpunim realizacijom količina iz okvirnog sporazuma; utroškom ugovorenih finansijskih sredstava. Vrijednost okvirnog sporazuma je usklađena sa planiranim potrebama na terenu navedenih oblasti”.

Iako Kostrešević voli da citira Zakon o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine, njega se ne pridržava, jer je, da bi objasnio potrošnju javnog novca, dužan da predoči ugovore na osnovu kojih su poslovi na putevima urađeni. Takođe, direktor javnog preduzeća ne želi da objasni zašto i kako je pola godine i godinu prije isteka sporazuma potrošen planirani iznos. Šta je to revolucionarno urađeno na putevima, a plaćeno tolikim milionima maraka? 

Zašto je, na primjer, "MG Mind" mrkonjićkog tajkuna Mladena Milanovića Kaje, kao odabrani ponuđač, dobio posao na četiri godine, a onda novac spiskao za manje od tri pa, opet kao jedini ponuđač, izabran za novi milionski četvorogodišnji sporazum? Hoće li nove milione ponovo neobjašnjeno potrošiti za kraći period? Hoće li "Putevi" ponovo dati milionski iznos za "pikiranu" oblast, a da za trošenje javnog novca nikada ne odgovaraju Narodnoj skupštini RS, kojoj bi inače trebalo da odgovaraju?   

Osim što je poznato da vremenski rok ranije potpisanih sporazuma nije istekao, a da su pojedinčani ugovoreni iznosi milionski, sve drugo je u slučajevima Nešić/Kostrešević - misterija!

Interno potpisanim dokumentima ostavljen je prostor za ogromnu manipulaciju, dok je pravosuđe zaleđina na koju se računa.

ŽURNAL PODSJEĆA JAVNOST

Isti poslovi u prethodne četiri godine “Niskogradnji” Ljubomira Ćubića, “Mrkonjićputevima” i “MG Mindu” Mladena Milanovića Kaje, “Bijeljinaputu” Dragana Čorokala, “Zvornikputevima” Jelenka Vasića, “Srbinjeputevima” Gordana Pavlovića, “Nevesinjeputevima” u vlasništvu “Lein internationala” iz Monaka i akcionarskim društvima “Hercegovinaputevi” i “Romanijaputevi” plaćeni su 153.442.774KM, 25 miliona KM manje u odnosu na novopotpisane.

Isti putari i prethodne četiri godine milione maraka su potrošili “održavajući” odavno među sobom podijeljene oblasti. Milione maraka su potrošili, a da javno preduzeće “Putevi”, prvo na čelu sa Nenadom Nešićem, a potom i Davorom Kostreševićem, nije objasnilo šta je urađeno i za koliko novca.

Ne objašnjava ni sada, kada je novac potrošen više od godinu prije isteka okvirnih sporazuma.

KAJINA 34 MILIONA

Dokaz tome je mrkonjićki tajkun Mladen Milanović Kaja. Odavno je preuzeo održavanje puteva u oblastima 3, 4 i 5. Da su to krajevi u koje niko drugi ne zalazi dokazuju i tenderi na koje nepogrešivo stigne samo jedna ponuda, po pravilu i prihvatljiva. Kajina!

Za oblast 3 Milanovićevi “Mrkonjićputevi” okvirni sporazum potpisali su 12. juna 2017. godine. Trebalo je da traje do 12. juna 2021, ali ukupno 18.305.706 KM očito je potrošeno čak godinu i dva mjeseca ranije. Bez ikakvog objašnjenja poreskim obveznicima, tadašnji direktor Nenad Nešić 3. aprila 2020. godine Kaji daje nove milione. Do 2024. godine na raspolaganju mu je 21.059.872 KM. Tačno 2.754.166 KM više nego po prethodnom sporazumu.

Na osnovu tog novog sporazuma istog dana “Putevi” potpisuju ugovor sa “Mrkonjićputevima” vrijedan 4.504.377,81 KM. Zanimljivo, i drugi ugovor unutar novog sporazuma, potpisan 25. decembra 2020, bio je vrijedan isto toliko.

Tu nije kraj. Sporazum od 11.246.702 KM sa Milanovićevim “MG Mindom”, za održavanje oblasti 5, takođe je potpisan 12. juna 2017. Kao i gorepomenuti, trebalo je da bude na snazi do juna 2021. Sada Kostrešević nastavlja Nešićevu praksu pa s Kajom 24. decembra 2020, pola godine ranije, potpisuje novi sporazum vrijedan 12.986.979 KM. U odnosu na prethodni teži je za 1.740.277 KM. Tog dana, potpisan je ugovor od 2.786.617 KM.

I za oblast 4 sporazum “MG Minda” važi do 2021. godine i vrijedan je 21.579.680 KM. Kostrešević nije obznanio da li je novac i iz ovog dogovora potrošen prije vremena, odnosno da li je Kaji osiguran još jedan milionski četovorogodišnji sporazum.

S druge strane, dobro upućeni izvori Žurnala navode da je Kostrešević, inače dojučerašnji vozač banjalučkog gradskog autobusa broj 13, bio projekt menadžer na poslovima “MG Minda”. Bio je angažovan i na izgradnji puta Muselinovac-Istočni Drvar, o kojem je Žurnal već pisao. Tada je za 16,6 kilometara seoskog puta dato 16,6 miliona KM.

U međuvremenu je postao i vlasnik stana u jednoj od Kajinih zgrada u Banjaluci. 

I ĆUBIĆU RANIJE POTREBAN NOVAC

Da putari na čelu sa ranije Nešićem, a sada Kostreševićem, javne milione rasipaju kako im volja dokazuje i ponovo podobni Ljubomir Ćubić. Oblast 2 njemu je prepuštena. “Niskogradnja” je sporazum sa “Putevima” potpisala 4. oktobra 2016. i važio je do istog datuma 2020. Laktaškom tajkunu, u godinama kada je bio u nemilosti Milorada Dodika, dato je da preživi sa 25.727.941 KM.

Međutim, kao i u Kajinom slučaju, novac je ranije potrošen za javnosti nepoznate poslove pa je Nenad Nešić u maju 2020. Ćubića nagradio novim poslovima. Ipak, sporazum potpisan do 2024. sada je vrijedan 29.600.936 KM. Zašto – u “Putevima” ćute. I troše.

U prvom ugovoru, istog dana kada je sporazum i potpisan, Ćubiću je obezbijeđeno 6.328.786 KM.

Možda novi poslovi i ne bi trebalo da čude, ako se zna da je Milorad Dodik ćutao na riječi opozicionara Miladina Stanića. Šef poslaničkog kluba SDS u Narodnoj skupštini RS u septembru prošle godine tvrdio je da raspolaže informacijama da su Dodik i ljudi oko njega kupili laktašku„Niskogradnju” i preduzeće „DL plakat“, koje se bavi bilbord oglašavanjem.

“’Niskogradnja Laktaši’ ima sve više posla u raznim javnim radovima i evidentno je da se pojavljuju sa sve više novih mašina na terenu. Dodik nastavlja sa igrom koju je započeo sa ‘Prointerom’, vođen logikom ‘moje preduzeće i samo meni poslovi’, a iz straha da neko ne ugrozi njegov imetak stečen od narodnih para“, istakao je tada Stanić.

MILIONI I ZA UTAJIVAČE POREZA

Nešić je naročito cijenio one koji su se dokazali tako što su se ogriješili o zakone. U oktobru 2018. godine Žurnal je pisao:

“Već godinu dana u Sudu BiH traje postupak protiv Jelenka Vasića i firme ‘Zvornikputevi’ zbog utaje poreza. Sudski postupak protiv Vasića i ‘Zvornikputeva’ nije spriječio institucije u RS da ovoj firmi za godinu dana dodijele poslove vrijedne oko 19 miliona maraka. Za optužnicu Vasić tvrdi da su odgovorne javne institucije, jer zbog njihove neažurnosti firma nije mogla uplatiti poreze državi”.

“Zvornikputevi” za održavanje puteva u oblasti 7 bili su zaduženi od 4. oktobra 2016. do 4. oktobra 2020. Vrijednost poslova procijenjena je na 19.513.531 KM. Dva mjeseca prije isteka važenja dokumenta sada naprasno pročišćenom, opozicionaru Nešiću nije bilo teško da podijeli nove zadatke.

Sa Vasićem 10. avgusta 2020. potpisuje nova budžetska trošenja. Sada 22.461.518 KM, odnosno 2.947.987 KM više.    

PUTARIMA NIKAD DOSTA

Za oblast šest, krajnje neočekivano, “Putevima” su stigle četiri ponude. Samo dvije, ocijenio je Kostrešević, bile su prihvatljive. Ali, ove pravce i od 2016. do 2020. za 17.315.106 KM održavao je Dragan Čorokalo pa nije bilo dileme da ponovo dobije vrijedne ugovore. “Bijeljinaput”, koja je u vlasništvu Čorokalovih “Kozaraputeva”, 23. decembra 2020. dobija novih 19.887.912 KM.  Čak 2.572.806 KM više.

“Srbinjeputevi” Gordana Pavlovića, vlasnika i firme “Pavgord” koji je od sitnog švercera postao vlasnik rudnika, hotela i građevinskih firmi, u oblasti 10 do 2024. godine potrošiće najmanje 18.719.846 KM. Prema ranijem sporazumu, koji je važio do oktobra 2020, na raspolaganju su imali 16.261.670 KM, odnosno 2.458.176 KM manje.

“Romanijaputevima” u oblasti 9 do 2024. godine dato je 13.688.887 KM. Raniji sporazum bio je vrijedan 11.933.508 KM!

“Hercegovinaputevima” za oblast 11 namijenjen je 21.995.755 KM. Raniji sporazum bio je vrijedan 19.184.778 KM!

Začudo, iznos je smanjen samo “Nevesinjeputevima” za održavanje oblasti 11. do 2024. godine za ove poslove imaće 13.794.059 KM, odnosno 159.744 KM manje u odnosu na prethodni okvirni sporazum.

(zurnal.info)