FOND ZA ZAPOŠLJAVANJE OSOBA SA INVALIDITETOM:Zaposlenik Samir Krivić ukazao na korupciju i dobio otkaz
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

FOND ZA ZAPOŠLJAVANJE OSOBA SA INVALIDITETOM: Zaposlenik Samir Krivić ukazao na korupciju i dobio otkaz

Samir Krivić kaže da je u obrazloženju rješenja o prekidu radnog odnosa naveden fizički kontakt sa direktorom Fonda Ahmetom Baljićem, ali da je stvarni razlog otkaza to što je javno upozorio na neregularnosti koje provodi upravo direktor Fonda

Zaposlenik Samir Krivić ukazao na korupciju i dobio otkaz
Samir Krivić, bivši uposlenik Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom; FOTO: Adi Kebo/zurnal.info

U  Fondu za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom zaposleno je oko 20 osoba. Među njima su tek tri osobe sa invaliditetom. Jedna od te tri osobe je Samir Krivić koji je za Žurnal ispričao o korupciji i nepotizmu koji se dešava u Fondu.

Zbog toga je ostao bez posla.

Početkom aprila je otišao na bolovanje. Pri povratku na posao dočekalo ga je rješenje o otkazu.  U njemu se kao razlog otkaza navodi "fizički kontakt" direktora Fonda Ahmeta Baljića (SDA) i Krivića. Međutim, Krivić, inače osoba sa 90 postotnim invaliditetom koja boluje od dječije paralize, tvrdi da je stvarni razlog nešto sasvim drugo.

- Stvarni razlozi su ne samo ukazivanje na korupciju i nepotizam, nego i na konstantno provođenje diskriminacije nad osobama sa invaliditetom- kaže Krivić.

Nije Krivić jedini koji je ukazivao na neregularnosti u Fondu.

Osoba sa stopostotnim invaliditetom (slijepa osoba) Risto Nišić osjetio je na svojoj koži kako prolaze osobe koje ukažu na korupciju u Fondu. Podsjetimo na pisanje Žurnala, kada je Nišić zbog diskriminacije zatražio zaštitu od Vlade FBiH i pokrenuo tužbu pred nadležnim sudom. Zaštitu nije dobio, ali jeste degradaciju. Morao je preći na radno mjesto nižeg ranga.

- Odmah nakon mog obraćanja Vladi počela je diskriminacija prema meni, sve sam to podnosio do konačne odluke o otkazu ugovora o radu sa ponudom izmijenjenog ugovora. Prema toj izmjeni, raspoređen sam na niže radno mjesto. Zbog toga sam se obratio upravnom odboru a kada su oni podržali direktora u takvoj odluci pokrenuo sam novi postupak, izjavio je tada Nišić.

Inače, direktor Fonda Ahmet Baljić bivši je zaposlenik zaštitarske firme “Securitas BH” gdje mu je poslodavac bio njegov rođak Mirsad Ćatić.

Zanimljivo je da su još dvije današnje uposlenice Fonda ranije radile u Securitasu.

- Gačanović Alma bila je uposlena u Agenciji AWG Gama sigurnost d.o.o. Sarajevo (Agencija je dio grupacije Securitas u BiH) tokom posljednjeg kvartala 2015. godine.
Isaković Lejla bila je uposlenica Agencija Securitas u d.o.o. Sarajevo tokom drugog kvartala 2016. godine.
Obje uposlenice nisu produžile ugovor o radu po isteku ugovora na određeno.
Uposlenik Ahmet Baljić je bio stalno zaposleni u Securitasu BH d.o.o. Sarajevo od 2009. do prvog kvartala 2015. godine kada je sporazumno prekinuo radni odnos
, navodi se u odgovoru Securitasa na upit Žurnala.

Nakon otkaza, Samir Krivić je Tužilaštvu Kantona Sarajevo  podnio krivičnu prijavu protiv direktora Fonda Ahmeta Baljića i direktora zaštitarske firme “Securitas BH” Mirsada Ćatića zbog krivotvorenja službene isprave i zloupotrebe službenog ovlaštenja.

Tvrdi da Ahmet Baljić, nije ispunjavao uslove konkursa za izbor direktora Fonda jer nije imao pet godina radnog iskustva na rukovodećim pozicijama.

- Sada imamo konkretne dokaze, potvrdu Poreske uprave koja jasno pokazuje gdje i šta je Ahmet Baljić radio. Imamo i njegovu potvrdu koju je on predao u sklopu konkursne procedure. Kada uporedite ta dva dokumenta jasno  se vidi da Ahmet Baljić nijednog dana nije radio u firmi iz koje je dobio potvrdu niti je bio na rukovodećim pozicijima - kaže Krivić.

Baljić je na konkurs predao potvrdu o radnom iskustvu izdatu od strane Securitasa BH. U potvrdi koju je potpisao njegov rođak Mirsad Ćatić navodi se da je Baljić u ovoj firmi bio zaposlen od 1.2. 2009. do 9.1.2015. godine.

- Ukupan radni staž koji je zaposlenik ostvario na rukovodećem radnom mjestu, na poslovima rukovodioca pravne službe u Securitas BH Sarajevo iznosi pet godina, 11 mjeseci i osam dana, navedeno je u potvrdi.

Međutim, podaci Poreske uprave FBiH otkrivaju nešto sasvim drugo. Prema tim podacima, Ahmet Baljić u firmi Securitas d.o.o Sarajevo od 1. februara 2010. do 23. marta 2015. godine radio je na poslovima pravnika, pravnog zastupnika i direktora područne službe. Prema ovim podacima Baljić nije imao odgovorajuće iskustvo na rukovodećim poslovima. Rukovodstvo Securitasa poslove pravnika i pravnog zastupnika iz nepoznatog razloga smatrali su rukovodećim mjestima.

- Ne znam otkud vam pravo da tvrdite da sam potpisao nešto što nije tačno. Molio bih vas da na ovaj način ne postavljate pitanja gdje ujedno dajete i odgovor koji vama odgovara, kaže direktor Securitasa BH, Mirsad Ćatić.

Iz kabineta direktora Baljića, na upit Žurnala da li je ispunjavao uslove konkursa za izbor direktora i da li je upravo zbog ukazivanja na neregularnosti  Samir Krivić dobio otkaz dobili smo ne baš riječit odgovor.

U vezi sa Vašim upitom od 18.05.2017. godine,
 
odgovor na Vaše prvo pitanje je: Da

U vezi sa Vašim drugim pitanjem,

odgovor je: Ne.

Na nepravilnosti prilikom izbora direktora upozorio je prošle godine i Izudin Tanović, predsjednik Komisije za izbor direktora i član Upravnog odbora Fonda. On je u email-u upućenom Dobrici Jonjiću, pomoćniku federalnog ministra za rad i socijalnu politiku, upozorio na zloupotrebu službenog položaja od strane Ahmeta Baljića, ali i na nepravilnosti u postupku izbora direktora.

- Pokrenut ću krivičnu prijavu u kojoj ću navesti falsifikovani dokument po pitanju radnog iskustva na rukovodećim poslovima sa kojim je prevario Komisiju i nezakonito izabran za direktora Fonda, navedeno je u email-u.

Pomoćnik federalnog ministra za rad i socijalnu politiku Dobrica Jonjić odbio je govoriti za Žurnal sa obrazloženjem da je predmet na sudu.

Baljić je prema izvorima Žurnala na direktorsku poziciju u Fondu došao upravo preko svog bivšeg poslodavca i svog prvog rođaka, direktora Securitasa, Mirsada Ćatića. Ćatić je javnosti poznat kao bivši savjetnik predsjednika SDA Bakira Izetbegovića.

(zurnal.info)